Elizabeth Holmes og resten av Theranos har blitt tiltalt for grovt bedrageri. I 2016 ble det kjent at Theranos har løyet for investorer og andre som var interesserte i selskapets innovasjon, om hva selskapet faktisk kunne utrette. Foto: AP Photo/Jeff Chiu, File)
Theranos-gründer Elizabeth Holmes tiltalt for grovt bedrageri
Silicon Valleys første kvinnelige startupmilliardær utestenges fra lederstillinger i næringslivet, i 10 år.
Wall Street Journal skriver i dag om Elizabeth Holmes fall fra Silicon Valley-tronen, etter at hun har blitt tiltalt for bedrageri. Også selskapet som helhet og den tidligere Theranos-presidenten Ramesh "Sunny" Balwani er tiltalt i saken. Selskapet blir i Wall Street Journal-saken blant annet omtalt som ansvarlig for at pasienters liv og helse har stått i umiddelbar fare.
Theranos var gründet av Silicon Valleys første kvinnelige startupmilliardær, og hadde planer om å revolusjonere legemiddelbransjen ved å diagnostisere sykdommer via noen få bloddråper. Kun et lite stikk i fingeren skulle være alt man trengte for å få tilgang til denne sykdomsinformasjonen. Blant sykdommene Theranos hevdet å kunne avdekke, var diabetes og kreft. Visjonen falt imidlertid da det i 2016 ble kjent at selskapet hadde basert seg på feilaktige resultater. I 2014 ble Elizabeth Holmes' verdi beregnet å totalt være 9 milliarder dollar, men denne verdien sank raskt til null da løgnene bak selskapet ble avdekket.
-- En viktig lærepenge for Silicon Valley
Holmes har i tillegg nylig inngått et forlik med den amerikanske finansinspeksjonen, SEC. Dette forliket innebærer at hun er utestengt fra det amerikanske næringslivets lederstillinger -- i de neste ti årene -- og at hun må betale en bot på en halv million dollar.
-- Theranos-historien er en viktig lærepenge for Silicon Valley. Innovatører som ønsker å revolusjonere og disrupte en industri må fortelle investorer sannheten om hva deres teknologi kan gjøre i dag, ikke bare hva de håper den kan gjøre en gang i fremtiden, sier Jina Choi, direktøren for SEC sitt San Fransisco-kontor, i en pressemelding.
Tapte alt
Theranos' ledelse skal over lengre tid ha visst at lab-testene ikke fungerte slik man ønsket, og dette dekket man over ved å kun gjøre et fåtall av testene via selskapets "innovative" løsning. Flere av Theranos-investorene skal ha tapt alle pengene de investerte i selskapet -- og innovasjonen som i praksis ikke eksisterte.
Holmes har verken innrømmet eller nektet for å ha gjort noe ulovlig. Det er anslått at Theranos har fått mer enn $700 millioner i investeringer mens de villedet investorer og andre som var interesserte i selskapets innovasjon.
Holmes oppnådde nærmest stjernestatus i Silicon Valley før løgnene selskapet baserte seg på ble avslørt. Hun ble intervjuet i -- og var på forsiden av -- Fortunes og Forbes' magasiner, og var det verdensberømte trekkplasteret for industrikonferanser. Hennes retoriske evner ble sammenlignet med Steve Jobs' -- gründeren av Apple Inc. -- sine evner til å appellere og overbevise folk om innovasjonen i selskapet.