-- Det er helt utrolig å se hvor stort selskapet har blitt. Det føles som i går at Hans og jeg jobbet ut fra små kafeer rundt omkring i San Fransisco, sier Edvard Engesæth i helsekometen Nurx.
Annonse
Selskapet han gründet sammen med Hans Gangeskar har nok en gang fått tilliten til noen av USAs gjeveste venture-investorer. Kleiner Perkins og Union Square Ventures leder igjen an. På lista er også Y Combinator, Reproductive Health Investors Alliance, Dreamers VC, Lowercase Capital og Triple Point Capital. Til sammen henter selskapet 52 millioner dollar, eller rundt 480 millioner kroner med dagens kurs. Ifølge TechCrunch er Nurx nå verdt 300 millioner dollar.
Fra 0 til 200.000
Historien om Nurx kan for lengst kalles et ekte "gründereventyr". På kort tid har den norske startupen blitt et av de aller heteste selskapene innenfor amerikansk helse-teknologi. De har sørget for å gi et stort antall amerikanere bedre tilgang på det som i USA kalles "sensitive health needs".
Annonse
Det som altså begynte med to unge nordmenn rundt kafé-bordene i Silicon Valley har tatt helt av. Kombinasjonen mellom Edvard Engesæths bakgrunn som lege og Hans Gangeskars bakgrunn som jurist og dataingeniør var krutt. De siste tallene viser at Nurx sine tjenester er tilgjengelig i rundt 90 prosent av USA, og 200.000 mennesker bruker nå selskapets tjenester. Det er heller ingen antydning til at veksten vil bremse, fra måned til måned øker antallet kunder nå med 20 prosent.
Konseptet er at brukerne logger seg på tjenesten, de fyller ut enkel info, så går dette ut til et nettverk av leger, som så skriver ut resepten. Deretter sendes medisin hjem på få timer. Det som startet som hjemkjøring av prevensjon, har etter hvert blitt utvidet til stadig flere produkter -- blant annet hjemmetesting av HVP, celleprøver fra livmorhalsen for å screene celleforandringer. Testen må normalt utføres på et legekontor, men med en enkel prøve hjemme kan nå kreftforandringer på livmorhalsen oppdages lenge før det er blitt kreft. På denne måten kan tilstanden behandles og forandringene fjernes mens tilstanden ennå er enkel og ufarlig. Fra før tilbyr Nurx HIV-medisinen PrEP, noe som for mange amerikanere er vanskelig å få tak i både på grunn av stigma og pris.
Etter at de også introduserte testing for kjønnssykdommer sist måned har responsen vært enorm, og på kort tid har de sendt ut over 1000 test-enheter.
Oppturer og nedturer
Annonse
For oss her hjemme er fremgangen til å få hakeslepp av, men Nurx-gründere er også mennesker og alt har ikke alltid gått som tenkt der heller. Det er både gode og onde dager i selv den beste startup. Selskapet har blant annet måttet stå i stormen da New York Times hadde intervjuet et knippe tidligere ansatte som mente at fokuset på rask vekst hadde gått på bekostning av det helsefaglige, og antydet at dette kunne ha fått konsekvenser for brukerne. Dette ble tilbakevist av selskapet.
-- Jeg vil si at det alltid er mange oppturer og nedturer. For å lykkes må man holde fokus og tenke positivt, men det aller viktigste er ren utholdenhet, ikke gi seg når det er som tøffest, alltid stå på. De gangene jeg er i kjelleren, så tenker jeg bare at den neste timen blir bedre enn den forrige, prøver å se fremover, og fokuserer på alle brukerne våre som vi leverer en så viktig tjeneste til, sier gründeren som nå er Chief Innovation Officer i Nurx.
Annonse
Selskapets tjenester traff tidlig godt i de mange konservative statene i USA, der tilbudet for reproduktiv helse er dårligere. Regionale myndigheter har lagt ned flere offentlige helsestasjoner og klinikker de siste årene. I og med at Nurx valgte å løse et stort problem forbundet med mye stigma, men som mange ser på som viktig, har det også vært mange som har villet bidra.
-- Dette hjalp oss å få mye traction raskt, og gjorde at vi tiltrakk oss topp-investorer som vi ikke kunne vært foruten.
Annonse
Nurx har globale profiler som Dr Regina Benjamin og Chelsea Clinton i styret, men ikke minst har de vært opptatt av å ansette bredt.
-- Vi har jobbet hardt for å få en "diverse workforce" av folk med forskjellig bakgrunn, på tvers av erfaringer og interesser. Vi har også ansatt mange med masse helseerfaring. Det som binder oss sammen er vår felles entusiasme og lidenskap for hjelpe hundrevis av tusener og snart millioner av mennesker, i mange tilfeller når de er på sitt mest sårbare, sier Engesæth til Shifter.
Mot pluss
Til tross for det som i norsk sammenheng er en eventyrlig vekst, har han altså bena godt plantet på jorda.
-- Selv om vi har kommet et stykke, så er dette bare starten. Nesten 20 millioner amerikanske kvinner bor i områder som man kan kalle "contraceptive deserts.” Det vil si at de ikke har tilstrekkelig tilgang til tjenester for reproduktiv helse der de bor, sier han.
Nurx har det siste året doblet antallet ansatte og er nå over 250 i staben. I løpet av året har de også åpnet kontor i Miami der selskapet har over 100 ansatte, i tillegg til kontorene selskapet allerede har i New York og San Fransisco.
Målet etter den siste runden er etterhvert å gå i overskudd, etter flere år med store investeringer i å bygge tjenesten fra bunnen av. Men selv om de skal gå i pluss, er det fullt trykk på den videre utviklingen. Planen er å introdusere flere produkter innenfor segmentet "sensitive health needs". Dessuten skal Nurx investere videre i sin plattform for telemedisin.
-- Vi dobler antallet utviklere og utvider det medisinske teamet. Det viktigste av alt er å kunne nå mennesker som ikke har god tilgang til helsetjenester, sier Engesæth.