Vegard Krogh-Reinsnes og Karl Martin Lind i Eyr. Foto: Vilde Mebust Erichsen
Eyr har nådd én million: Nå vokser mobillegene ut av Norge
Eyr er først i Norden med å tilby legekonsultasjon inkludert i reiseforsikringen. Og snart blir det godt å være dansk i norsk legeapp.
Storbritannias helsevesen, National Health Services (NHS) - blant verdens største, ønsker å innføre et «video først»-prinsipp på landets helsetjenester: én av tre konsultasjoner er forventet å være digitale i løpet av de fem neste årene.
De økonomiske besparelsene kan ifølge en fersk NHS-rapport oppsummeres i et tresifret millionbeløp.
– Det er den største nyheten innen digitalisering av helsevesenet siden implementeringen av elektronisk journal, sier Eyr-sjef Karl Martin Lind.
– En omveltning så stor at det er vanskelig å se rekkevidden av den, legger han til.
Den norske mobillege-gründeren håper nå på britisk drahjelp i retning digitalisering av det norske helsevesenet.
– Video burde være en selvfølge også i det norske offentlige helsetilbudet. Vi har alle forutsetningene for å få det til, sier Lind.
Les også: Ny studie: Norske leger innfrir ikke folks forventninger – bare åtte prosent er digitale
Vokser ut av Norge
Nylig slo den to år gamle mobil-appen sin personlige rekord, og har i dag rundt 600 ukentlige konsultasjoner mellom en pasient og en av tjenestens 25 tilknyttede leger på Colosseumklinikken i Oslo.
Denne uken lanserer også Eyr en reiseforsikring gjennom Gjensidige og Gouda, på toppen av en eksisterende barne- og helseforsikring hos den nordiske forsikringsaktøren, Storebrand, DNB og Codan.
– Eyr gjør det mulig å effektivisere hverdagen for kundene våre, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad.
– Folk er imidlertid vant til å møte legen fysisk, så det vil nok være en modningsprosess, men piloten vår i sommer på reiseforsikring ga gode resultater, så derfor innfører vi dette nå som et permanent tilbud, sier han.
Del av en større bølge
Illustrert i tall vil siste nytt gi én million nordmenn tilgang til Eyr, nå også på reise - og like rundt hjørnet venter lansering i Danmark.
– Vi har fått vind i seilene. Og det blåser bare mer og mer, sier Lind.
Det startet nemlig med et par seige svømmetak i åpent farvann. Verken Lind eller medgründer Vegard Krogh-Reinsnes hadde programmeringskompetanse, kun én felles livbøye: visjonen om å tilgjengeliggjøre landets helsetjenester.
– I 2015 var vi helt alene om å holde på i dette feltet. Det var jo ganske ambisiøst av to personer å skulle gå ut og introdusere en helt ny måte å snakke med en lege på, men etter hvert kom det flere på banen. Heldigvis, for da ble vi en del av en større bølge, sier Krogh Reinsnes - og viser til Kry, opprinnelig svensk.
Les også: Videohelse-startup henter 12 millioner: Satset på tyske investorer
«En tsunami over Europa»
En planke ble til jolle, motorbåt til havgående seilbåt. Nå har teamet på ni vokst seg ut av startup-kroken og inn på eget kontor, fortsatt ved helseinkubatoren Aleap på Forskningsparken i Oslo.
– Vi får stadig nye henvendelser fra folk som ønsker å ta i bruk Eyr, forteller Lind.
Han ramser opp: psykologer, jordmødre og veterinærer. Hele spekteret, oppsummerer han.
– Nyheten til NHS kommer til å komme som en tsunami over hele Europa. Og det du ser av Eyr i dag, det er bare konturene av hva vi kommer til å bli.
Fakta:
- Eyr ble lansert i Norge, januar 2017 - i samarbeid med leger ved Colosseumklinikken i Oslo.
- I dag tilbyr Eyr videokonsultasjon, timebestilling, betaling, vaksiner og trygg samhandling over skjema, filer, lyd og bilder gjennom Eyr-appen på mobil.
- Koster 350 kroner, gratis eller rabattert hvis pasienten faller inn under en forsikringsavtale.
- Lanserer tjenesten i Danmark i 1. februar, da med dansk forsikringsaktør, samt danske leger.
- Ni fulltidsansatte i Oslo, seks utviklere i Ukraina.
Les også: Mobil-legen Eyr: «Helsevesenet lever fortsatt i en verden med CD-ROM og sjekkhefter»