FinSHIFT 12.01.2022

Blandet børssuksess for folkefinansieringsnoteringer

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

At aksjebasert folkefinansiering slo rekord på rekord i 2021 er velkjent. Noe mindre kjent er det at 2021 også bød på de tre første børsnoteringene av selskaper som har hentet penger via folkefinansiering i Norge.

► Først ut var MaxSnus i april i fjor. Fire måneder etter at netthandelsselskapet hentet fire millioner kroner hos Folkeinvest, ble selskapet notert på Spotlight Market i Stockholm etter en såkalt «reverse takeover» av det svenske selskapet SealWacs. På disse månedene gikk verdivurderingen av selskapet fra 47 til 100 millioner kroner.

For de 138 folkeinvestorene betydde det en avkastning på litt over 100 prosent sammenlignet med emisjonskursen da børsinntreden var et faktum. For dem som har beholdt aksjen har det ikke fortsatt like bra. I april i fjor var børskursen på 2,34 kroner. I dag er den nede i 70 øre. Det vil si mindre enn en tredjedel av verdien.

► Den andre børsnoteringen kom i slutten av november – også den i Stockholm. Da ble Resqunit, som har utviklet et elektronisk lokk for krabbeteiner som gjør det lette å finne teinene, notert på Nasdaq First North Growth. Heller ikke den noteringen har vært en suksess.

Da folkefinanseringskampanjen ble gjennomført hos Dealflow i 2019 betalte 69 investorer 3,46 kroner per aksje. Ved børsnoteringen var aksjen verdsatt til 9,50 kroner per aksje. Den vurderingen ble imidlertid gjort i fjor vår da Resqunit planla å notere seg på Euronext Growth i Oslo. Det forsøket havarerte og når selskapet så prøvde seg på ny i Stockholm et halvår senere, ble børsnoteringen gjennomført uten en ny prising.

Men en introduksjonskurs på 9,40 svenske kroner falt ikke børsspekulantene i smak. Aksjen har aldri vært nær åpningskursen og handles i dag for 7 kroner, grovt regnet 25 prosent ned.

► Det siste eksemplet kom på bittelille julaften. Da ble softwareselskapet Glex, som utvikler avanserte analyse- og samarbeidsverktøy for energi og industriselskaper, notert på OTC-børsen i Oslo. Noteringen kom bare to måneder etter at selskapet hentet 17,3 millioner kroner hos Dealflow. 260 folkeinvestorer betalte 5,50 kroner per aksje.

Det begynte veldig bra. Før børsen stengte før julefri gikk kursen fra 5,50 til 12 kroner. Etter par uker etterpå er aksjen fortsatt i solid pluss. Tirdag ble den handlet for 10,80

Hvorfor er dette interessant?

Helt siden folkefinansiering begynte å vokse frem som et alternativ, er det blitt fremholdt at investeringer i unoterte aksjer er en skikkelig risikosport.

Dealflow og Folkeinvest gjentar at de bidrar til å gi vanlige folk tilgang til en risikoklasse de ikke har ikke har kunnet investere i tidligere. At de gir folkeinvestorene mulighet å ta del i veksten som skjer før et selskap går på børs.

Økonomiprofessorer og økonomer er vanligvis ikke like begeistret, og stiller gjerne spørsmål både ved verdivurderinger og selskapenes evne til å hente penger på annet hold.

Et godt eksempel er NHH-professor Trond Døskelands uttalelse i Dagens Næringsliv da avisen så nærmere på kampanjen til Lilbit.

– Verdivurderingene inneholder mye usikkerhet og består av forutsetninger som er basert på «tenk på et tall». Verdien kunne med små endringer i forutsetningene like gjerne vært halvparten eller dobbelt så mye

Hva er konsekvensen?

Utfallet av de tre første exit-eksemplene fra folkefinansieringsverdenen spriker i alle retninger, og kan ikke sies å gi noen særlig svar på hvorvidt folkeinvestorene fått en økt mulighet til å cashe inn på den vekst som skal finne sted i et selskaps aller tidligste fase.

I takt med at folkefinansieringsbransjen fortsetter å vokse, vil vi naturligvis få flere eksempler som etter hvert vil gi bedre svar på suksessraten.

Foreløpig kan det se ut til drømmen om et klipp på folkefinansiering er akkurat så sjanseartet som det blir sagt.

Les mer: (+) Tror på enkeltkampanjer på oppimot 100 millioner kroner i år
(+)Gikk fra liten folkefinansiering til børsverdi på over 100 millioner kroner - på fire måneder
(+) Håkon (27) doblet pengene på folkefinansiering: «Ikke noe man kan forvente»
Utsetter børsnotering etter havari på Euronext Growth (Finansavisen)
Kalddusj for Sig Hansen på børs (Finansavisen)
Mohn-juvel på OTC til 100 prosent verdihopp (Finansavisen)
(+) Boom i aksjebasert folkefinansiering – Joachim Sogn har nær tredoblet pengene når Resqunit går på børs (DN)
(+) Hundesensorselskapet Lilbit satte folkefinansieringsrekord – sier det vil 75-doble salget på et par år (DN)