FinSHIFT 24.11.2021

Amazon tar strid med Visa

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Amazon truer med å forby Visas kredittkort som betalingsmiddel i Storbritannia. Hvis selskapene ikke kommer til enighet, betyr det at alle briter som vil handle hos netthandelsgiganten, må finne seg et annet kort å betale med etter den 19. januar.

Men dette er bare en av flere saker der selskapene har kommet på kant med hverandre i løpet av høsten.

► I Australia og Singapore har Amazon innført tilleggsavgifter ved bruk av Visas kredittkort.

► I flere land tilbys Amazon Prime-kunder 20 pund om de bytter fra Visa til en annen betalingsmetode, mens øvrige kunder tilbys ti pund.

►I USA har Amazon nettopp inngått en avtale med Venmo, USAs Vipps, slik at det blir mulig for kundene å droppe Visa helt.

► Det ryktes også om at Amazon forhandler med Mastercard om bli ny kortleverandør til Amazons eget kredittkort.

Ifølge BBC sier en talsperson for Amazon at uenigheten skyldes «ganske så uhyggelige» prisøkninger fra Visa over flere år, uten at det er blitt lagt til noen ny verdi til produktet.

Visas toppsjef Al Kelly har kontret. I et intervju med Financial Times sier han:

– Vi er helt klart i krevende forhandlinger. Det som er litt spesielt her er at Amazon uheldigvis har valgt å gjøre forhandlingsutfordringene offentlige, og at de merkelig nok har valgt å true med å straffe kundene.

Hvorfor er dette interessant?

Kortnettverkene til Visa og Mastercard har i praksis vært et duopol på kortbetalinger i flere tiår. En situasjon som bare er blitt forsterket med voksende netthandel. Joda, vi vet at American Express og Diners fortsatt eksisterer, men hvor ofte synes de som et alternativ når du skal betale på nett.

Visa og Mastercard tjener penger gjennom å kreve kortutstedere og butikker for en avgift på hver transaksjon. Ifølge Bloomberg, betalte verdens butikker 110 milliarder dollar i kortavgifter i 2020.

Avgiftene er en kilde til irritasjon i handelsnæringen som må legge kostnaden på toppen av marginer som er vesentlig lavere enn hva kortnettverkene er vant til. Financial Times referer til konsulentselskapet CMSPI som har funnet ut at mens betalingsnettverkene har gevinstmarginer på 30-50 prosent, har en gjennomsnittlig detaljhandler en margin på tre prosent.

Ifølge BNN Bloomberg har et av ankepunktene til Amazon vært at Visa definerer all e-handel som «card not present». Det betyr at risikoen for svindel anses å være større og at Visa dermed kan ta en høyere avgift av butikkene.

Hva er konsekvensen?

Selv om Amazon er giganten blant giganter innen netthandel og betaler mange milliarder dollar i avgifter til Visa hvert år, mener analytikere at det er lite sannsynlig at krangelen vil få særlig stor innvirkning på Visas finansielle situasjon. Dette nesten uavhengig av om krangelen fører til et brudd eller ikke.

Ifølge BNN Bloomberg kan en grunn til bråket være at Amazon prøver å få til den samme avtalen som Visa ga den medlemsbaserte detaljhandelskjeden Costco for noen år siden. For å vinne dem som kunde, tilbød Visa kutt i avgiftene på alle Visa-kort, ikke bare de kort som Visa laget for Costo. Dette vekket stor irritasjon hos bankene, og Visa har ikke prøvd seg på noe lignende etterpå.

Temperaturen i diskusjonen må være høy akkurat nå, men en god del analytikere i USA og Storbritannia, mener at selskapene likevel vil komme til enighet før tidsfristen i Storbritannia.

Men det er sikkert ikke den siste gangen vi får høre om selskaper som prøver å få til endringer med kortselskapene. Megatrenden er at konto-til-konto-betalinger er på fremmarsj og kredittkort på vei tilbake. Det vil vi nok bli minnet på flere ganger.

Dessuten, Visa debetkort er ikke berørt av konflikten i det hele tatt.

Les mer:
Amazon forbereder seg på å si nei til Visas kredittkort i Storbritannia
Visa slår tilbake mot Amazons påstander om at avgiftene er for høye
Amazon klare til å dumpe Visas kredittkort
Amazon i diskusjon om å bytte fra Visa til Mastercard på egne kredittkort