FinSHIFT 16.11.2022

BankID går mot en ny tid

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

BankID -sjefen Øyvind Brekke viser frem fremtidig tidsbruk i BankID-appen.

Hva er saken?

BankID er i full gang med å rydde opp i de mange alternativene nordmenn har kunnet ta i bruk for å få tilgang til sin BankID.

Skrapekort, kodebrikker, sms-pingpong i BankID på mobil og diverse ulike apper som har brukt BankID skal bli til det som markedsføres som «Én knapp, én app».

Den «nye» BankID-appen som tar over, har faktisk vært tilgjengelig i et par år, men var frem til sist vinter fint lite brukt.

Da Shifter intervjuet Øyvind Brekke om BankID-planene om å innføre biometriinlogging i februar, hadde rundt 200.000 last ned appen.

Siden er den blitt Norge mest nedlastede app, ifølge selskapet med det midlertidige navnet Bidbax. Det kan nok være riktig. Nå har nemlig 1,3 millioner aktivert den og av disse er det mer enn 700.000 som har sluttet med de andre BankID-variantene..

At det etter 1.september ikke lenger var mulig å bestille eller fornye BankID på mobil, har selvfølgelig bidratt til at brukertallene har skutt i vært.

Hvorfor er dette interessant?

Det å få folk å bytte over fra BankID på mobil til BankID-app har ikke vært en smertefri prosess. De negative avisoppslagene gjennom høsten har vært mange, bankenes kundeservice har måttet jobbe på høygir og app-ratingen hos Apple og Google har vært alt annet en lystig lesning for Brekke & Co.

På Betalingsformidlingskonferansen i forrige uke var Øyvind Brekke den første til å erkjenne at den delen av utrullingen ikke hadde vært optimal.

Samtidig har «Bidbax» klart å øke antallet brukere dramatisk uten å bruke en krone på markedsføring, så iblant kan nok også dårlig pr gi gode resultater.

Uansett, brukerveksten har funnet sted uten at den virkelig store nyvinningen med BankID har kommet på plass.

Hva er konsekvensen?

Den dagen BankID-appen endelig får på plass biometrisk godkjenning, med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, vil vesentlig mange flere mennesker få en positiv holdning til appen.

Ifølge en liten film Brekke viste frem, har innloggingstiden gått fra cirka 30 sekunder med BankID på mobil, til litt over 20 sekunder med app og passord. Med biometrisk innlogging vil det ta cirka seks sekunder.

Nå skal det sies at ikke all innlogging eller godkjenning med passord kan erstattes med biometri. Betaling av større beløp vil for eksempel alltid kreve høyt sikkerhetsnivå og passord. Men i mange andre sammenheng er det mer enn nok med nivået under (Betydelig)

– Kortbetaling av småbeløp med biometri vil for eksempel bli ekstremt mye raskere. Det er det første use-caset der folk vil merke en forbedring, sa Brekke.

Som langvarig bruker av den svenske BankID-appen, som har hatt biometri på plass i en årrekke, kan FInShift bare være enig i den betydelige bedringen biometri vill bety.

Relaterte saker

Innlegg, Øyvind Westby Brekke, BankID (Betalingsformidlingskonferansen)
→ (+) Nå tar ansiktet over for ordspillene på BankID