Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN, fikk æren av å åpne F3 sammen med kollega Knut EIlif Halgunset og Haakon Skar, daglig leder for NTNU Accel, tidligere i år. En gammel telefonledning gjorde jobben som snor og symbol på teknologiske fremskritt. Foto: Sophie Bergersen.

«Teknologihovedstaden» satser fintech: Storbank inviterer gründere til ny inkubator

Publisert Sist oppdatert

Fire startups allerede på plass i den nye inkubatoren i Trondheim, der målet er et sterkt finanssentrum i Trøndelag.

Den nye startupsatsingen ville neppe kommet gjennom sensuren i Kina, der det nylig ble ulovlig med lange bedriftsnavn: «FinTech F3 inkubator – Finance for Future».

Ifølge pressemeldingen fra Sparebank 1 SMS spiller navnet på den fysiske plasseringen i tredje etasje i F-blokken til bankens hovedkontor, samt de tre F-ene i «Finance for Future».

Disse er inne

Det er et stykke igjen til det smått legendariske fintech-startup-spacet «Level 39» i London, men fire oppstartsbedrifter er allerede på plass, og flere skal det bli:

SMB Lab, utvikler nye digitale tjenester for bedriftsmarkedet.

Mito.ai, utvikler en chatbasert investeringsassistent som hjelper deg å følge med på kursdrivende informasjon

Folkeinvest, utvikler tjenester som skal gjøre det enklere å innhente kapital og investere i startups

Headshed, utvikler et salgsverktøy som baserer seg på AI og maskinlæring for å sikre riktig kundeoppfølging

 AI, kryptvaluta, etc

– Alle bedriftene som velger å bli en del av F3, jobber med digitale løsninger for fremtidens bank- og finansnæring. Her sitter det kompetanse på alt fra nye forretningsmodeller, økosystemer, AI/Kunstig intelligens, maskinlæring, nye kundeløsninger og etter hvert kanskje også blockchain og kryptovaluta, forteller Knut Eilif Halgunset, prosjektleder for F3 i SpareBank 1 SMN, og leder for digital utvikling i banken.

I pressemeldingen forklarer Halgunset at F3 er et svar på en banknæring i hurtig endring: Nye aktører kommer på banen, roboter tar over arbeidsoppgaver, og konkurransen blir større. Penger er ikke lenger noe fysisk man kan putte på sparegrisen eller sy inn i madrassen. Utviklingsprosjektene går raskere, og bankene forsøker å henge med på en utvikling som plutselig vel så gjerne drives fra unge, kreative gründere, som etablerte IT-folk i bransjen.

– Alle vi som jobber i bank, er spente på hva fremtiden bringer. Det bør også kundene være, sier Knut Eilif Halgunset i meldingen.

Legger togskinner 

Målet er at inkubatoren F3 vil ha en viktig rolle i å sette Trondheim og regionen på kartet i den utviklingen som skjer i finansbransjen.

– Dette er et hurtigtog, og vi vet ikke ennå om lokomotivet vil være Apple, Facebook, nye aktører eller bankene selv. Gjennom å støtte etableringen av inkubatoren, har vi i SpareBank 1 SMN ønsket å bidra til å utvikle og beholde viktig kompetanse og arbeidsplasser i vår region. Her legger vi grunnlaget, eller togskinnene, om du vil, for at vi fortsatt kan ha et sterkt finanssentrum i Trøndelag, sier han, og støttes av Haakon Skar, daglig leder i NTNU Accel.

SpareBank 1 SMNs mangeårige samarbeid med NTNU om nyskaping i regionen har vært vesentlig for å få på plass inkubatoren.

– Norge er i dag verdensledende på mobile betalingsløsninger og Trondheim kan med sitt universitetsmiljø bli en av de anerkjente og ledende knutepunktene i hele verden på dette området. Vi skal være et sted hvor framtida skapes, sier Skar.

Ikke redd for konkurranse

Knut Eilif Halgunset inviterer nå inn nye virksomheter til å etablere seg i F3.

– I F3 får kreative, dyktige folk møte andre dyktige, kreative folk, med ideer innenfor samme bransje, sier han.

Halgunset forteller at alle virksomhetene som blir en del av F3, eier sine egne ideer, og aktiviteten er adskilt fra bankens drift forøvrig. Banken er imidlertid ikke redd for konkurranse.

– Nei, det er vi ikke. Tvert imot ser vi fordelene med at nye løsninger utvikles vegg i vegg med banken. Det kan komme oss til gode i fremtiden, både gjennom samarbeid og ved at vi får innsikt og et større rekrutteringsgrunnlag når banken i fremtiden skal ansette nye medarbeidere med ny kompetanse, sier Halgunset i pressemeldingen.