Seier for finansiell teknologi: Nå blir det "sandkasse" for gründere som vil "leke" bank
Stortinget vil la fintech-gründere prøve løsningene sine i en virkelig verden, uten å kreve konsesjon.
IKT-Norge og norsk fintech-bransje har i lengre tid jobbet for at Norge skal innføre en såkalt "regulatorisk sandkasse" for startups innen finansiell teknologi. Denne uken kunne de feire en seier etter at et bredt flertall på Stortinget ga støtte til forslaget.
– Jeg er glad og stolt over at denne saken som vi har jobbet så hardt for, har gitt resultater. For våre techselskaper gir dette en mulighet til å komme raskere med nye løsninger til markedet. For bankene gir det en unik mulighet til å teste ut løsninger i et kontrollert miljø, sier Liv Freihow, direktør for næringslivspolitikk i IKT-Norge.
Hun viser til at innovasjon i finansielle tjenester skjer i rykende tempo, etter at banker og teknologiselskaper har begynt å konkurrere om å levere de beste digitale løsningene. Men at reguleringen av bransjen ikke har endret seg i samme takt. Et delvis utdatert regelverk og tunge prosesser for å søke om lov til å tilby tjenester bremser er en effektiv bremsekloss for innovasjon, ifølge IKT-Norge.
Britisk modell
I Storbritannia har teknologigründere allerede i noen måneder kunnet teste finanstjenester på ordentlige folk.
24 bedrifter har sluppet inn gjennom nåløyet i det britiske finanstilsynets nye «sandbox» for finansiell teknologi (fintech). Der kan gründere og innovatører i store selskaper prøve ut nye fintech-løsninger, uten at de trenger å søke om kostbare konsesjoner eller for den saks skyld risikerer bøter fordi de ikke holder seg til det gjeldende regelverket. Det hele skjer under nøye oppsyn og rådgiving fra tilsynet. Konseptet er en del av Project Innovate, de britiske myndighetenes satsing på innovasjon innen finansiell teknologi.
– Bedriftene får en mulighet til å teste ut produktene i en beskyttet sfære. De slipper å bruke store summer på skalering, for så å finne ut at etterspørselen ikke er god nok den dagen de lanserer produktet i det vanlige markedet, sa direktør Lawrence Wintermeyer i Innovate Finance til Shifter tidligere i år. Innovative Finance er en av organisasjonene som har lobbet hardest for det nye konseptet i Storbritannia.
Tanken er at det også skal bli enklere å få investorer til å finansiere satsingen når produktet er testet ut på en mindre gruppe vanlige kunder først.
– Når investorene ser at man har lykkes med den første delen, kan de vurdere om de vil bli med på en skalering, sa Wintermeyer.
Norge nummer 2
Den britiske "sandkassen" har høstet stor oppmerksomhet internasjonalt, og har altså også inspirert IKT-Norge og den norske fintech-bransjen. Foreløpig har ingen andre europeiske land lansert slike fintech-sandkasser, og et norsk initiativ kan lede Norge frem i tet som et attraktivt marked for finansiell teknologi.
– Vi jobber nå tett med Finanstilsynet og departementet om å operasjonalisere dette i en norsk kontekst, sier Liv Freihow i IKT-Norge.
Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Last også ned vår seneste podcast med Otovo-gründer Andreas Thorsheim.
I podcasten er han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.
Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.