Sjefen for FNs miljøprogram tror verden på ny er der Bill Gates, Steve Jobs og de andre var tidlig på 80-tallet. Norge står i et veikryss, og må ta en annen retning, mener Erik Solheim.
Etter at han gikk av som miljø- og utviklingsminister i den rødgrønne regjeringen, har han gjort rask karriere i den internasjonale storpolitikken. De to siste årene har han vært leder i OECDs utviklingskomité. Tidligere i år ble Erik Solheim utnevnt til leder for FNs miljøprogram (UNEP). Dermed ble han en av de nordmennene gjennom tidene med høyest rang i FN-systemet.
Han ser et Norge i rask endring.
− Olje og gass vil fortsatt være viktig en god del år fremover. Men vi må ta skrittet over i den nye, grønne tidsalderen. Investeringene vil komme på andre områder, arbeidsplassene vil etter hvert komme på andre områder, sier FN-toppen om den norske økonomien.
Solheim møtte Shifter i forbindelse med den store klima- og skogkonferansen REDD Exchange som arrangeres i Oslo denne uken – der temaet er hvordan man kan hindre ødeleggelser av verdifulle tropiske skogene.
Der Steve Jobs var på 80-tallet
Solheim sier at politikerne ikke skal drive teknologiutvikling, men at de kan gjøre mye annet for å ting til å skje.
− Teknologi skapes. Den kan ikke vedtas gjennom politiske beslutninger. Folk må selv bruke all sin skaperkraft for å lage nye løsninger. Men det politiske systemet kan legge mye bedre til rette for det, ved å gjøre det veldig klart at vi er ved et veikryss der Norge må ta en annen retning, sier Solheim.
Han forstår godet at enkeltpersoner kan være frustrert over det som nå skjer i oljeindustrien, med krise og massearbeidsledighet. Det er vanskelig for mange.
− Men jeg tror vi er der Bill Gates, Steve Jobs og de andre var tidlig på 80-tallet. Det var starten på noe helt nytt. Verden skapte mobiltelefoner, internett og dataløsninger som ingen hadde drømt om. Det samme må vi nå gjøre med fornybar energi, bedre landbruk, smartere byer og andre ting.
Solheim om skattedebatten
− Flere tar nå til orde for å gjøre som i Storbritannia og Australia, der de har incentiver og skattefradrag for å investere i startups. Hva tenker du om det?
− Jeg vil ikke gå langt inn i norsk politikk, men det er jo ikke tvil om at vi her i Norge har gjort det veldig, veldig lurt å investere i eiendom og olje, og mye mindre lønnsomt og lurt å investere i andre ting. Det bør vi gjøre noe med.
Han viser til hvordan politikerne har tre virkemidler.
− Det ene er forbud. Det man ikke liker kan man forby. Det andre er subsidier, man kan støtte det man liker. Og det tredje er å skattlegge og avgiftslegge det man ikke ønsker. Politikerne kan ikke finne opp nye teknologiske løsninger, men de kan regulere markedet med disse tre virkemidlene, sier Solheim.
Underforstått at politikerne får den utviklingen de selv ønsker.
Global teknologitrend
− Det kan virke som det likevel er en boom av nye teknologiselskaper i det nye Norge utenfor oljesektoren?
− Dette er åpenbart en internasjonal trend. Hvis du spør noen om de har lyst til å jobbe i et kullselskap eller om de har lyst til å jobbe i Tesla, så vet du svaret.
− Har du selv noen favoritter blant de «nyere» teknologiselskapene?
− Det er selvfølgelig lett å si et selskap som Tesla som gjør fabelaktige ting. Jeg synes også det er imponerende med et tradisjonelt selskap som Total, som sier at det skal være et av verdens tre største solenergiselskaper innen 2030, og som også har sagt at de ikke skal bore i Arktis. Dette er modige standpunkter, og viser hvor vesentlige endringene nå er, sier Solheim til Shifter.
Næringslivet i endring
Solheim mener at de nye holdningene i næringslivet var en av hovedgrunnene til at klimatoppmøtet i Paris i fjor var så mye mer vellykket enn det famøse klimatoppmøtet i København i 2009.
− I København handlet det om hvor utrolig «fryktelig dyre klimatiltakene var, og at andre måtte ta regningen, så man slapp å ta den selv». Mens i Paris handlet det om at «her ligger det mange muligheter til å skape spennende jobber, muligheter til å skape fortjeneste, gjøre noe morsomt, og la oss kaste oss på det.»
Hva mener leserne til Shifter? Diskuter dette og mye annet på vår Facebook-side og Twitter. Og husk også å like siden vår på Facebook, så er det større sjanse for at sakene våre dukker opp i strømmen din. Gå også inn på vår nettside og se om det er noe nytt, for i blant dukker ikke sakene opp i feeden din.