Gudmundur Ebenezer i oppstartsselskapet Lifekeys er Shifters gründerpsykolog. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Unngå feriekrangel: Slik blir gründerne enige om hvor mye fri de tar
Gründerpsykolog Gudmundur Ebenezer deler sine beste ferietips til startups.
Gründeren spør:
Vi er på andre året som grunderteam. Min medgründer mener at vi burde ta oss vanlig sommerferie, altså 4 uker hvor vi ikke arbeider i det hele tatt. Jeg er ikke enig med ham og synes 4 uker er for langt. Vi har mange deadlines som nærmer seg og det føles helt unaturlig for meg å ta en så lang sommerferie. Har du noen råd ?
Psykologen svarer:
Som vi alle vet, kan gründerlivet til tider være hektisk, og man må ofte jobbe utenfor rammene man har i en 8-16-jobb. Fordelen er at man kan ha en mer fleksibel arbeidstid. Det er som kjent slik at gründere ikke er ferdig på jobb for dagen selv om de går hjem fra jobb. Mange tar med seg jobben hjem eller på ferie. Videre er det er jo slik at vi mennesker er forskjellige, hvor noen har større behov for fritid enn andre. Dette er en samtale du og din medgründer burde ta så snart som mulig, avklare hvilke behov dere har, og se om dere kan finne en gyllen middelvei som passer for dere begge. Videre burde dere som et gründerteam også avklare motivasjonen for å jobbe med prosjektet, finne ut om dere vil det samme. Det handler om å tørre å stille de vanskelige spørsmålene.
Dere bør avtale et møte, hvor dere begge på forhånd tenker over forholdet mellom jobb og fritid, samt hvilken motivasjon og ambisjoner dere har for bedriften. Dette kan legges opp som et møte for planen videre, om dere burde gjøre noen endringer, jobbe mot nye mål eller ansette nye mennesker. Det kan være vanskelig å ta denne samtalen, men den er utrolig viktig, slik at dere vet at dere jobber mot de samme målene. Det å ha felles mål for bedriften er veldig viktig, for å unngå store konflikter, skjev arbeidsfordeling og i verste fall at vennskapet ryker.
Vi alle har vel på et eller annet tidspunkt følt at det er vi som må dra lasset, har gjort mest for å få en oppgave gjort. og dermed vært litt misfornøyd med den andre part. Dette er ingen god følelse, men det er vanskelig å gjøre noe med om man ikke forteller hva man føler.
Når det kommer til den store samtalen, ville jeg først begynt med å finne ut om dere begge er enige om de samme målene og at dere setter opp en handlingsplan med hvilke milepæler dere ønsker at bedriften skal nå. Når dere har blitt enige om denne, er det på tide å snakke om motivasjon og forventninger til hverandre. I dette tilfellet er det viktig å være klar på at det som blir sagt ikke blir tatt personlig fra noen av partene, for vi mennesker er forskjellige og begynner man allerede her å ta ting for personlig kan det fort oppstå konflikt. Begge parter bør være åpen for alle typer svar. Hvis ikke motivasjon og forventninger samsvarer, er det viktig å se om man kan justere dette, eller gjøre noe for å motivere den andre, slik at dere spiller på lag. En slik samtale er rett og slett fundamentalt for hele gründerprosjektet.
Når dere har laget en handlingsplan, snakket om mål, motivasjon og forventninger, kan det være lurt å ta opp temaet om fritid og ferie. Med oversikt over hva som må gjøres og hvilken innsats dere er villig til å gjøre for å få dette til, er det kanskje lettere å avklare hvor mye ferie dere kan tillate dere å ta. Hvis det er slik at din medgründer mener at han burde kunne ta 4 uker uten jobbing og du er uenig, er det viktig å komme med argumenter i forhold til handlingsplanen. Da baserer dere avgjørelsen mer på hva som må gjøres av oppgaver, fremfor å skape konflikt rundt egne meninger og følelser. Kanskje kan dere finne et kompromiss, hvor ferien enten kan bli delt opp slik at man tar en uke her og en uke der. Eller det kan være at man kan ta flere uker, men da må dere få inn flere folk i bedriften slik at dere kan få hjelp til å følge planen. Eventuelt går det an å lage en avtale hvor man kan dra på ferie over flere uker, men man forplikter seg til å jobbe noe underveis i ferien.
Det finnes ikke ett riktig svar på et slikt feriespørsmål. Gründerbedrifter håndterer gjerne dette med ferie og fritid på en annen måte enn i etablerte virksomheter. Det trenger ikke å fordeles likt, eller gjøres på en streng måte. Det viktigste er at dere er enige. Dere må ikke minst være åpne med hverandre, og også være klar for å endre på ting etter hvert som prosjektet endrer seg.
Send inn dine spørsmål til psykolog Gudmundur Ebenezer i Lifekeys her. Alle henvendelser vil bli behandlet konfidensielt og anonymisert. Se de tidligere innleggene hans her.