Dennis Stokseth og Erik Dalland i Freska. Foto: Marius Eriksen Hellesøy
Dennis Stokseth og Erik Dalland i Freska. Foto: Marius Eriksen Hellesøy

Finsk-norske rengjøringstjenesten Freska henter 19 millioner NOK

Publisert Sist oppdatert

Selv om Innovasjon Norge mener at innovasjonsgraden til vasketjenesten WeClean ikke er høy nok, så klarer konkurrenten Freska å hente 19 millioner kroner fra investorer.

Tjenesten Freska er opprinnelig finsk, og fusjonerte i april i fjor med bergensselskapet «Wipe», gründet av Dennis Stokseth og Erik Dalland .

Da mottok de 2,5 millioner kroner i et konvertibelt lån i tillegg til 500.000 kroner fra den finske motsatsen til Innovasjon Norge – Tekes, skrev DN.

Nå henter selskapet 2 millioner Euro, eller om lag 19 millioner NOK i en ny emisjon.

Runden ble ledet av det svenske Spintop Ventures sammen med det norske investeringsselskapet Momentum Partners, skriver Techcrunch.

I tillegg finner vi en rekke andre investorer som Lasse Smedsvig og Harald Aalvik fra Adams Matkasse, samt Olli Sirkiä som har gründet det finske Leaddesk.

Finske Tekes har også gått inn med et nytt beløp.

Pengene skal gå til å hente inn flere kunder i den nordiske regionen, blant annet ved å ekspandere til flere byer og land, samt utvikle Freskas plattform.

Utvider i Norge

–Vi skal ekspandere i Norge. Vi er allerede tilstede i Bergen, Oslo og Akersus, og nå skal vi videre ut i Buskerud, Østfold, Vestfold, så videre til Stavanger og Trondheim etter det, sier Erik Dalland til Shifter, som opprinnelig gründet av Wipe og nå leder salgsoperasjonen i Freska.

–Hva er den største utfordringen deres?

–Det er utfordrende er å skalere med god kvalitet. Kun fem prosent av de vi intervjuer blir ansatt. Vi må scanne gjennom mange for å finne diamantene, sier Erik Dalland ved norgeskontoret til Freska.

En annen utfordring er det store svarte markedet i Norge.

–Folk er vant til å kjøpe tjenester billig og svart. Etterspørsel etter svart arbeid er stor på grunn av lover og regler som foreligger og som det aldri tatt grep om, sier han.

Han mener det i praksis er ingen straff for å kjøpe svart, i tillegg til at det er lov å kjøpe tjenester opptil 6000 kroner uten å stresse med å levere skattemelding.