Hjalmar Winbladh

Svensk storfond kan bety mer penger for norske teknologistartups. "Nå skal vi begynne å investere for alvor," sier Hjalmar Winbladh

Publisert Sist oppdatert

Svenske Breakit.se har intervjuet Hjalmar Winbladh, mannen bak svenske EQTs nye storsatsing på teknologiinvesteringer. Fondet er på 5,2 milliarder svenske kroner og skal investere i europeiske teknologi selskaper.

– Vår analyse er at det mangler riktig gode verdiskapende investorer i Europa, som kan hjelpe selskapene å ta steget opp og bli globale vinnere. Den ambisjonen savnes hos europeiske investorer, sier Hjalmar Winbladh, hjernen bak det nye fondet, til Breakit.

Ambisjonen er å utfordre de tyngste risikokapitalistene i Silicon Valley.

– I California finnes det fem slike fondsselskaper i en eneste gate, Sand Hill Road, da burde vi kunne ha like mange i hele Europa. Stjernene i Europa får ikke tilgang til like mye kapital og kunnskap. Derfor har vi heller ikke lyktes med å skape store plattformselskaper som Facebook eller Google, mener Windbladh.

Fondet blir for både små og store. Det kan gjøre investeringer på opptil 700 millioner svenske kroner i ett selskap. Og det laveste investeringsbeløpet kan være helt ned til 10 millioner svenske kroner.

– Nå skal vi begynne å investere for alvor, sier Hjalmar Winbladh.

Hittil har man gjort fem investeringer:

Harbourvest Partners, Ilmarinen, Investor, Finnish Industry Investment, Europeiska Investeringsfonden, Fjärde AP-fonden, Vaekstfonden og SEB:s pensjonsfond er blant selskapene som har satt penger i det nye fondet..