fintech

Boligkjøpshjelpere henter 13 millioner

En rekke tungvektere innen eiendom og fondsforvaltning synes forretningsmodellen til fintech-startupen Finit er så interessant at de både investerer penger og går inn i styret.

Benjamin Haskel og Nicolai Q Hjorth i fintech-startupen Finit har nettopp gitt grønt lys til sine første kunder.
Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble en milepæl for fintech-gründerne Benjamin Haskel og Nicolai Q Hjorth i Finit. Da fikk de utstedt sine tre første investeringsbevis og påbegynt prosessen med å hjelpe tre håpefulle kunder inn på boligmarkedet. Investeringsbevisene ble raskt sendt videre den faste bankpartneren BN Bank.

– Disse kundene blir sendt videre for å få finansieringsbevis fra BN Bank, og er da klare for å dra på boligjakt, sier daglig leder i Finit Benjamin Haskel til Shifter, og forteller at de nå får inn cirka 20 søknader uken.

Finit har beskrevet sin forretningsmodell som at de vil bli førstegangskjøpernes profesjonelle mamma og pappa. Litt mer formelt forklart, betyr det at Finits boligkjøpsmodell gjør at en kjøper kan klare seg med så lite som fem prosent i egenkapital. Finit investerer de resterende ti prosentene slik at minimumskravet i utlånsforskriften om 15 prosent egenkapital opprettholdes i selve kjøpsøyeblikket. (se faktaboks for mer utdypende forklaring)

Et marked som har eksplodert

Det gjør Finit til en aktør i et marked for alternative boligkjøpsmodeller, som kan sies å ha eksplodert det siste året.

I fjor vinter fantes i prinsippet bare Obos-konseptene Deleie og Bostart, samt Fredensborg leie-til-eie-konsept. Begge selskapene hadde rettet modellene inn mot sin egen nyboligproduksjon, og suksessen har vært påtagelig. I september i fjor rundet Obos 1000 solgte boliger via sine boligkjøpsmodeller og omtrent 40 prosent av alle nye leiligheter til Obos blir solgt på denne måten.

I dag har veldig mange av de store utbyggerne av nye boliger kastet seg på trenden, slik at det finnes rundt 30 tilbydere av slike boligkjøpsmodeller.

Nesten alene på bruktboliger

Alle disse aktørene bekymrer imidlertid ikke Haskel og Hjorth i Finit. Deres boligkjøpsmodell retter seg utelukkende mot bruktboligmarkedet, og der er konkurransebildet et helt annet. Ifølge Haskel finnes det bare en annen aktør, Coowner.

Å skyte inn opptil ti prosent av et boligkjøp gang på gang på gang, blir etter hvert en veldig kapitalkrevende virksomhet. Haskels mål er å ha 13.000 kunder om fem år. Det vil kreve en forvaltningskapital på 6,4 milliarder kroner, har han regnet seg frem til.

– Vi er en plattform som kobler sammen boligkjøpere som mangler egenkapital på den ene siden, og fondsinvestorer som har kapital på den andre siden, via et eiendomsfond, forklarer Haskel.

Tungvekterstyre

Konseptet har vekket stor interesse. Da Haskel lukket sin første litt større kapitalrunde på vei mot de store milliardene, kom pengene fra folk med tung bakgrunn fra både eiendom og fondsforvaltning.

Bland de største investorene finnes

Anders Opsahl, som er eier og styreleder i Opsahl Gruppen som han gründet. Opsahl er også en aktiv engleinvestor med interesser i eksempelvis Solgt.no, Otovo og Lendwill

Peder Rye Lier, eier av Pegasi AS, et privat investeringsselskap med fokus på eiendom og finansielle investeringer.

Jørgen Pleym Ulvness, konsernsjef i Obligo Group, et investeringsselskap som forvalter verdier for nærmere 20 milliarder kroner. Ulvness har også fått med seg Obligo-kollegene Christian Dovland og Morten Wettergreen, som alle går inn med penger via egne investeringselskap.

Håkon Heir, medgründer og COO i Superside, er også med blant de større investorene, sammen med en av de største eiendomsmeglerkjedene.

Totalt hentet Finit 13,3 millioner kroner, 11,5 millioner fra nye investorer mens 1,8 millioner var konvertering av lån. Kapitalrunden verdsetter selskapet til drøyt 40 millioner kroner etter penger.

– Vi har ingen hovedinvestor, men har fått en veldig god kombinasjon av relevante investorer med mye kompetanse innenfor bolig- og fondsforvaltning, sier Haskel.

