Suksess i USA: Storinvestor leder an i kjemperunde i norsk helseapp
Edvard Engesæth og Hans Gangeskar får med seg den tidligere presidentdatteren Chelsea Clinton og noen av de mest anerkjente investorene i USA på jobben med å bedre amerikaneres tilgang til prevensjon.
Helseappen Nurx har vokst raskt siden appen ble lansert i 2014. For et par år siden begynte det virkelig å ta av for de San Fransisco-baserte gründerne, og anerkjente Union Square Ventures ønsket å være med på det begynnende startupeventyret. De gikk inn med 5,3 millioner dollar i oppstartsbedriften som nordmennene Hans Gangeskar og Edvard Engesæth står bak. Nyheten om at Nurx nå henter ytterligere 300 millioner kroner ble kjent i amerikanske medier tirsdag.
Det er de kjente venture-investorene i Kleiner Perkins som leder an i runden, som også får med seg den tidligere investoren Union Square Ventures, samt Y Combinator og Lowercase Capital.
Suksess-kombi
Kombinasjonen mellom Edvard Engesæths bakgrunn som lege og Hans Gangeskars bakgrunn som jurist og dataingeniør har vist seg å være krutt.
Engesæth opplevde til stadighet at venner og kjente henvendte seg til ham da de trengte påfyll av p-piller. Og i USA er det krevende.
– I Norge er det ikke vanskelig å få prevensjon, men slik er det ikke her i USA. Hvis du ikke har forsikring eller mulighet til å dra til legen risikerer du å ikke få prevensjon, og i verste fall en uønsket graviditet, sa Engesæth til VG da avisen besøkte dem på kontoret deres i Silicon Valley for en tid tilbake, og la til:
– For å forbedre helsevesenet tror vi man må rive ned gamle strukturer og bygge opp ting på nytt.
Nurx lar brukerne logge seg på appen, de fyller ut enkel info, så går dette ut til et nettverk av leger, som skriver ut resepten. Deretter sendes p-pillene hjem på få timer. Selskapet har også utvidet til å levere forebyggende hiv-medisin hjem på døra.
"Nationwide"
Tjenesten er nå tilgjengelig i 17 av de amerikanske delstatene, med Texas og Indiana blant de ledende. Målet nå er å bygge videre til å bli en omfattende plattform for reproduktiv helse i USA.
Den tidligere presidentdatteren Chelsea Clinton har ifølge Wallstreet Journal hatt særlig sansen for selskapets mål om å bidra i områder der tjenester knyttet til prevensjon og reproduktiv helse er lite tilgjengelig, som i avsidesliggende strøk og i delstater med strengt lovverk.
-- Med forsøkene rundt i landet på å hindre adgangen til slike helsetjenester, må vi anstrenge oss for å gi folk både informasjon og adgang til prevensjon, sier Clinton til Wallstreet Journal, og ønsker velkommen både kommersielle og ikke-kommersielle aktører i dette arbeidet.
-- Akkurat nå er det mest sannsynlig at dette vil skje i et privat selskap, legger Clinton til.
Kleiner-partner Noah Knauf er imponert over hvordan Nurx har vokst, og at de har gjort det med små kostnader til markedsføring, sammenlignet med andre tjenester. Han peker på det store behovet, og hvordan gründerne løser et helt grunnleggende problem for mange amerikanere, i et samfunn der det fortsatt er mye stigma knyttet til tjenestene som Nurx leverer.