Statsminister Erna Solberg under et tidligere møte med Telenor-ledelsen. En liten omvisning med moderne teknologi ble det og tid til. Sigve Brekke t.h.
Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Diskuterte det store teknologikappløpet: – Hvordan skal vi klare denne omstillingen?
Statsminister Erna Solberg (H) mener det er et paradoks at mange med utdanning som næringslivet etterspør, likevel er arbeidsledige.
Statsministeren talte tirsdag på Finansnæringens dag i Oslo, der Norges finanstopper var samlet for å diskutere «Det store kappløpet».
Et av disse kappløpene er det teknologiske kappløpet. I tillegg til å by på muligheter, skaper dette racet også usikkerhet for mange, mener Solberg.
– De fleste oppfatter den nye teknologien som framskritt, men det er klart at når det går for fort, kan det også være lett å føle at du ikke henger med. At du detter av lasset, sier hun.
Endret kompetansebehov
Statsministeren mener kunnskap og kompetanse er nøkkelen folk trenger for å kunne takle disse utfordringene.
– Vi vet at kompetansebehovet vil være annerledes i framtiden. Hvordan skal vi klare denne omstillingen uten at enkeltmennesker skyves ut av arbeidslivet? Jo, vi må investere mer i mennesker, i deres kunnskap og kompetanse, sier Solberg.
Hun framholder at regjeringen har gjort mye bra på utdanningsfeltet, men ber også næringslivet om å involvere seg i utformingen av norske skoler.
– Det er for eksempel et paradoks at vi har mange ledige med IKT-utdanning, samtidig som vi har mange ledige stillinger. Det kan tyde på at utdanningen ikke treffer arbeidslivets behov, sier hun.
– Dere som ledere må synliggjøre hva slags kunnskaps- og kompetansebehov dere har og gå i dialog med utdanningsinstitusjonene for å bidra til at utdanningene er så relevante som mulig, sier Solberg.
Hun gjentar også sin oppfordring om at næringslivet må delta i regjeringens såkalte inkluderingsdugnad og ansette flere med hull i CV-en.
– Dette regner jeg egentlig med at dere gjør, sa Solberg strengt til næringslivstoppene i salen.
Tre utfordringer
I tillegg til å henge med på den teknologiske utviklingen er det tre viktige utfordringer Norge må finne løsninger på for å være best mulig rustet til å vinne «Det store kappløpet»:
- Vi har begynt å bli flere eldre
- Olje- og gassvirksomheten vil etter hvert avta
- Klimautslippene både i Norge og verden må ned
Statsministeren mener det fins klare tegn på at det norske næringslivet er i stand til å takle disse utfordringene.
– Ta norske verft, for eksempel, som fikk kjenne på kroppen nedgangen i olje- og gassektoren fra 2014. I den siste tiden har det begynt å gå bedre igjen. Det skyldes at verftene har snudd seg mot nye markeder. De bygger nå i større grad cruiseskip og ferger enn fartøyer til olje- og gassektoren. De innrettet seg etter endrede forhold, de omstilte seg, og fortsetter derfor ferden framover, sier Solberg.
– Godt rustet
Statsministeren mener Norge har alle forutsetningene som trengs for å bli til å bli en vinner i omstillingens tid.
– Det går bra i Norge, den økonomiske veksten er god. Jeg tror vi i Norge er særlig godt rustet til å møte framtidens utfordringer. Men det krever tydelige politiske prioriteringer av tiltak som fremmer grønn vekst og omstilling, samtidig som vi greier å få flest mulig med i arbeidslivet, sier hun.
– Det er ekstra viktig nå som det er økt usikkerhet i deler av det internasjonale bildet. Handelskonflikten mellom USA og andre land, virkningene av brexit og en sikkerhetssituasjon som krever økt satsing på vår forsvarsevne.