Slik fungerer Finits boligkjøpsmodell

Et par ønsker å kjøpe en leilighet til fire millioner kroner. I dag kreves 15 prosent egenkapital – 600.000 kroner. Nå kan paret klare seg med 200.000 i egenkapital. Finit går inn med og investerer resterende 400.000 slik at minimumskravet i utlånsforskriften tilfredsstilles. Resterende 85 prosent blir lånt opp på vanlig måte.

  • Først må paret bli godkjent av Finit. Selskapet har en egen proprietær investeringsmodell, som blant annet bruker PSD2-data for å få et bilde av privatøkonomien til paret. Bli det ja, opprettes et «sameie», bestående av boligkjøper og Finit, som søker om boliglån.
  • Alle boligkjøpere som blir godkjent får et investeringsbevis og blir automatisk sluset videre til BN Bank, som avgjør om «sameiet» har god nok økonomi til å få låne penger. BN Bank er foreløpig er den eneste banken som Finit har avtale med.
  • Med et finansieringsbevis kan kunden så begynne å lete etter boliger. Før et bindende bud legges inn, må boligkjøperen sjekke at objektet oppfyller de krav Finit stiller.
  • I sameiet er det boligkjøper som har det meste av rettigheter og plikter og beholder 60 prosent av avkastningen som skapes. Finits oppgave er å legge til 10 prosent egenkapital og beholde 40 prosent av avkastningen. Hvis boligkjøper har behov for en mindre investering, for eksempel kun 5 prosent, skal Finit, da ha
  • kun 20 prosent av avkastningen som skapes.
  • Avkastningen i sameiet består av to deler, eventuell prisøkning på boligen og det avdrag på boliglånet som boligeier betaler.
  • Avdragene skal bidra til å minske markedsrisikoen i fallende boligmarked, og for Finit vil andelen av avdragene være sammenlignbart med direkteavkastning på en utleiebolig.

– Boligkjøper betaler ikke gebyrer, rente eller annet på Finits investering. Det er to parter som bidrar med egenkapital, og det er sånn sett mest logisk at all avkastningen som skapes fordeles mellom disse to. Fordi boligkjøperen påtar seg de fleste pliktene, får denne også den større andelen av avkastningen, forklarer Haskel.

Han er ekstra fornøyd med at Opsahl, Rye Lier og Ulvness også går inn i styret i forvaltningsselskapet som kontrollerer eiendomsfondet. Der finnes også styreleder Per Kumle, tidligere administrerende direktør i Storebrand Bank og Akershus Eiendom, og Cathrine Kloumann, digitaliseringssjef i Møller Mobility Group og toppstillinger i Intrum, Fredensborg og DNB på CV-en.

– De siste månedene har vi fått hentet penger, lansert ordentlig og satt opp et skikkelig profesjonelt styre. Nå er vi klare til å gire opp, sier Haskel.

Ny investeringsklasse

Pengene som nå har kommet inn, skal brukes til å bygge videre på selskapet, men også til å gjøre de første boliginvesteringene. Men noen millioner vil ikke rekke langt, når det fremtidige behovet går i milliarder, så fortsatt kapitaljakt til fondet vil være høyt prioritert for Haskel i lang tid fremover.

– Vi har egentlig laget en ny investeringsklasse som heter boligkapital – ekstern egenkapital inn i boliger. Det er på mange måter skreddersydd for institusjonelle investorer, sier han for å forklare hvem som er i siktet.

En gruppe han tror vi være lettere å nå frem til med hjelp av de nye investorene og styremedlemmene.

Frykter ikke trøbbel

Han føler seg også på trygg grunn at myndighetene ikke skal komme og mene at investeringsmodellen er et førsøk på å omgå utlånsforskriften.

– Jeg føler vi er litt forbi den diskusjonen. Det er flere store advokatbyråer som har sett på oss, Obos og Fredensborg og mener det er innenfor både ordlyd og intensjon bak gjeldende lover. De samme signalene har vi fått fra politikere fra både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre. Dette er et marked som har utviklet seg positivt siden de første prosjektene i 2016 og har stor politisk støtte, sier Haskel.

Da Shifter omtalte Finit første gang i fjor høst, omfattet tilbudet leiligheter i Stor-Oslo. Siden har selskapet utvidet dekningsområdet. I dag tilbyr de å bli medinvestorer ved kjøp av leiligheter, rekkehus og tomannsboliger i Norges 25 største byer.

– Dermed dekker vi omtrent 60 prosent av det norske boligmarkedet, sier han.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!