Leiden stakk av med seieren for sitt smarnett-produkt. Fra venstre Øystein Gran Larsen, Tito Poblete, Mats Brekke og Martin Bredeli. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

Vant seks ukers gründerprogram med en løsning de mener vil disrupte energibransjen

Publisert Sist oppdatert

Grasrotinkubatoren ProblemSolvers har produsert sine fire første startup-prosjekter.

Shifter har tidligere skrevet om ProblemSolvers, som er et seks ukers program utviklet av en tidligere olje&gass-ingeniør som mistet jobben. Hun ville derfor lage et gründerprogram for andre ingeniører som har mistet levebrødet.

-Det som er kult er at tre av fire caser ikke engang hadde vært påtenkt uten dette programmet.  Er faktisk veldig fornøyd med resultatet og har stor tro på at det kommer i hvert fall et selskap ut av det, sier leder for ProblemSolvers Elisabeth Alvestad.

I seks uker har 15 mennesker i fire team jobbet intensivt med å utnytte deres ingeniørkompetanse til å utvikle nye produkter og tjenester. Teamene har vært mikset underveis for å finne ut hvem de hadde god kjemi med. Fredag, hos "Tøyen Startup Village", skulle en vinner kåres.

Det var ingen 100.000 kroners-pris, eller en millioninvestering i andre enden, men tre måneders kontorplass og finansiell rådgivning fra henholdsvis «Tøyen Startup Village» og «Startup CFO» som premie.

Vant med energiløsning

Ideene som konkurrerte om førsteplassen var alt fra en høy stol som gjorde det lettere å involvere barn i blant annet matlagning, til et team som ville utvikle et smarthus-kit til ungdomsskoler som skulle gjøre det gøy for barn å lære om vitenskap og kanskje enklere koble disse mot arbeidslivet i en tidlig alder.

Airbnb for parkering ble også lansert som en løsning, men det var energi-teamet «Leiden» som trakk det lengste strået.

Gruppen «Leiden», oppkalt etter batteriet, som består av Tito Poblete, Øystein Gran Larsen, Martin Bredeli og Mats Brekke, stakk til slutt av med seieren.

–Vi skal lage et aktivt batteri og bygge en kunstig intelligensdrevet softwareplattform på toppen, som gir vanlige folk muligheten til å kjøpe energi i det lokale strømnettet, sier Mats Brekke til Shifter.

Han mener det vil gi en prisreduksjon på 10 prosent på strømregningen. Bakgrunnen er at det i 2019 skal innføres variabel prising på strøm gjennom døgnet, og da vil det være lurere å lagre strøm da den er billig, og bruke strøm fra batteriene da den er dyr.

–Våre kunder vil betale 20.000 kroner for et batteri, og vil gi dem 10 prosent årlige strømbesparelser gjennom hele batteriets levetid. For en frittstående bolig vil det være nedbetalt i løpet av fem år.

Softwareplattformen de skal utvikle vil trade strømmen automatisk i nettet, og selskapet vil kunne da ta en cut av strømmen som selges videre.

–Hva blir den største utfordringen deres fremover?

–Det blir å identifisere sluttkunden og formidle verdien av produktet, sier Øystein Gran Larsen.

De mener den ideelle førstekunden er en utbygger som både har fokus på boliger og næringsbygg.

–Som for eksempel Obos, sier Poblete.

–Hvorfor vil dere lykkes?

–Fordi vi har et sabla bra team. Er det en bransje som er klare for disrupsjon, er det energibransjen.

Det er riktig timing for de nye reguleringene har ikke slått inn ennå. Det kommer til å bli mye støy når de slår inn, sier Brekke.

Nytt program i februar

Juryen som både stilte kritiske spørsmål til deltagerne og til slutt kåret vinneren, besto av Knut Wien fra AngelChallenge, Carine Zeier (norsk engleinvestor og konsulent), samt Harald Olderheim, forretningsutvikler i Kjeller Innovasjon.

Leder for ProblemSolvers Elisabeth Alvestad forteller at det blir en ny runde, og at hun har søkt om prosjektmidler med eksterne aktører for å utvikle konseptet videre og jobbe videre med det faglige opplegget.

–Jeg håper det blir en ny runde i februar. Det er kanskje et hårete mål, men det viktigste for en startup er jo fart, sier hun og ler.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår seneste podcast med Kjartan Slette i Unacast. I podcasten er Slette innom valget i USA, om å være pappa samtidig som man bygger et globalt tech-selskap, om hvordan han havnet i tech, bakgrunnen fra musikkbransjen og Wimp/Tidal, hvorfor de ansatte kan ta så mye fri de vil, samt mye mer.