Endre Olsvik Elvestad og Marques Anderson vant den norske finalen i Global Impact Challenge.

Disse to vant Singularity University-finalen: En sivilingeniør som lærer bort tegnspråk.  En tidligere amerikansk fotballproff som gjør landsbygda attraktiv.

Publisert Sist oppdatert

Endre Olsvik Elvestad og Marques Anderson vil løse to helt håndfaste problemer med blant annet kunstig intelligens. I går vant de Global Impact Competition.

Diskusjonen om innholdet og tankene bak Singularity University har fulgt en forholdsvis eksponentiell kurve den siste tiden. I går var det norsk finale i Global Impact Competition, der det skulle bestemmes hvem som skal følge i Anita Schjøll Brede og Isabelle Ringnes sine fotspor til den sagnomsuste tenketanken i Silicon Valley.

Det var lite av det i andre medier omtalte "heksebrygget", men mest konkrete teknologiske løsninger på konkrete utfordringer blant de fem finalistene.

– Det var svært jevnt i går kveld, og vanskelig å velge en vinner, så det ble besluttet at vi kunne få velge to kandidater, sier Isabelle Ringnes, som koordinerte den norske finalen på Teknologihuset torsdag.

Tegnspråkvinner

Den ene vinneren, Endre Olsvik Elvestad i Signlab, lager en læringsapplikasjon for tegnspråk. Systemet har en virtuell lærer som viser deg tegnene, og gir deg «real time feedback» på om du gjør det riktig eller ikke, ved hjelp av mobilkameraet og bevegelsesgjenkjenning. Bak det hele skal det ligge en motor som bruker kunstig intelligens til å forstå hvordan du ligger an, og justerer læringen deretter.

Han viser til at det er 70 millioner døve i verden. Av de 210 millioner menneskene som er enten foreldre eller søsken til de døve, er det 90 prosent som ikke kan tegnspråk.

– Mange tenker at dette ikke er «mitt problem». Men globalt er det et stort problem. Det er flere døve enn det er innbyggere  i Frankrike, sier Olsvik Elvestad til Shifter.

Han viser til at 80 prosent av disse er «analfabeter».

– Det betyr at millioner av mennesker ikke har noen å snakke med. Eller bare bruker noen «hjemmelagde» tegn for grunnleggende ting som å sove og spise, sier Olsvik Elvestad.

Uløst

Olsvik Elvestad påpeker at alle land i verden har det samme «problemet», men at utfordringen er «for liten» i enkeltlandene til at nasjonale myndigheter tar skikkelig tak i det. Og de eksisterende læringsoppleggene benytter seg ikke av det enorme potensiale som ligger i ny teknologi.

– Det er et stort problem i Norge, men ikke stort nok, sier han.

Foreløpig har det også vært lite samarbeid internasjonalt, fordi tegnspråk er forskjellig fra land til land, akkurat som andre språk. Det finnes applikasjoner der du kan lære tegnspråk, men ingen som bruker maskinlæring og kunstig intelligens i prosessen, slik Signlab gjør, ifølge gründeren.

Masteroppgave

Ideen ble unnfanget under arbeidet med masteroppgaven da han studerte til å bli sivilingeniør data på NTNU. Der så han på hvordan VR kunne brukes i læring, og da spesielt for døve.

I motsetning til vanlige gründerkonkurranser er det til Singularity University helt greit at man befinner seg i idefasen. Men Olsvik Elvestad og hans Signlab har kommet lengre enn de fleste. Selv om Signlab knapt er et selskap ennå, har gründeren rukket å utvikle en pilot på «læringsspillet».

– Hvorfor meldt du deg på dette?

På Singularity er det utrolig mange flinke folk fra alle steder av verden. Det betyr et kjempenettverk. Smarte folk kjenner andre smarte folk, påpeker han blant annet.

– Men når det er like mange varianter av tegnspråk som det er forskjellige vanlig språk, har dere tenkt til å lage animasjoner av alle språkene?

– Før spilte de inn store mengder video til opplæringen av tegnspråk. Men dersom man setter på en tegnspråkbruker en «motion capture suit» kan fem personer oversette hele appen på et par uker, sier han.

