Portfølgeforvalter i Bakken og Bæck ,Anne Worsøe, grunnlegger av 657, Anniken Fjellberg, medgrunder i Unacast, Kjartan Slette, daglig leder og gründer i Kolonial.no Karl Munthe-Kaas
Et kinderegg, den perfekte arvtager og en prima fyr: Gründere og investorer har høye forventninger til ny Innovasjon Norge-sjef
– Responsen det siste døgnet har vært overveldende. Jeg syns først og fremst det er veldig hyggelig å få den tilliten, og jeg gleder meg veldig, sier Håkon Haugli til Shifter tirsdag.
Og bransjen er positiv til den nye direktøren. Vi har spurt gründere og investorer hva de mener blir det viktigste for Innovasjon Norge fremover, og hvilke forventninger de har til Håkon Haugli.
Annonse
Et kinderegg
− Nå må Innovasjon Norge fortsette å implementere de endringene de har startet med, og holde stø kurs fremover. De må også fortsette å ha en god finansieringslinje for selskaper som skal vokse, og det tror jeg Haugli er godt skodd for, forteller grunnlegger av 657, Anniken Fjellberg.
Hun har høye forventninger til den nye direktøren, og mener han er en perfekt arvtaker.
Annonse
− Han er som et skikkelig kinderegg, med både gründer-, nærlingsliv- og akademisk bakgrunn og fokus. Det virker helt perfekt og vi i 657 gleder oss veldig til å bli kjent med han.
Anne Worsøe, portfølgeforvalter i Bakken og Bæck mener også Haugli er den rette kandidaten. Han var hennes topp-kandidat da det i november ble klart at Krohn Traaseth fratrer.
Annonse
− Jeg kjenner Håkon som en prima fyr. Han er den ideelle kandidaten til denne jobben, sier Worsøe.
Håper på fokus på scaleups
Annonse
Erik Hagen, er managing partner i Viking Venture, som investerer i programvareselskaper i vekstfase.
Han forteller de er spesielt opptatt av tilgang til vekstkapital.
-- Jeg håper vi kan få bedre låneordninger for de selskapene som virkelig vokser. Banker forstår ikke så mye av tech og programvare, men her kan Innovasjon Norge være bedre.
-- Jeg tror Innovasjon Norge har et veldig sprikende mandat, hvor de skal være alt for alle. De har brukt mye ressurser på å hjelpe de minste, men hvis vi ser på hvor jobber skapes, så skjer det i selskaper som omsetter for noen titalls millioner og oppover. Disse bør prioriteres mer, og Innovasjon Norge burde kunne gi lån i 50- til 100-millionersklassen, slik at de kan ekspandere raskt, sier Hagen.
Han forteller han har to tydelige forventninger til Håkon Haugli.
At han er flink til å styre det politiske miljøet, slik at Innovasjon Norge kan gjøre det de skal gjøre.
At han klarer å bygg et godt apparat under seg som hjelper selskaper med å lykkes nasjonalt og internasjonalt. Større grad av forenkling og fokus.
Medgründer i No Isolation, Karen Dolva, mener også det skal settes fokus på skalering i tiden fremover.
-- Vi trenger mer fokus på utdannelse innen teknologi, det må bli enklere å skalere ut i verden, og det er alt for vanskelig å eie en skaleringsbedrift i Norge, uten å være rik fra før, forteller Dolva. Hun mener Innovasjon Norge kan spille en sentral rolle politisk, og legger til at om noen kan gjøre det, så er det Håkon.
-- Håkon har gjort en kjempejobb i Abelia, og jeg er sikker på at han vil fortsette med det i Innovasjon Norge. Jeg gleder meg til å følge med på hva han får til, sier hun.
God gjennomslagskraft
Karl Munthe-Kaas, daglig leder og gründer i Kolonial.no mener det er positivt at Haugli kommer fra Abelia.
--Jeg tror Håkons bakgrunn fra Abelia, hvor han i større grad har vært i en støtteorganisasjon for litt mer etablerte teknologiselskaper, er bra. Det perspektivet blir veldig bra å få inn. Han er en klok, reflektert og dreven fyr som kan ha god gjennomslagskraft politisk, sier Munthe-Kaas.
Han håper nå Haugli vil plukke opp det gode arbeidet fra Krohn Traaseth, og fortsatt ha en tydelig stemme i gründer-Norge.
--Mitt inntrykk er at de bør fokusere litt høyere opp i selskapsbasene. Det har vært et kjempeløft for tidligfase, men scaleups har ikke fått oppmerksomheten de fortjener. Opsjonsbeskatning er eksempelvis noe jeg vet Håkon er engasjert i, så jeg håper at Innovasjon Norge kan ta et mer helhetlig ansvar rundt dette.
Kjartan Slette, medgrunder i Unacast mener det nå er viktig å beholde det Krohn Traaseth har satt i gang med å være så lite byråkratiske som mulig.
-- De må fortsette med å være imøtekommende, støttende og det første positive møtet selskaper har med finansiering. Samtidig skulle jeg ønske at de spilte en større rolle i samfunnsdebatten om hvordan man bygger selskaper. Anita har sagt at vekstkapital ikke er et problem. Det er feil. Jeg håper de kan fristille seg fra det politiske og spille en helhetlig samfunnsrolle. Det hadde styrket troverdigheten, sier Slette, og legger til at det ikke hjelper når en så mektig organisasjon bestemmer at visse deler av funding-løpet ikke er et problem, når det åpenbart er det.
Overveldende respons
Haugli er glad for å se interessen rundt Innovasjon Norge, og mener det er en kjempestyrke for organisasjonen at folk er så opptatt av den.
– Jeg tror det handler om at folk forstår at innovasjon og vekst av norske bedrifter, også i utlandet, aldri har vært viktigere enn nå. Norsk økonomi er i omstilling, og vi må styrke det næringslivet vi allerede har.
– Selv kan jeg ikke tenke meg en mer meningsfylt jobb i den situasjonen Norge er i akkurat nå, avslutter han.