«Enmannsshowet» som gjør maten grønnere: Tech-kokk kåret til beste «redde verden»-gründer

Will Nicholson dro til Norge i en campingbil. Vinneren av den store startupkonkurransen på Katapult Future Fest lager programvare som hjelper serveringssteder å bytte ut klimafiendtlig mat, og har NSB og ISS på kundelista.

En tre og en halv time lang pitchekonkurranse. 31 startups som alle vil «redde verden». Hvis du er en «trehugger by heart», slik som Will Nicholson, har du lov til å strekke hendene i været og juble litt.  

– Jeg visste ikke en gang at det var penger i premie, da har jeg råd til å betale husleia, spøkte Will Nicholson da han ble kalt opp på scenen i «Langhuset» på teknologi- og bærekraftskonferansen Katapult Future Fest i Oslo denne uka.

 Drivkraften

Det er imidlertid ikke penger som er den store driveren i den tidligere kokkens store prosjekt, Into Food. Nicholson har laget en programvare som hjelper spisesteder å servere mer miljøvennlig mat. APIet plugges inn i eksisterende menyplanleggingsverktøy, og kantiner, hoteller og restauranter kan bytte ut «miljøverstingene» med råvarer som er mer bærekraftig.

– Matproduksjon bidrar til 25 prosent av klimautslippene og er en hovedårsak til avskoging. 80 prosent av fiskeriene er overutnyttet. Dette er sterke signaler som viser at vi må tenke over hva vi spiser, sier Will Nicholsen, gründer i IntoFoods.

Will Nicholson vant pitchekonkurransen under Katapult Feature Fest. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

 Klimakokken

Den britiske kokken eide tidligere en restaurant i en fransk alpelandsby, før han bestemte seg for å flytte til Norge, etter en tur med campingbil til Skandinavia.  

– Jeg er kokk. Men jeg er «treehugger by heart», og har en master i bærekraftsøkonomi, der jeg skrev om utslipp fra matproduksjon. Jeg spurte meg om det var mulig å lage et måleverktøy som kunne gjøre restaurantdriften mer bærekraftig, sier Nicholson.

Ifølge Nicholson blir oppskriftene ikke bare mer bærekraftige med verktøyet til Into Foods, men maten blir både sunnere og billigere, når råvarene består av mer frukt og grønnsaker.

Storkunder

Siden oppstarten har det gått raskt. Han har nå flere store serveringsaktører på kundelista, blant annet ISS, Fazer, Nordic Choice Hotels, Scandic Hotels og NSB. Og signerer nå en kontrakt med et stort software-selskap som leverer menyplanleggingsverktøy til 5000 kantiner.

– Jeg kunne vært konsulent for enkeltaktører, eller lage en teknologi som bidrar til å endre maten til en masse mennesker, slik som nå, sier Nicholson, og viser til at programvaren gjør det lettere og billigere for også små aktører.

Vil bygge team

Hittil har han gjort det meste selv i et «enmannsshow». Programmeringen har han outsourcet. To ganger i året har han kjørt en såkalt «software sprint», der han har oppdatert systemet. Han har samarbeidet med Østfoldforskning om bærekraftsdata for de ulike råvarene.

 Når han nå skal videre ut i verden, skal han snekre sammen et nytt team på Sentralen der han holder til. Men han holder det «lean», og nøyer seg med en salgsperson og en utvikler.

 – Jeg kan nok tech og business til å holde dette sammen, men jeg trenger spesialister, sier Nicholson.

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer (Editor and co-founder)