Han viser til at den norske stat bruker mye penger på å lære bort tegnspråk til foreldre. Og at dette vil være et naturlig marked for appen. Som gründer har han også gjort noen grep for å bruke mest mulig penger på utviklingen, blant annet ved å flytte til morens barndomshjem utenfor Harstad, der han bor gratis.

– Der har vi skapt et «hacker house», som vi tror kanskje er verdens nordligste, sier Olsvik Elvestad.

Levelig på landsbygda

Den andre vinneren, Marques Anderson, har gründet World Education Foundation, som holder til i Forskningsparken i Oslo. Målet med organisasjonen er å binde sammen akademia med gjennomføring i praksis. Nå ønsker Anderson å bruke ny teknologi i dette.

I Andersons «smart village concept» bruker han ulike komponenter som 3D-kartlegging, kunstig intelligens og Internet of things til å finne det optimale stedet for å skape nye bosetninger eller gjøre endringer i eksisterende tettsteder.

– Vi kartlegger ressursene og forholdene i et område, og analyserer hvordan man kan skape best mulig levekår, forteller Anderson.

Tanken er å selge et «kit» med en rekke teknologier som alle kan bruke i dette arbeidet. For eksempel kan dette brukes til å analysere jordsmonnet og luftfuktigheten ved hjelp av sensorer. Analysene skal også ta høyde for fremtidige klimaendringer.

– Vi vil endre «narrativet», og gjøre det mer attraktivt å bo utenfor byene. Vi vil «reconnecte» folk med naturen. I stedet for å bygge boliger til en ny million i byen, sier Anderson.

Rask mann snur raskt om

Ifølge Anderson er organisasjonen allerede i gang med å utvikle analyseverktøyet. Men han tror det kan få en boost på Singularity-universitet,

– De har en rekke verktøy som kan utvikle dette videre, sier han.

Selv har han hatt en «ganske lang reise» fra der han opprinnelig var. Anderson er amerikansk, og har bakgrunn fra profesjonell amerikansk fotball i NFL. Hans rekord på 100 meter er 10.1. Mens han har løpt 400 meter på 46,1.

– Hvorfor snu om på denne måten?

– Jeg ville gjør noe med livet mitt. Jeg ville bli intellektuelt stimulert, ikke bare være en fotballspiller. Skape endringer, sier han.

Grunnen til at han endte opp i Norge er at han er tidligere norsk gift, og deres felles barn bor i Norge.

– Han er syv år gammel, og jeg vil være til stede når han vokser opp. Nå har jeg venner og familie her, og Norge er blitt «my place».

Vil trenge krutt

Foruten de to vinnerne som gikk videre, var det følgende tre andre deltagere:

Nassima Dzair fra InterBridge, som ønsker å utvikle en teknologisk læringsplattform for sosialt entreprenørskap. Erling Magnus Solheim med et konsept for lokal sirkulærøkonomi, der søppel resirkuleres og brukes til 3D-printing lokalt. Og Rebecca Holst som vil måle hjerneaktivitet, og bruke big data og kunstig intelligens til å gi automatiserte råd på mobilen, for hvordan du selv kan ta vare på din psykiske helse.

Vinnerne starter på kurset i juni.

– Nå skal vinnerne finne ut hvordan de skal ta fri fra sine "normale liv" i hele ni uker for de rekker lite annet mens de er på Singularity. Så håper jeg de tar seg en god ferie i forkant og reiser med ladede batterier ettersom de kommer til å trenge alt kruttet de har der, sier Isabelle Ringnes, som altså snakker ut fra erfaring.

 

 


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Vi er for øyeblikket utsolgt, men det er imidlertid mulig å sette seg på venteliste:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt

Og hør for øvrig vår seneste podcast med seriegründer Per-Otto Wold i Spond. Han forteller om sine feil og suksesser. Om den utrolige tiden i supersuksessen Point Carbon. Som en av grunnleggerne av denne analysetjeneste for karbonmarkedet, var han med på å rigge til EUs marked for klimakvoter og ga råd til det amerikanske senatet. Dessuten får vi høre om hvordan han gjennom meditasjon blir en bedre gründer, far og kjæreste – blant annet ved å være helt taus i ti dager, og at han nå bygger et buddhistisk kloster i skogen i Østfold.  Og m.m.