Facebooks gründer og daglige leder, Mark Zuckerberg, holder et keynote-innlegg på F8, Facebooks konferanse for utviklere. Konferansen ble holdt tidligere i år. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File.

Facebook-hackingen: Anklaget for brudd mot GDPR -- risikerer bot på 1.6 milliarder dollar

Publisert Sist oppdatert

Uber og Taskrabbit har satt i gang egne undersøkelser, selv om Facebook oppgir at tredjeparter ikke har blitt rammet.

Nylig ble totalt 90 millioner mennesker logget ut av Facebook, i forbindelse med et hackerangrep rettet mot det sosiale mediets "access tokens". Angrepet har ført til uro om ringvirkningene, og om eksterne aktørers tjenester -- som ofte er knyttet opp mot Facebook -- også er blitt rammet. Dette vil i så fall være tjenester og apper som lar brukerne logge inn via Facebook, skriver Breakit.

Uber og den Ikea-eide startuppen Taskrabbit har for eksempel oppgitt at de har startet sine egne undersøkelser, selv om Facebook oppgir at hackerne ikke skal ha fått tilgang til tredjepartstjenester, ifølge Venturebeat.

Facebook risikerer å måtte betale 1.6 milliarder USD (eller 1.4 milliarder Euro) etter hackerangrepet, fordi myndighetene for datasikkerhet i Irland har innledet en etterforskning. Formålet med etterforskningen skal være å se om Facebook har begått brudd mot GDPR.

Logget ut 90 millioner

Minst 50 millioner Facebook-brukere kan i forrige uke ha fått innloggingsinformasjonen sin stjålet. Tyveriet av folks "access tokens" er helt konkret digitale nøkler som gjør at du slipper å logge inn på Facebook hver gang du åpner mobilappen, skriver Breakit.

Tegnet på at man ble rammet er at man ble logget ut av Facebook-kontoen sin på alle enheter, men det kan også bety at man var blant de 40 millionene som ble logget ut for sikkerhetsskyld.

Det er risiko for at hackerne har fått tak i personlige data i form av chatsamtaler, bilder og lignende, skriver Breakit. Færre enn 10 prosent av de rammede skal være brukere innen EU, ifølge Forbes. Dette tilsvarer omkring fem millioner brukere.