Ultralyd-gründere fra Hamar får 12 millioner av EU. Nå jakter de på investorer som kan internasjonalisering
De avdekker alvorlige skader i bruer og bygninger med en håndholdt ultralydskanner. Nå har Elop fått EU-støtte og vil ut i verden.
Bedriften fått 12 millioner fra det prestisjetunge forskningsprogrammet Horizon 2020 for å videreutvikle teknologien.
Med sin håndholdte skanner, får de tydelige 3D-bilder av alt som kan skjule seg inni strukturene, enten det er armeringsjern, rust, sprekker eller hulrom. Den egenutviklede teknologien har Elop presset sammen i en liten håndholdt rulle, som enkelt rulles over områder man vil skanne. Innovasjonen skal gi langt klarere bilder enn tidligere standarder, og gjøre det enklere å tolke bildene i etterkant.
Millioner spart
Det er ofte broer som blir trukket frem som eksempler når man snakker om inspeksjon av betong. Ved vedlikehold av broene forlenges levetiden betraktelig, og flere hundre millioner blir spart inn. Tar man med samfunnskostnader i tillegg er man fort oppe i milliardstørrelser. Elop ser i tillegg at andre betongkonstruksjoner som demninger og skyskrapere vil ha særdeles mye å tjene på vedlikehold, kontra rivning.
Melandsø sier at denne teknologien er veldig lett overførbare til andre typer materiale. De valgte å bryne seg på betong til å begynne med, fordi dette er det materialet som er desidert vanskeligst å mestre. Lykkes de med det, vil de kunne mestre alt, ifølge Elop.
Vil internasjonalisere
Selskapet ble etablert i 2013, og hittil har de skaffet nødvendig kapital på egen hånd. Og de har fått betydelig støtte fra både Det regionale forskningsfondet og Innovasjon Norge. Elop er også med i Hedmark Kunnskapsparks inkubatorprogram.
– Gjennom inkubatorprogrammet har vi kommet i kontakt med gründere som har helt annen og veldig verdifull kompetanse. Denne har vi fått benytte oss av, sier gründer og styreleder Terje Melandsø i pressemeldingen.
Selskapet har flere norske kunder, men nå jobber de med å utvikle Elop til en internasjonal aktør, og da trengs det enda mer kapital, altså investorer.
–Vi er godt i gang, men sannsynligheten for å lykkes best mulig ligger i sterkt og dedikert eierskap, sier Melandsø.
Elop har i dag et internasjonalt team med høy kompetanse.
– Teknologien har vi kontroll på, og ny investor bør gjerne ha interesse for bruksområdet, fortsetter han. Det finnes nok av penger, men riktig investor bør ha kompetanse på å internasjonalisere.
Teknologien
Med ultralydteknologi er man avhengig av å ha god kontakt med underlaget. Betong kan ofte være vanskelig fordi det er så ruglete. Det er denne utfordringen Elop hevder å løse. I den lille rullen på skanneren er det 8 sendere og 8 mottakere. Den første mottakeren mottar signaler fra alle senderne. Den andre mottakeren mottar også signaler fra alle senderne, og slik fortsetter det. Dette vil i praksis si at det er 8 sendere og 64 mottakere, noe som ifølge Elop resulterer i at bildene blir veldig klare. Det er også et poeng at de separert sender og mottaker. Da kan de sende ut mer energi i en jevnere strøm, uten at sender og mottaker forstyrrer hverandre. Elop jobber også med utvikling av en større variant på tralle, som vil være tiltenkt raskere inspeksjon av større flater.
Hva tenker dere om Elops konsept, hvem er konkurrentene og hva er mulighetene? Diskuter dette og mye annet på vår Facebook-side. Tips oss også om andre saker på perivar@shifter.no eller lucas@shifter.no. Og følg oss gjerne også på Twitter.