Elisabeth Alvestad (36) mistet olje-jobben. Nå skal hun hjelpe andre i samme situasjon med å bli gründere. Foto: Privat
Elisabeth mistet jobben som olje-ingeniør. Nå gründer hun en gründerskole for andre arbeidsledige ingeniører
Elisabeth Alvestad (36) er en av flere olje-ingeniører som mistet jobben. Nå skaper hun sin egen jobb gjennom å hjelpe andre med å skape deres.
– Jeg jobbet som engineer-lead i Aker, hvor jeg ledet ingeniøraktivitetene på større prosjekter. En dag fikk jeg beskjed om at jeg mistet jobben med tre måneders oppsigelsestid. Da tenkte jeg at det var en god mulighet til å prøve noe nytt. Jeg hadde alltid vært interessert i fornybar energi, så da var drilling kanskje ikke stedet å jobbe? Jeg så en mulighet til å justere retningen, forteller Elisabeth Alvestad i nyoppstartede ProblemSolvers på Tøyen Startup Village.
Først vurderte hun å søke jobber i fornybar-selskaper, men også der har konkurransen blitt veldig tøff.
I februar fikk hun imidlertid en idé om å lage et gründerprogram for arbeidsledige ingeniører. I april var hun i full gang med å realisere ideen. Og 12. september starter første kull.
– Jeg har selv bakgrunn fra NTNUs entreprenørskole, og kommer til å kjøre samme metodikk på seks uker som de gjør på første semester, sier hun.
Deltagerne vil få syretestet ideene sine, få hjelp fra mentorer samt motivasjonsforedrag fra andre gründere som har fått det til. Programmet avsluttes med en "demo day", hvor alle presenterer prosjektet de har jobbet med de siste seks ukene og hvor "relevante personer fra det lokale innovasjonsmiljøet vil bli invitert".
– Men tror du arbeidsløse ingeniører ønsker å være gründere?
– I dagens arbeidsmarked tror jeg mange uten jobb er mer åpen for å bli gründer. Og det at man ikke har en god forretningsidé på lager idag, betyr ikke at man ikke kan komme opp med en idé eller møte noen med en idé, sier Alvestad.
Hun forteller at de som allerede har en idé vil få mulighet til å teste den og finne et team som kan realisere den.
En av syv ingeniører har en gründer-idé
I en undersøkelse gjennomført blant NITOs (Norges ingeniør- og teknologorganisasjon) medlemmer i april 2016, oppgir 14 prosent av de spurte (1500) at de har en idé til et produkt eller ny tjeneste som kan føre til et foretak.
– Jeg tror at veldig mange av de som har mistet jobben, har vært i fast jobb veldig lenge, og har som utgangspunkt at de ønsker å finne en ny fast jobb. Så er det noen med en idé til et nytt produkt eller en ny tjeneste som får det lille sparket bak til å prøve det ut, sier Trond Markussen, president i NITO til Shifter. Han representerer 81.000 ingeniører i Norge.
Markussen mener det er en forskjell på eldre ingeniører med mange år i arbeidslivet bak seg og yngre som nettopp har kommet ut fra skolen.
– Yngre ingeniører har et mer gründer-mindset enn gjennomsnittet i befolkningen. Der vil vi se flere knoppskytinger i tiden fremover, sier han.
Andre vil også delta
Alvestad forteller hun har fått forespørsel fra folk som ikke er ingeniører, som også gjerne vil delta, noe hun kommer til å åpne for, sier hun.
– Hva er sitter man igjen med etter å ha brukt seks uker på ditt gründerprogram?
– Målet er at man sitter igjen med et oppstartsteam med en god idé som de kan jobbe videre med. De som allerede får dagpenger fra NAV kan også søke om å beholde dem under bedriftsoppstart, sier hun.