En ung buddhistmunk i eksil bruker et mobilkamera for å forevige 25-årsmarkeringen av at buddhistenes spirituelle leder, Dalai Lama fikk Nobels fredspris. Interne politiske konflikter og anklager om etnisk rensing preger fortsatt Myanmar. Foto: AP Photo/Ashwini Bhatia
Norsk blockchain-startup går inn i u-land: Skal gi elektrisitet til to millioner husstander
Norske Naefos inngår strategisk partnerskap med italienske Plug the Sun, og vil i 2019 lansere et pilotprosjekt i Myanmar.
Annonse
Naefos og Plug the Sun skal bringe fornybar strøm og internett til to millioner husholdninger over hele verden. Målet er at alle som i dag lever "offline" skal ha tilgang på strøm og internett -- uten å være avhengige av nettutbygging, skriver de to selskapene i en pressemelding.
Initiativet starter med en pilot i Myanmar tidlig i 2019, og desentralisert solenergi er kjernen i tjenesten som skal tilbys. Otto Kalvø, gründer av Naefos, forteller at selskapet ble startet fordi han ville bruke erfaringen sin på en måte som kan bidra til endring i folks liv.
-- Med Naefos ønsket jeg å dra nytte av mine mange år i telekom-bransjen til å utvikle noe som kan bidra til en bedre verden. Ved å integrere Naefos sin fintech-plattform inn i Plug the Sun sine solenergisystemer, kan vi bringe strøm og internett til mennesker som hittil har levd offline, sier Kalvø i pressemeldingen.
Annonse
Annonse
Blockchain-aktivert og "off-grid"
Plug the Sun designer, utvikler, produserer og integrerer innovative løsninger for "off-grid" solenergi, som skal forbedre folks tilgang på strøm over hele verden. Produktene skal være tilpasset ulike typer bruk, og alle lokalsamfunn.
Naefos sin blockchain-aktiverte plattform, som er innen fintech-IoT, er en inngangsportal for mobiloperatører, NGOer, institusjoner for mikrofinansiering og innholdsleverandører, som skal tilby kundene produkter og tjenester til husholdninger utenfor strømnettet.
Annonse
Ønsker ringvirkninger utover i samfunnet
Løsningen fra Plug the Sun og Naefos består av et solcellepanel koblet til en batterienhet inne i huset. Dette skal gi strømuttak til lyspærer, lading av mobil, samt en TV. Løsningen skal også fungere som en WiFi-router, slik at man kan koble seg på internett. Intensjonen er å bidra til ringvirkninger både utover i familien og i lokalmiljøet, ved å for eksempel åpne dørene for ny økonomisk aktivitet, utdanning og andre tjenester, for eksempel e-forvaltning og e-helsetjenester.
Annonse
Samtidig vil sluttbrukerne få tilgang på kreditt- og betalingshistorikk, og dermed også finansielle tjenester mange av dem ikke hadde tilgang på tidligere.
-- Alt betales gjennom en pay-as-you-go modell, noe som gjør at sluttbrukeren kun betaler små summer hver gang. Fordi det er en blockchain-basert, desentralisert løsning, kan utviklingsland og lokale boligutviklere nå få fungerende energiløsninger til lokalsamfunn, sier Kriek i pressemeldingen.
Annonse
Plug the Sun er en joint venture mellom Enerray og Fast Power, og del av den italienske Maccaferrigruppen. Selskapet har allerede et godt renommé i Myanmar. Derfor var partnerskapet "et naturlig valg" for Naefos.
1,1 milliarder uten strøm
Mange regjeringer i utviklingsland har ikke ressurser -- eller prioriterer ikke -- å bygge ut strømnettet for innbyggerne, og det er heller ikke slik at situasjonen nødvendigvis vil bedre seg i alle tilfeller i løpet av det neste tiåret. Naefos og Plug the Sun oppgir i sin pressemelding at 1,1 milliarder mennesker i dag lever uten tilgang til strømnettet.
Myanmars energibruk per innbygger er et av de laveste i verden -- på grunn av blant annet lav inntekt og lav elektrifiseringsrate. I tillegg kan det utbyggede strømnettet være upålitelig -- og utvides ikke nødvendigvis i takt med økende strømbruk etterhvert som middelklassen blir større, og urbaniseringen brer om seg.