Tidenes gründerjukser utestengt fra blodtestlaboratorier i minst to år
Befinner du deg helt på toppen er fallet hardere enn for andre. Bare spør Elizabeth Holmes.
I fjor befant seg gründeren av blodtestingsselskapet Theranos helt på toppen av listene over USAs rikeste gründere under 40 år med en estimert nettoformue på omtrent 40 milliarder kroner, og selskapet hennes ble sett på som en ledestjerne i den amerikanske teknologiboomen.
Siden har avsløringene om at selskapets påstått revolusjonerende blodprøvemetode kommet slag i slag og har vist at de ikke var revolusjonerende i det hele tatt. Nylig trakk seg også den største partneren, Walgreen Co. seg fra alt samarbeid.
Utestengt
I dag har hun verken noe særlig penger eller ære igjen, til tross for at hun eier 50 prosent av aksjene i selskapet. Og etter de amerikanske helsemyndighetenes beslutning fredag om å utestenge Elizabeth Holmes fra å holde på med blodtestlaboratorier i minimum to år, er det tvilsomt om hun vil få noe tilbake.
− Jeg kan ikke huske at noe like alvorlig har skjedd et klinisk laboratorium av denne størrelsen, sier Geoffrey Baird, ved avdelingen for laboratoriemedisin ved University of Washington til Wall Street Journal.
Usikker framtid for selskapet
− Jeg antar at selskapet må vise henne døren på et eller annet vis. Men dette er så uvanlig i et selskap på denne størrelsen at det er vanskelig å vite helt sikkert hva som kommer til å skje, sier Baird.
Myndighetene har også revurdert godkjenningen til selskapets laboratorium i California. Det betyr blant annet at de ikke lenger kan ta imot penger fra Medicare og Medicaid.