FINTECH
19 prosent misligholdte lån - nå stanser Monio nye lån inntil videre
Etter månedsvis med kritikk skal folkefinansieringselskapet Monio og eieren Sparebank 1 SR-Bank gå gjennom låneporteføljen og sikre at ikke flere lån blir misligholdt. Ingen nye lån blir lagt ut på plattformen før den jobben er gjort.
Tidligere denne uten meldte Monio og Sparebank 1 SR-Bank at det skal settes av et tosifret millionbeløp for å begrense mulige tap for omtrent 1800 folkeinvestorer som har investert penger på plattformen.
Det er en konsekvens av at E24 i en rekke artikler har gransket virksomheten til Monio, der særlig to tilfeller har pekt seg ut.
– Har dere noen oppfattelse om hvor mye redningsaksjonen
vil koste?
– Nei, vi har ikke noen estimater på det nå. Vi er i en dialog for å se hvordan vi kan finne en god løsning knyttet til disse casene. Selv om de er misligholdt, betyr det ikke at alle pengene er tapt. Vi har jo sikkerhet i fast eiendom i de fleste av lånene, sier Dybdahl.
I tillegg til at Monio og SR-Bank skal minimere tapene i to konkrete tilfeller, skal eierbanken være villige til å tilby finansiering til andre utbyggerselskaper som har lånt penger hos Monio. Dette gjøres for å unngå at andre prosjekter som har lånt penger hos Monio skal havne i trøbbel
Denne gjennomgangen av låneporteføljen fører altså til at Monio nå midlertidig har stanset alle nye utlån.
– Det viktigste for oss nå, er å unngå ytterligere mislighold i den løpende porteføljen, sier Dybdahl.
19 prosent mislighold
Ved utgangen av april hadde Monio utestående lån for rundt 370 millioner kroner. Summen for misligholdte lån er på i overkant av 70 millioner kroner, hvorav 48,5 millioner kroner kommer fra de to tilfellene som blir viet ekstra oppmerksomhet. Det gjør at andelen misligholdte lån er på 19 prosent.
Det er langt langt over situasjonen i de tre andre lånebaserte folkefinansieringselskapene. Ifølge tall E24 hentet inn hadde Kameo og Oblinor ingen misligholdte lån ved utgangen av første kvartal, mens Fundigpartner hadde misligholdte lån på 4,5 millioner av en låneportefølje på 901,8 millioner kroner, eller 0,5 prosent.
– Når tror at dere kan være klare for å åpne opp for nye lån?
– Det er vanskelig å si. Dette har kraftig svekket tilliten til oss. Den må vi vinne tilbake. Det får ta den tid det tar. Jeg vil ikke si et spesifikt tidspunkt, men vi jobber for at vi skal være tilbake i markedet i år. Men det viktigste for oss at vi gjør en ryddig jobb, sier Dybdahl og fortsetter:
– Vi må se til at fremtidige caser er attraktive for investorene, og at de ser at det er gjort et godt håndverk både i forhold til risiko og sikkerhet.