Christoffer O. Hernæs, leder for innovasjon og utvikling i Sbanken. Foto: Sbanken
Fintech-fantast og Sparebank1-direktør Christoffer O. Hernæs bytter jobb
Sparebank1-direktør Christoffer O. Hernæs går til Skandiabanken.
Christoffer O. Hernæs (35) er TechCrunch-spaltist, blogger og bankdirektør. Nå går han til stillingen som leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken.
1. Ser du frem til ny jobb?
– Det kan du trygt si, jeg kan knapt vente til jeg begynner og er utrolig takknemlig for at Skandiabanken gir meg denne muligheten. Jeg er sikker på at dette kommer til å utrolig spennende. Skandiabanken er en utrolig spennende aktør i det norske bankmarkedet. Som Norges første rene internettbaserte bank har Skandiabanken utfordret den etablerte bank- og finansbransjen i 16 år allerede. Med en nylig separasjon fra svenske Skandia, børsnotering og en sterk Private Equity-eier er Skandiabanken svært godt posisjonert for å fortsette og utfordre i en bransje i endring, sier han.
2. Hva kan du bidra med til Skandiabanken?
– Jeg håper jeg kan bidra til å videreføre den suksessen Skandiabanken har hatt sålangt. Jeg ser frem til å bruke all min kunnskap om fintech, bankvirksomhet og teknologitrender til å være et verdifullt tilskudd til teamet som skal få til dette. Med kombinert ansvar for forretningsutvikling, innovasjon og IT håper jeg å kunne bidra til å omsette ord til handling når det kommer til fremtiden for finansielle tjenester og fintech.
3. Hva blir den største digitale utfordringen til Skandiabanken i årene fremover?
–Nå kjenner ikke jeg organisasjonen fra innsiden, så jeg er kun i stand til å uttale meg på generelt grunnlag om hvilke utfordringer bankene står foran som en samlet bransje. Det handler i stor grad om å prioritere hvilke muligheter som er relevante for hver enkelt aktør.
Det er lett å gå seg vill i jungelen av ny teknologi som hevder å revolusjonere bransjen, og her gjelder det å ha god nok oversikt til å ta de riktige valgene.
Selv om det er vanskelig å spå hvordan bransjen vil se ut i fremtiden er det noen utviklingstrekk som står frem som ganske sikre. Det vil være avgjørende å ha fokus på kundegrensesnittet og kunderelasjonen, og her kommer jeg til dekket bord med
Skandiabanken som har landets mest fornøyde bankkunder hvert eneste år. Denne utviklingen styrkes av EU-kommisjonens kommende betalingsdirektiv, PSD2 som krever at bankene åpner infrastrukturen sin for tredjeparter.
Det å se på banken som en plattform er uunngåelig, og dette vil potensielt påvirke både kundefront og kjernen i bankens digitale infrastruktur. Åpne grensesnitt utover hva direktivet krever vil være et viktig konkurransefortrinn i tiden som kommer. Som den spanske banken BBVA sier på sin API markedsplass: "Et selskap uten APIer er som en datamaskin uten internett."
Forenkling og transparens vil være avgjørende for å lykkes i fremtiden, og her er Skandiabanken allerede best i klassen. For å lykkes med digitalisering i finansbransjen er det avgjørende å ha et godt fundament og velfungerende maskineri i bunnen. Samtidig som bankene må utvikle nye tjenester er de fleste kjernebanksystemene flere tiår gamle og modne for fornyelse.
Å finne den rette balansen mellom digitalisering, innovasjon, modernisering og reduksjon av teknisk gjeld vil med stor sannsynlighet være et diskusjonstema enhver ledergruppe innen bank vil kjenne seg igjen i.
4. Når starter du i ny jobb og hva skal du gjøre i mellomtiden?
–Jeg starter den 2. januar 2017, og frem til det skal jeg forsøke å benytte min tid og kompetanse best mulig. Jeg har allerede meldt meg som frivillig til kodeklubben der jeg skal lære barn å kode. Jeg har en lang liste med bøker på leselisten, og kommer nok i tillegg til å friske opp kompetansen på i finansfaget og maskinlæring på et vis. Høsten er den beste tiden å padle, så jeg kommer nok til å tilbringe en del tid i kajakken i tillegg til å spille en del gitar. Nyheten er såpass fersk for meg også at jeg må samle tankene litt om hva mer jeg skal bruke resten av tiden på.
NYHET PODCAST
Huddlestock-gründer Murshid Ali fra Stavanger forteller om bakgrunnen for Huddlestock, og hvordan han selv startet på sin egen gründerreise som blant annet har resultert i et konsulentselskap, en kapsel som skal hjelpe babyer fra å dø av nedkjøling dersom de faller over bord, kontorfellesskapet Mess&Order i Stavanger og tabben som medførte at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte svare for han på Stortinget.
Huddlestock lager en digital investeringsplattform som vil utfordre fondsforvaltere. De sitter ved anerkjente Level 39 i London og har nylig hentet 12 millioner kroner i en seedrunde.
Last ned episoden på iTunes eller der du vanligvis hører på podcasts.