Energi-startupen Tibber henter tre millioner kroner. Totalt har de fått seks millioner i "gratis funding". Nå må de vinne oppmerksomhet, sier gründer.
Tibber, som fikk en pangstart med syv millioner NOK før jul, henter ytterligere tre millioner NOK.
Den norsk-svenske gründerduoen bak Tibber, Daniel Lindén og Edgeir Vårdal Aksnes, med bakgrunn fra programvareutvikling og det internasjonale kraftmarkedet, har utviklet en løsning som automatiserer energiforbruket i hjemmet ved hjelp av kunstig intelligens (AI).
I Petter Stordalens «gründerkonkurranse» stakk de av med seieren, og fikk samtidig en samlet investering på syv millioner kroner fra hotellkongen, Innovasjon Norge og det svenske investeringsselskapet Wellstreet.
Nå kan de fylle lommeboka med ytterligere tre millioner kroner fra det regionale forskningsfondet på Vestlandet. Dette er penger som de ikke trenger å betale tilbake. Totalt har selskapet mottatt i underkant av seks millioner kroner i «Soft funding», som i prinsippet er gratis.
–Dette R&D-funding fra Regionale Forskningsfond (RFF). Totalt har vi hentet 10 millioner kroner, sier medgründer Edgeir Vårdal Aksnes til Shifter.
Solid majoritet
Etter det Shifter erfarer sitter gründerne på i overkant 80 prosent av aksjene, og at selskapet skal ha vært verdisatt til om lag 25 millioner kroner før emisjonen.
–Dere har fått veldig mye i «soft funding»?
–Ja, vi har vært veldig heldige. Det er penger som kommer godt med. Vi gjør en ekstremt stor investering i AI for optimal styring av strøm i folks hus. Det er krevende, men lovende, sier han.
–Hva går pengene til?
–Vi har fokusert på produktutvikling frem til nå. Vi kommer til å fortsette med det, men vil også investere i å bygge markedsføring og å bygge en kundemasse, sier han.
Vil samarbeide med alle
–Det er tett konkurranse i dette markedet, med alt fra de store som Google, til små, norske startups som Viva Labs? Hva tenker du om konkurransen?
–Ja, det er mange spillere. Vi skal være en leverandør av smart strøm, så skal vi koble oss til de kjente hardware-aktørene. Vi tror det er mange kjempegode produsenter som lager gode termostater. Samsung lanserer nå en varmepumpe med WIFI, som vårt system kunne koblet seg til. Vi tilbyr smart strøm hvor huset shopper strøm direkte til enhetene, sier han.
–Hva betyr det?
–En del av konseptet, er at vi har digitalisert handel av strøm. Løsningen kan be om å få strøm til beste pris hele tiden, og den optimerer hvilken tid på døgnet den skal kjøpe inn strømmen. Vi kan kjøpe rett fra de som produserer strøm, så kunden unngår fordyrende mellomledd, og man får full oversikt over strømforbruk på mobilen, sier han.
–Hva blir deres største utfordring fremover?
–Det var en klok amerikaner som sa at den største utfordringen for en startup, er det å ikke få oppmerksomhet. Det å vinne travle folks oppmerksomhet i jungelen av ulike tilbud i alle slags bransjer er en stor utfordring
–Markedsføring?
–Ha ha, det er løsningen, men du spurte om utfordring, og det er kampen om folk oppmerksomhet, sier Aksnes.
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Hør også vår seneste podcast med bok-tech-gründer Anders Storbraten i Pulsereads. Han møtte veggen hos den mektige bokbransjen da han ville lage «Spotify for bøker», men nå har han brukt lærdommen fra nedturen til å utvikle «Facebook for bøker», der lesehester kan få betalt for å anbefale bøker til andre. I podcasten får vi høre om den tøffe veien frem til lanseringen, og hvordan han i toppidretten og den internasjonale finansbransjen lærte seg å jobbe hardt og ikke gi seg. Ellers: Om hvilke bøker han selv liker. Om søvnløse netter. Om kjipe forsinkelser. Om hvorfor norske selskaper ikke bør bruke tid på å jakte funding i Silicon Valley. Om hvordan det er å brenne egen formue for å bygge en startup. Og forøvrig en påstand underveis om at det kan lønne seg å være født sent på året, for å gjøre det godt som gründer.
Hør hele podcasten med Anders Storbråten på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».