Kredittansvarlig Vilde Krogsrud og medgründer og daglig leder Geir Atle Bore i Fundingpartner. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Fintech-gründerne som aldri ga opp: Nå investerer DNB og Schibsted 19,5 millioner

Publisert Sist oppdatert

I måned etter måned jobbet Fundingpartner for å bli tatt inn i varmen hos Finanstilsynet. DNB og Schibsted går nå tungt inn i det unge crowdlending-selskapet. 

DNB og Schibsted bidrar henholdvis åtte og 7,5 millioner kroner, og investeringsselskapet Stratel går inn med fire. Disse tre får tilbake ti og ti, samt fem prosent eierskap i den knapt to år gamle fintech-startupen.

– DnB og Schibsted sto øverst på tavla da vi listet opp et drømmelag, og Stratel kom med underveis. DNB er fremoverlente og bidrar med en fantastisk kompetanse, og Schibsted er på sin side verdens beste plattformbyggere, forteller daglig leder og medgründer Geir Atle Bore.

Stratel har tidligere investert i blant andre Huddly, No Isolation og Remarkable.

– De tenker langsiktig og er kjent med innsiden av en startup. Det gir oss rom til å slappe av, sier Bore - som nå ser tilbake på et hektisk halvår i selskapet som tilbyr en utlånsplattform for små og mellomstore bedrifter.

– Det heter jo at når du kjører en kaptialrunde, skal du kun fokusere på det. Men det går jo ikke an når du akkurat har åpnet butikken, sier han.

Ventet i over ett år

I forrige uke forrige mottok crowdlending-selskapet den årlige vandrepokalen på StartupLab, gitt på bakgrunn av å være et hardtarbeidende team som har stått støtt i motvind de siste to årene. For det gikk først tre måneder, så et halvt år. Til slutt var ett år passert - og fire, fem søknader om konsesjon kom i retur fra Finanstilsynet.

– Det var jo frustrerende å sitte og vente på en godkjenning, men vi hadde jo hele tiden et håp om å lansere «i neste måned», så derfor jobbet vi kontinuerlig med både produkt og lanseringsplan, sier Bore.

– En enkel oppgave?

– Du må gi deg selv dager der det er lov til å være frustrert, men så må du snu deg rundt dagen etter. Som daglig leder var det ekstra viktig at jeg klarte å være positiv, selv dagen etter en utsettelse av konsesjonssøknaden, sier Bore.

– Jeg hater å tape

Parallelt med å vente på overnevnte, deltok selskapet i en tre måneder lang akselerator i regi av DNB og StartupLab. I programmets forlengelse, ventet også et samarbeid om å bli bankens eneste crowdlending-leverandør.

– Mange ville kanskje tenkt det ikke var noe vits å komme i gang før konsesjonen var på plass, men når du har fortalt alle du kjenner om alt du skal få til, da må du jo bare levere. Jeg hater å tape, sier Bore - om tiden før en etterlengtet lansering.

Men med et iboende konkurranseinstinkt i førersetet, fulgte oppturene hakk i hæl: Konsesjonen lå på bordet i august, selskapet fulltegnet et lån på 15 minutter - og ble kort tid etter tatt opp i Finans Norge, som første startup noensinne.

– Så bortsett fra å gå uten lønn i ett år, har det jo gått fantastisk bra, da, sier gründeren - nå med frisk kapital i potten.

Riktig prioritering

Medgründeren tror den tette relasjonen med DNB har vært helt avgjørende for nå å skrive dem, samt Schibsted og Stratel over på eiersiden.

– Gjennom DNB har vi hatt en unik tilgang på kompetanse, som jo ofte er hovedutfordringen i en startup. Dessuten har samarbeidet gitt oss et kvalitetsstempel, og vi har fått muligheten til å bygge en sterk relasjon, noe som gjorde at denne prosessen gikk mye raskere, sier han.

– Hvordan bygge en sterk relasjon med mål om en investering?

– Du må alltid levere og gjøre som du har lovet. Har du sagt du skal fikse noe, så fikser du det. Du stiller opp når de forventer det, og mer enn det. Og av alle ting du skal prioritere, prioriter alltid samarbeidspartnerne dine, sier han - og fortsetter:

– Ikke tenk kun transaksjonelt, at du bare skal inngå et samarbeid, fordi dagen etter at samarbeidsavtalen er inngått, skjer det ingenting - med mindre du selv gjør noe, sier Bore - og deler nok et par, tre tips på tampen:

– Tenk ut på forhånd hva du skal gjøre dagen etter at avtalen er i boks. Hvem tar initiativ på å sette opp et felles møte? Hvem sørger for at avtalen blir spredt på tvers av hele organsiasjonen? DNB er en stor organisasjon, og det er ikke sånn at alle automatisk vet om deg etter du har signert en avtale, men det store lokomotivet vil du jo gjerne ha med deg, sier han.

Ledende aktør

Karen Elisabeth Heskja, leder i DNB Ventures, gleder seg til å følge selskapets reise.

– Vi har kjempetro på at Fundingpartner kan bli en nordisk ledende aktør i crowdlending-spacet. Det er nå prosessen virkelig starter, sier hun - og underbygger Bores påstand:

– Det betydde mye at vi allerede kjente Fundingpartner godt, da primært fra akseleratorprogrammet vårt. Et av formålene med DNB Ventures er i ytterligere grad å jobbe tettere med eksterne aktører som kan skape en verdi begge veier, både strategisk og finansielt. På den måten ser vi Fundingpartner som svært interessante, sier hun.

Rune Røsten, leder for Schibsted Growth i Norge, håper deres investering kan bidra til å bygge det norske næringslivet.

– Det er ingen hemmelighet at små og mellomstore bedrifter opplever problemer med "funding", og Fundingparter dekker et stort behov i markedet. Det er selvfølgelig lønnsomt å satse på de, men vi håper også å være med på å skape bedre forutsetninger for norske små og mellomstore bedrifter, også i kraft av å være en markedsplass der selskaper møtes, sier han.

– En seriøs virksomhet

Hovedkonkurrentene Monner, som Sparebank 1 SR bank har en solid eierandel i, hilser investeringen velkommen.

– Det validerer at dette er en seriøs virksomhet når to av de største bankene i Norge investerer i denne type virksomhet. Det er bra at flere ser det SR-Bank så for over et år siden, sier Jarle Holm, daglig leder i Monner.

– På hvilken måte skiller dere dere fra Fundingpartner?

– Jeg opplever at vi opererer i to forskjellige segmenter. De har uttalt at de går etter lån som bankene tradisjonelt ikke finansierer, mens vi fokuserer på vekstbedrifter som ønsker markedsføringseffekten av crowdfunding, sier Holm.

Les også: Lei av 80-tallspolitikk: Nå kommer endringen «folkefinans»-gründerne har lengtet etter