--Vi kommer fra en verden av sanntidsgrafikk, spill og kunstig intelligens, og har et litt annet syn på hvordan video på mobil burde være, sier gründerne i Movi.ai
Selskapet Movi så først dagens lys i 2015, og siden den tid har gründerne Lars-Erik Ravn, Espen Bjarnø og Eike Rösner utviklet en helt ny videoteknologi som gir brukeren fullstendig kontroll over videoen de ser på. De har ligget under radaren helt frem til nå.
Teknologien gjør det mulig å spole frem og tilbake, i sanntid, ved å føre fingeren frem og tilbake på mobilskjermen. Du kan zoome inn i bildet og panorere, og det er ifølge gründerne bare starten. De ønsker ikke å kalle det «interaktiv video», for det begrepet er så «brukt opp», men de mener at dette er ekte interaktiv video.
Målet deres er å gjøre video-konsum til noe rikere og mer personlig.
--Folk skjønner ikke hvor kult det er før de prøver. De får samme wow-følelse som når man første gang bruker en iPhone, sier medgründer Lars-Erik Ravn til Shifter, og viser produktet på mobilen sin.
Shifter får prøve, og ja, det stemmer, det er faktisk wow!
--Vi har vist dette frem til noen som er best på video i verden og de fatter ikke hvordan vi har fått det til. Og vi bare «yes!», sier CTO og medgründer Espen Bjarnø og ler.
--Tenk deg når du ser på fotball, så må du vente på at TV-kanalen kjører replay på den siste scoringen. Med Movi, kan du bare føre fingeren til siden på skjerm, og i sanntid spiller videoen baklengs i samme hastighet som du beveger fingeren. Du kan ta opp en bestemt snutt, og så dele den. På Youtube kan man bare skippe 10 sekunder av gangen, eller søke på tidskoden. På Netflix ser man thumbnails. Å spille av filmen, enten forlengs eller baklengs med fullstendig kontroll, kun med bruk av fingeren, er en «game changer», mener vi.
Stjernelag på investorsiden
Og det mener også deres første engleinvestorer som ikke er hvem som helst:
Unity-gründer David Helgason, TAT-gründer Hampus Jakobsson, Anders Lassen og Morten Fornes fra Fusetools, Bebop-gründer Bogomil Balkansky, SooBoon Koh fra iGlobe Partners, Erik Wrobel som er CPO i Evernote, Petri Nevalainen i Applex Law firm og Dennis Schäfer, en av verdens beste opplevelses-designere. I tillegg har de fått med seg VC-selskapet Promentum Equity Partners.
--Hvordan har dere klart å få inn denne paletten av investorer?
-- Man må ut i verden for å møte folk. Vi har sikkert vært litt heldige også. Men når vi får med én og så to, så får det en snøballeffekt. Og når de prøver det, så skjønner de konseptet og ser mulighetene, sier Bjarnø.
Etter emisjonen sitter gründerne på flertallet av aksjene i selskapet og de forbereder seg nå på en vesentlig større runde i fremtiden.
--Vi må bevege oss raskt. Det er et mulighetsrom der nå hvis vi agerer kjapt, sier Ravn.
Avtaler med store mediehus
Han forteller at når du ser på video i NRK sin app, så fungerer de som et lag over «native spilleren» som kommer med enten iOs eller Android. Det Movi gjør er å lage en alternativ «native spiller», men målet er ikke å konkurrere mot hverken Apple eller Android, men å la aktører som for eksempel NRK eller andre med videoinnhold, å gjøre det mulig for dem å bruke teknologien i deres apper.
Selskapet har allerede tegnet avtaler med store mediehus, men vil ikke avsløre hvem, bortsett fra kanadiske Fandom Sports, som tidligere har offentliggjort samarbeidet.
--Ved å gi brukeren kontroll, kan man også se hvilket segment av en video som engasjerer mest. Hver interaksjon er et datapunkt, og dette kan utnyttes for å hente ut innsikt, sier Ravn, som tror det blir et viktig kommersielt ben i fremtiden.
Forretningsmodell
Men først vil forretningsmodellen være en klassisk Saas-modell (Software as a Service), med et abonnement i bunnen samt en pris avhengig av volum på toppen.
--Hva er største utfordring?
--Ansette. Få tak i flere bra folk.
--Hva er strategien deres for det?
--Delta på events og møte folk, samt headhuntere og jobbannonser. Bli mer synlig. Bli lagt merke til, sier Bjarnø.
--Markedsstrategien deres?
--Å identifisere kunder med behov. Gjerne organisasjoner som kan snu seg raskt. Vi ser en viss traction innen sport, e-sport og racing. Vi vil gå etter kunder med god distribusjon, sier Ravn.
--Hvorfor heter dere Movi.AI? AI?
--Vi snakker ikke så mye om det ennå. Vi må pakketere produktet slik at vi kommer inn i markedet først. I starten skulle vi løse alt. Nå er vi mye mer spisset, så får vi ta alt det andre senere. Jeg kan hinte med at våre kunder får hakeslepp når de forstår hvilke forståelse av brukeratferd med videoinnhold vår AI gir, sier Ravn.
--Hvor lenge holder investorpengene?
--Vi skal kjøre en ny runde om ikke så lenge. Planen er å vise frem resultater fra pilotkundene våre, så skal vi hente penger for virkelig å skalere opp mye, sier Ravn.
--Hva slags investorer er dere på utkikk etter? Internasjonale?
--Vi ser etter flinke mennesker som kan hjelpe oss frem, gjerne med erfaring med å bygge globale software-selskaper. Vi har et realistisk syn på skalering. Vi kunne gått for profitt, men vi velger å heller fylle på bålet. Markedet beveger seg raskt, og det gjelder skuffe på mer kull for å gripe den muligheten vi ser er der, sier Ravn.