Due letter fra Tøyen: Men med tungt hjerte
Beathe Due går av som leder i Tøyen Startup Village, men fortsetter sin livsoppgave.
-- Dette har ligget i kortene helt fra starten. Mandatet mitt var å få dette opp å stå. Så da jeg fikk vite at nye eiere kom inn, følte jeg at min jobb var gjort, sier Due.
Det er med blandede følelser hun nå forlater oppstartslandsbyen på Oslos østkant.
-- Jeg blir glad i folk. Og dette teamet er nok den fineste gjengen jeg har jobbet med noen ganger. Det har vært en utrolig kul energi i det vi har gjort sammen, sier hun.
Kort jobbjakt?
Det har nå gått rundt to år siden Due gikk inn i prosjektet med å bygge opp et miljø for oppstartsbedrifter og innovative selskaper ved og rundt torget på Tøyen. Selskapet har hittil vært eiet og drevet av IKT-Norge, med støtte fra ulike partnere. Den avtroppende sjefen for TSV beskriver det som en svært spennende og interessant tid, der ingen dager har vært like. Men at det samtidig er viktig og riktig å gi stafettpinnen videre når konseptet går over i en ny fase. Hun sier at hun selv er mer glad i å bygge opp enn å drifte.
Due forteller at hun allerede har fått flere henvendelser etter at nyheten om at hun sluttet i jobben sin, begynte å lekke ut til miljøet. Hun vil bruke de neste par månedene på å finne ut av hva hun skal gjøre «når hun blir stor», som hun selv kaller det. Tidligere har hun jobbet i blant annet Telenor og også vært dekan ved Høgskolen i Østfold.
-- Jeg har jo en unik erfaring fra både corporates og akademia, i tillegg til startupmiljøet. Jeg synes det er veldig gøy å sitte i dette krysningspunktet, sier Due, som en antydning om retningen hun nå ønsker å gå.
Inspirert av Amerika
Parallelt med full jobb ved Tøyen Startup Village har hun forøvrig hatt en 20 prosents stilling som gjesteprofessor ved BI, der hun har undervist i digital kommunikasjonsledelse.
Nylig var hun dessuten på en tre uker lang rundreise i USA med 20 kvinner fra hele verden. Reisen var en del av utvekslingsprogrammet International Visitor Leadership Program - det de ulike amerikanske ambassadene hvert år velger ut kandidater blant ledere og kommende ledere. Det var mildt sagt inspirerende.
-- Vi har mye å lære av den modenheten amerikanske etablerte selskaper og universiteter viser i samarbeidet med startups. De har virkelig erkjent at innovasjon ikke kan skje bare «in house», men at i samarbeid med alle de flinke folka der ute.
Hun viser til hvordan de besøkte et nyåpnet coworkingspace i New York, der blant andre telegiganten Verizon hadde bidratt til å spytte inn 16 millioner dollar før oppstarten.
Ønsket større økonomiske muskler
-- Det høres jo ut som det har vært en fin tid, men er det også noe som har vært vanskelig som bidrar til at nå slutter?
-- Jeg skulle jo ønske at vi hadde klart å ha større økonomiske muskler allerede. Men det tar tid, sier Due.
Den fulle etableringen av work-baren med skjenkebevillingen tok også lenger tid enn planlagt. Men nylig ble den omtalt som en av de fem beste kaffebarene i Oslo -- noe som Due beskriver som fantastisk gøy.
-- Har det også vært krevende å etablere Tøyen Startup Village som en event-scene i en tid der det skjer mye overalt i byen?
-- Det er jo bare gøy at Oslo begynner å bli en ordentlig by på dette området, og at det blir konkurranse. Det gjør at utdanningsmiljøene og etablerte selskaper får øynene opp for det som skjer, sier hun.
Sikre velferden
Hun understreker at det er nettopp bidraget til denne endringen av næringslivet som har vært hennes store motivasjon.
-- Til syvende og sist handler det om å sørge for velferden til de som kommer etter oss. I Norge får alle hjelp hvis de blir syke, og vi har gratis skole, men vi må jobbe sammen for å sikre at også våre barn og barnebarn får disse tilbudene. Næringslivet har her en viktig rolle som både arbeidsgiver og inntektskilde til velferdsstaten. Og for meg personlig vil jeg gjerne ha litt boblevann når jeg en gang ligger på gamlehjem, siden barna mine trolig er ute i den store verden og jobber et sted.
Senta-Rebecca Lürssen tar over som konstituert daglig leder for Tøyen Startup Village. IKT-Norge har foreløpig ikke ønsket å gå ut med hvem de nye eierne er.