EU-millionene som kan gi en liten norsk startup en hovedrolle i Internet of Things
Per Buer og IncludeOS har kjempet en tøff kamp mot giganter når de har utviklet et helt nytt operativsystem, men nå kan det løsne.
I en verden der store selskaper som Microsoft og Linux dominerer, har den lille Oslo-startupen tatt på seg det som for utenforstående høres ut som en umulig oppgave -- nemlig å lage et helt nytt operativssystem. Da vi møtte daglig leder Per Buer om bord på Shifters sommerbåt, fortalte han da også om en tung reise der de måtte jobbe hardt for å skaffe nye kunder. Dette til tross for at IncludeOS fikk selveste C++-grunnlegger, Bjarne Stroustrup, inn på eiersiden og i rådgivningskorpset i fjor høst.
-- Det er jo ikke noe «pull» i markedet, for folk vet jo ikke at det vi gjør er mulig. Vi opererer i et «brown field» og må rett og slett utdanne markedet, fortalte Buer.
Kamuflerte kompleksiteten
Startupen landet tidlig Basefarm som kunde og har et par andre på gang, men det har ikke vært et stort folkekrav at det må komme et nytt operativsystem som dette på markedet. I stedet har teamet i IncludeOS måttet «kamuflere» den tekniske kompleksiteten.
-- Vi peker ikke så mye på hvordan eller hvorfor det fungerer slik, vi argumenterer heller for hva det kan skape av verdi, hvordan man som kunde kan få et raskere og sikrere nettverk.
Noe av det siste Per Buer sa før han gikk av sommerbåten var at IncludeOS nå så på muligheter for å bruke løsningen i enheter innen Internet of Things. Det er akkurat her Buer og teamet nå kort tid etter har fått jackpot fra EU. Selskapet landet nemlig hele 12,5 millioner kroner i Horizon 2020-midler.
Millioner av dingser
EU-pengene skal gå til å tilpasse IncludeOS til ARM-arkitekturen -- hardwaren som dominerer i dingser og mobile enheter -- på samme måte som Intel har monopol i datamaskinene.
-- Vi skal bygge en løsning som kan styre millioner av Internet of Things-dingser, fastslår Buer.
Teknologien springer ut fra forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og egner seg ifølge Buer perfekt i denne type enheter. Den tar utgangspunkt i at operativsystemet integreres i selve applikasjonen, i motsetning til i andre systemer der operativsystemet ligger som et uavhengig fundament
Til sammenligning er selve hovedpoenget med andre operativssystemer som Windows, Mac OS og Linux å kunne kjøre alle slags programmer.
-- Måten vi har laget operativsystemer har vært over samme lest de siste 40 årene. De er laget med premisset om at de skal kunne støtte alt mulig du noensinne kunne finne på å bruke maskinen din til. Det gjør operativsystemet stort, tungt, komplekst og også usikkert. Det vi gjør er å strippe vekk all unødvendig funksjonalitet.
Han viser til hvordan operativsystemet deres på denne måten blir «superminimalistisk» og da tar noen få megabyte på disk -- eller altså i en liten Internet of Things-enhet.
-- Det er sikrere og går raskere, sier Buer, som ubeskjedent beskriver teknologien som 10 ganger bedre enn eksisterende løsninger.
Marked i sterk vekst
Hos Basefarm testet de ut teknologien i programvare for lastbalansering og brannvegger, det Buer kaller «teknisk enkle produkter». Første storfisk som ble landet, var kjente Basefarm.
-- De var «superkeen» på å komme inn tidlig og påvirke hvordan produktet skulle se ut. Vanligvis er jo dette en type aktør som ikke lager så mange løsninger selv. De er vant til å forholde seg til leverandører, da er de prisgitt det de klarer å levere. De så det åpenbart som verdifullt å være med på et produkt som ennå ikke var påbegynt, sier Buer.
I forkant er du «akademisk interessant», men i etterkant har du «bevist at du kan løse reelle problemer», ifølge startupsjefen. Han legger ikke skjul på at avtalen med Basefarm var viktig i så måte.
-- Når du gjør noe så fundamentalt som å bygge et operativsystem, er det å kunne peke på at folk har betalt deg penger for å bruke systemet ditt, en «gamechanger». For en startup som oss er det utrolig viktig å få en slik antydning til «product marketfit», understreker Buer.
Etter innsprøytingen fra EU er han optimistisk.
-- Vi trenger fortsatt privat kapital, men jeg tror dette blir mye enklere nå. Det fine her er at IoT-markedet er i sterk vekst.