Kontaktperson for Techstars i Statoil, Jens Festervoll (f.v), administrerende direktør for Techstars Energy, Audun Abelsnes, partner i McKinsey, Jørn Seglem, og senior visepresident i Kongsberg Digital, Jørn Seglem Foto: Ole Jørgen Bratland i Statoil
Statoil, McKinsey og Kongsberg Gruppen går sammen for å finne fremtidens energigründere
De tre næringslivsgigantene starter nå en akselerator i samarbeid med Techstars. I mai avgjør akseleratoren hvilke oppstarter som får delta på årets program.
– Vår visjon er å være et selskap som former energiframtiden. For å lykkes med det, er vi avhengige av å samarbeide med andre. Derfor ser vi fram til å jobbe med innovatører og gründere, sier kontaktperson for Techstars i Statoil Jens Festervoll.
Akseleratorenprogrammet, som i år fokuserer på “Energiplattformer for fremtiden”, går bredt ut og ønsker søkere som lager tjenester innenfor olje- og gass, fornybar energi, digitalisering eller kan tilby nye forretningsmodeller. Ifølge Festervoll er dette et svært bevisst valg.
– Vi har jo drevet innovasjon i alle år, men vi ser at vi kanskje må gå utenfor oss selv og partnerne våre i leverandørindustrien. Vi håper jo at vi kan både lære og også benytte oss av løsningene og ideene vi håper å få i dette programmet, sier han til E24.
I en kronikk publisert Aftenposten i oktober i fjor, skrev konsernsjef Eldar Sætre i Statoil at selskapet nå ville går fra å være et fokusert olje- og gasselskap til å bli et bredt energiselskap. I samme kronikk kunngjorde Eldar at Statoil frem mot 2030 skal investere 100 milliarder kroner i fornybar energi.
Søker internasjonalt
Techstars, som ble startet i 2006, er et av verdens fremste nettverk for gründere, investorer, eksperter, mentorer og store internasjonale selskaper. Akseleratoren vil være åpent for internasjonale søkere, noe som betyr at det ikke er sikkert noen norske søkere kommer gjennom nåløyet.
Audun Abelsnes i Techstars vil stå for utvelgelsen. Han forteller E24 at han, tillegg til å se på ideen, teamet og hvor stor mulighet ideen kan ha i markedet, vil vurdere hvor stor intellektuell evne gründerbedriften viser til å kunne endre produktet eller løsningen sin gjennom prosjektet.
Det er satt av ti plasser og søknadsprosessen åpnes den 19. februar. 13. mai blir det kunngjort hvem som får delta på akseleratorprogrammet. Akseleratoren varer i 13 uker, med mål om å fremskynde selskapenes utvikling betraktelig.
De ti vinnerne får opptil 120.000 dollar, tilgang på egne arbeidslokaler hos Statoil på Fornebu og eksperthjelp fra Kongsberg Digital, McKinsey og Statoil.