FINTECH

Da renten gikk i været - rant milliardene inn på Fixrates plattform

De siste månedenes raske renteoppgang har satt full fart på virksomheten til fintech-selskapet Fixrate.

Fixrate-gründer Brynjar Ellingsen har travle dager når renten fyker i været.
Publisert Sist oppdatert

– At renten går opp, er litt todelt. Privat er det jo litt kjipt når boliglånet blir dyrere, men på jobben er det virkelig gode tider, sier gründer og daglig leder Brynjar Ellingsen.

To år med pandemi og nullrente store deler av tiden, var ellers ikke vært optimalt for Steinkjer-bedriften som har gjort det til sin oppgave å hjelpe norske bedrifter å plassere sine bankinnskudd til best mulig rente.

– For en bedrift som har ti millioner på konto spiller det ingen rolle om den får 0,2 eller 0,5 prosent rente på pengene. Dermed har våre kunder ikke vært særlig motivert til å flytte på pengene, sier Ellingsen og fortsetter:

– Nå har de beste innskuddsrentene passert tre prosent. Da kan det skille flere hundre tusen per år om selskapene plasserer pengene rett,

LES OGSÅ: Schibsted investerer 19,5 millioner kroner i Fixrate

Kan tilby langt høyere innskuddsrenter

Ifølge Fixrates siste markedsrapport var gjennomsnittsrenten som ble tilbudt av de 54 bankene på selskapets plattform på 2,6 prosent ved utgangen av august. Ved samme tidspunkt var de åpne rentetilbudene på bedriftsinnskudd fra storbankene DNB, Nordea, Danske Bank og Handelsbanken et sted mellom 0,5-1,0 prosent. Etter det har de klart å karre seg over 1-prosentsgrensen, mens Fixrates gjennomsnittsrente er oppe i cirka 3,0 prosent.

Dette er noe stadig flere selskaper begynne å få opp øynene for. Over 90 prosent av kundene hos Fixrate har også kundeforhold til storbankene, ifølge Ellingsen.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Veksteksplosjon etter sommeren

Det siste året har Fixrate hatt en kundetilvekst på 44 prosent og nærmer seg nå 400 kunder på plattformen. Omtrent to tredjedeler av den veksten har kommet siden i sommer. Det vil si etter at Norges Bank for alvor begynte å heve renten, er det plutselig blitt interessant å se over pengeplasseringene.

– Bare i august ble det plassert innskudd for omtrent to milliarder kroner på markedsplassen vår, sier Ellingsen.

Dermed var det bare for Fixrate-gründeren å glemme de mål han hadde sett for seg som realistiske for resten av året og videre inn i 2023.

– Jeg hadde sett for meg at vi skulle ha omtrent 20 milliarder plassert gjennom plattformen ved årsskiftet, men vi er jo i praksis der allerede, sier han og forteller at det per i dag er rundt 19 milliarder kroner plassert på norske sparekontoer.

Siden starten i 2017 er det blitt gjort innskudd for 36,64 milliarder kroner hos Fixrate.

Store variasjoner i innskudd

Blant de nesten 400 selskapene på kundelisten varierer beløpene som plasseres kraftig. Fra noen millioner opp til én milliard kroner. De har samlet fått en merverdi på sine plasseringer på 96,5 millioner hittil i år, da selskapet setter sine renter opp mot sammenlignbare SSB-tall.

På kundelisten finner man store selskaper som Visma, Nortura, Bonheur og Nel Hydrogen, energiselskapet BKK og Sparebank 1 Kapitalforvaltning.

Men det er ikke bare de som har glede av bedre renter. Faktum er at det i høy grad også er god butikk for bankene å komme med gode rentetilbud. På markedsplassen finnes det en rekke lokale sparebanker som nyter godt av å tilby gode renter til bedrifter de ellers ikke ville ha fått penger fra.

– Hadde du fjernet vår plattform, er det flere av våre største kunder som aldri ville ha funnet på å bruke tid på å plassere 20 millioner kroner i flere små banker, sier Ellingsen.

Han har funnet seg en egen nisje der Fixrate foreløpig er den eneste aktøren.

– Våre konkurrenter er selskapenes etablerte bankrelasjoner og at de ikke orker å gjøre noe med sine innskuddspenger, sier han.

Gjentagende inntekter på vei opp

Tross at betydende beløp er plassert i høyrentekontoer, har det ikke gitt all verdens utslag i Fixrates resultatrapporter. Omsetningen har de siste tre årene økt jevnt og trutt fra 5,2 millioner kroner i 2019, 8,6 millioner i 2020 og 12 millioner i 2021 og ser ut til å fortsette trenden og lande på rundt 16 millioner kroner i år.

– Men jeg er ikke så opptatt av på regnskapstallene. Jeg er opptatt av likviditet. Det er betydelig viktigere at våre gjentagende inntekter ser ut til å nå 20 millioner kroner på årsbasis mot slutten av året, sier Ellingsen.

Det kan komme å bli enda bedre. Med høyrere renter vil muligheten til å oppjustere den prosentuelle avgiften øke. I tillegg ser selskapet på muligheten for å differensiere avgiften avhengig av innskuddets størrelse. I dag koster det like mye om et selskap plasserer to eller 100 millioner kroner.

I et tidlig intervju med Shifter sa du «om tre år er Fixrate det naturlige valget for innskytere som skal plassere store bankinnskudd og for banker som skal finne finansiering».

– Er dere blitt det?

– Ja og nei. For de som har oppdaget oss har vi det. De kundene blir i lang tid. Men det vil ta mange år før alle er blitt kjent med oss, sier Ellingsen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*