Protest mot Facebook foran kongressen. Photo: AP Photo/Carolyn Kaster
Protest mot Facebook foran kongressen. Photo: AP Photo/Carolyn Kaster

Facebook vil avsløre brukere som misbruker faktasjekk

Publisert Sist oppdatert

Facebook sier selskapet forøker å avsløre brukere som ukritisk markerer innlegg som falske og forsøker å lure nettstedets systemer for faktasjekk.

Selskapet ser blant annet på hvor ofte brukere markerer noe som falsk, selv om det er verifisert. Når en bruker varsler om innlegg som ser ut til å være falske, blir sannsynligheten for at varselet er korrekt gitt en anslått sannsynlighet på mellom 0 og 1. Denne vurderingen er basert på hvor pålitelige den enkelte brukeren er når det kommer til å varsle om poster som faktisk er falske, ifølge det sosiale nettverket.

– Grunnen til at vi gjør dette er å sikre at kampen mot feilinformasjon er så effektiv som mulig, heter det i en uttalelse fra Facebook. Poengsummen er ett av flere «signaler» som brukes til å prioritere i hvilken rekkefølge varslede innlegg skal undersøkes av faktasjekkerne.

Samtidig som nettgiganten altså innrømmer at de prøver å fange opp dem som vil lure systemet og forkludre kampen mot falske nyheter, avviser Facebook at de har utviklet en generell poengsum for brukernes «gode navn og rykte». Selskapet sier en sak i Washington Post om dette er misvisende fordi det ikke utarbeides «en helhetlig poengsum» som angir hvor pålitelige brukerne er.

Det siste halvannet året har Facebook og andre nettsteder skjerpet kampen mot spredning av falske nyheter som har til hensikt å manipulere nettstedene. En av utfordringene er at folk markerer saker som falske simpelthen fordi de er uenige med innholdet, eller i et forsøk på å undergrave sakenes troverdighet.

(©NTB)

[email protected]