Fintech

Aprila får svensk konkurranse om småbedriftenes gunst

Fintech-selskapet Qred er blitt størst på automatiserte lånesøknader til små og mellomstore bedrifter i fem land. Nå satser selskapet på at Norge skal bli det sjette.

Administrerende direktør Emil Sunvisson i det svenske fintech-selskapet Qred har ambisjoner om å bli størst på lån til småbedrifter i Norge
Publisert

I august i fjor lanserte Aprila Bank sin helautomatiserte lånesøknad for kassekreditt på opptil to millioner kroner, med svar på søknaden i løpet av et par minutter. Selskapet mente at de hadde knekket koden til hvordan man inkluderer sanntidsdata fra kredittvurderingen.

Produkt- og teknologisjef Israr khan mente at banken var en av de første i verden som brukte både PSD2-data og regnskapsdata i kredittmodellen, og at det ville gi dem et forsprang.

Som bank kan det nok stemme, men i Sverige fantes det et fintech-selskap som allerede tenkte i de samme banene. Qred tilbyr kassekreditt på opp til to millioner kroner, og lover at søknaden kun skal ta ett minutt, at du skal bli kontaktet med svar i løpet av en time - og få pengene utbetalt samme dag.

Kredittmodellene bygger på det samme prinsippet, at data fra så mange kilder som mulig gir et bedre grunnlag og at PSD2-data gir verdifull input til algoritmene som gjør kredittvurderingen.

Nå kommer Qred til Norge, og de er klare til å gi Aprila en tøff kamp om småbedriftenes lånegunst.

LES OGSÅ: Slik skal utfordrerbanken gi lån til bedrifter som ellers ville fått nei

Skal bli størst

– Vi har stor respekt for Aprila, men vi tror at vi relativt raskt kan bli markedsledende også i Norge. Konkurransen er liten, sammenlignet med de andre nordiske landene, sier Qreds administrerende direktør Emil Sunvisson til Shifter.

Han sier det mer som et konstaterende enn som en ambisjon, og han gjør det med utgangpunkt i at selskapet siden starten i Sverige i 2015 har etablert seg i Danmark, Finland, Nederland og Belgia – og i løpet av relativt kort tid er blitt det største selskapet på automatiserte lånesøknader til små og mellomstore bedrifter i hvert enkelt land.

– Nettopp vår erfaring fra ulike markeder gir oss en fordel. Det gir oss mye mer data å basere våre modeller på og kunnskapen om bedriftslån i Finland eller Nederland kan brukes også til å vurdere risikoen i et norsk bedriftslån, sier Sunvisson.

I dag bruker cirka 12.000 småbedrifter Qred for å få tilgang til finansiering og kredittløsninger i de fem landene. Utover lån tilbyr Qred også factoring og bedriftskort med kreditt og smart bokføring. Disse to tjeneste vil bli lansert i Norge på et senere tidspunkt.

LES OGSÅ: Kassekreditt driver opp Aprila Banks inntekter

Har et par års forsprang

Svenskene har også noen års forsprang på Aprila. Sunvisson grunnla selskapet i 2015 sammen med Thomas Jansson og Jason Francis. Alle tre har fortsatt ledende roller i selskapet og eier majoriteten av selskapet sammen med de ansatte.

Veksten har vært rask. I 2016 var nettoomsetningen i selskapet på 17 millioner kroner, i resultatrapporten for 2021, som ble presentert mandag denne uken, omsatte selskapet for 373 millioner kroner.

Til sammenligning hadde Aprila bank nettoinntekter på 50,1 millioner i 2021.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Lønnsomme siden start

Kanskje enda mer imponerende er det at Qred faktisk har vært lønnsomme hvert eneste år siden 2016. I år endte det med et resultat før skatt på 21,7 millioner kroner og med en foreløpig toppnotering i 2019 da driftsresultatet var på 74,6 millioner kroner.

Året etter bidro det sistnevnte resultatet til at Qred fikk en åttende plass på Financial Times' liste over Europas 1000 raskest voksende selskaper. Det var første gang et svensk selskap var på topp ti, ifølge Sunvisson.

På årets liste, som ble presentert tirsdag, endte Qred på 221. plass.

– Vi er fortsatt et lite selskap. Vi tror at vi bare har skrapt på overflaten av det vi kan kalle digital bedriftsfinansiering, sier Qred-sjefen.

Hilser konkurrenten velkommen

Det er Halvor Lande, daglig leder i Aprila Bank enig i:

– Kapitaltilgang for små bedrifter er et kjempestort problem i Norge. At vi får flere aktører bidrar bare økt oppmerksomhet og bedre lånemuligheter, sier Halvor Lande, som ikke har noe imot å få konkurranse.

Halvor Lande, adm. direktør Aprila er klar til å ta opp kampen med Qred.

Med 400.000 småbedrifter i Norge er ingen av dem særlig urolig for at markedet ikke skal være stort nok, og Lande er mer enn klar til å møte konkurransen.

– På den ene siden er vi imponert over det de har fått til, når det er sagt ser vi frem til å ta opp kampen. Vi tror vi kommer til å kunne tilby lavere effektive renter til de alle fleste kundene.

Er ikke bank

Den er nemlig en viktig ting som skiller Qred og Aprila. Mens Aprila er bank, med alt hva det innebærer, er Qred et rendyrket teknologiselskap.

– Vårt hovedmål er å automatisere prosessen, med kundetilbud og markedsføring. Det er mange andre som kan tilby mye og billig kapital. Det er vi ikke best på, sier Sunvisson.

Det betyr at Qred i praksis er en teknologisk finansagent der samarbeidspartneren Nordiska Kreditmarknadsbolaget, som i Norge opererer under navnet Nordiska Financial Partner Norway AS, står for lånene.

For Lande er det faktum at Aprila er bank, det som gir dem en fordel overfor Qred.

– Det er vår store fordel. Vi har innskuddsfinansiering til litt over én prosent rente, mens de har kapitalmarkedsfinansiering eller finansiering fra andre banker som vanligvis er høyere.

Målet er femdobling på tre år

Selv om Aprila vil klare å stå opp i konkurransen i Norge må banken nok likevel finne seg i å være lillebror til Qred noen år til.

I førbindelse med at Lande presenterte årsresultatet for 2021 nylig, regnet han med å gå i pluss fra og med andre kvartal i år og takket være lave variable kostnader og den underliggende skalerbarheten kunne bli svært lønnsomme i fjerde kvartal.

Det rekker ikke langt sammenlignet med Sunvissons ambisjoner.

– Målet er av vi skal femdoble omsetningen om nå to milliarder kroner i løpet av tre år, iser han.

I fjor høst fikk de i tillegg i PE-fondet Nordic Capital som største og nesten eneste eksterne eier. Fondet kjøpte gikk inn med ti millioner euro og kjøpte i tillegg aksjene til de fleste investorene som var med i Qreds første store emisjon noen år tilbake. Til sammen eier Nordic Capital cirka 30 prosent av aksjene i et selskap som i dag har en verdivurdering på cirka 1,5 milliarder kroner.

Det kan sammenlignes med Aprila Bank som har en markedsverdi på 328 millioner kroner.

Åpner ikke kontor i Norge

Selv om Qred nå har etablert seg i Norge, har selskapet ikke noen planer om å etablere kontor her. Den norske virksomheten skal styres fra Stockholm. Kristina Leonova Maliberg er ansatt som landssjef men Sunvisson sier at selskapet søker etter flere nordmenn som bidra til å styrke avdelingen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*