Fintech

Britisk banksystem-rakett får Lunar på kundelisten

Den danske utfordrerbanken velger samme leverandør av kjernebanksystem som JP Morgan og SEB.

Paul Taylor, gründer og sjef for britiske Thought Machine (t.v.) og Ken Villum Klausen, gründer og sjef i Lunar
Publisert Sist oppdatert

Lunar jobber videre med å etablere seg som den første skikkelig skandinaviske digitalbanken. Banken var den første i Danmark som fikk tillatelse å drifte alt i skyen, men for å nå neste nivå, trengtes det en modernisering av kjernebanksystemet.

Den oppgraderingen fant Lunar i det britiske fintech-selskapet Thought Machines kjernebankplattform Vault. Det er en skybasert løsning bygget på mikrotjenester, som gjør det mer skalerbart og enklere å tilpasse enn mer tradisjonelle kjernebanksystemer.

– Vi ønsket oss en kjernebankmotor som gjør oss i stand til å levere på produktplanene våre, og ikke diktere dem , sier Lunar-sjefen Ken Villum Klausen i en pressemelding.

– Vault var uten tvil det den mest fleksible løsningen vi fant på markedet. Den vil gjøre oss i stand til å utvikle produkter og gjøre arbeidsflyten mer effektiv mens vi skalerer, sier Klausen.

Google-mann står bak

Thought Machine er nok et ukjent selskap for de aller fleste i Norge. Selskapet ble grunnlagt i 2014 av den tidligere Google-medarbeideren Paul Taylor. Der ledet han teamet som utviklet Googles tekst-til-tale-system, som finnes i dagens Android-telefoner.

I et intervju publisert på Medium i 2020 forklarer Taylor at han startet selskapet fordi han ønsket å vise bankene en vei bort fra utdaterte løsninger med røtter helt tilbake til 70-tallet. Det veien fantes i skyen.

«Vi bygget et system helt fra scratch basert på samme skybaserte designprinsipper som ligger til grunn for Google, Netflix eller Spotify», sa Taylor i intervjuet.

SEB har vært med lenge

Den ambisjonen har gjort Thought Machine til en raskt voksende stjerne innen den mer høyteknologiske delen av europeisk fintech.

Listen av tradisjonelle bankgiganter som har valgt Thought Machine for å modernisere sine kjernebankløsninger, begynner å bli lang.

Svenske SEB har samarbeid med selskapet helt siden 2017 og har brukt plattformen til å eksperimentere med nye produkter i innovasjonsavdelingen SEBx. Andre banker på kundelisten er Standard Chartered, Lloyds Banking Group og BBVA.

Den virkelige prestisjekunden ble kjent i september i fjor. Da meldte verdens femte største bank, JP Morgan Chase, at den skulle erstatte sitt amerikanske kjernebanksystem med Vault.

Ble enhjørning i november

Etter det var veien kort til enhjørningsstatus for selskapet. I november hentet det 200 millioner dollar, 1,75 milliarder kroner i en serie C-runde ledet av det amerikanske investeringsselskapet Nyca Partners.

Med på laget som strategiske investorer var SEB Venture Capital, JPMorgan Chase Strategic Investments, Standard Chartered Ventures og ING Ventures.

– Å kunne følge utviklingen av et helt nytt banksystem helt fra starten, har vært både informativt og viktig. Det har gitt oss unik innsikt i morgendagens bankteknologi, sa SEBs CIO Nicolas Moch i en pressemelding i november, da banken gjorde det kjent at de var blant investorene. Det var andre gang SEB i investerte i selskapet.