FinSHIFT 09.03.2022

Det nye lånealternativet for SaaS-selskaper

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Emisjoner, venturekapital, folkefinansiering, venture debt, bedriftslån, ads for equity, sweat for equity. Det finnes etter hvert mange veier til kapital for en startup.

Nå kommer såkalt inntektsbasert finansiering (revenue-based financing, som selvfølgelig har fått akronymet RBF). Det vil si selskaper som låner ut penger til startups mot at de får en andel på 5–20 prosent på fremtidige salgsinntekter.

Det er ikke et helt nytt fenomen. Den første som tok det i bruk var en venturekapitalist ved navn Arthur Fox, som startet et par fond med dette formålet på 90-tallet. Siden har dette vokst og vokst, og de siste årene har interessen eksplodert.

Nettavisen Sifted har identifisert ikke mindre enn 18 europeiske såkalte RBF-startups, der flesteparten har sett dagens lys i løpet av de siste tre årene.

Felles for disse selskapene er at de ønsker å tilby penger mye raskere enn hva tradisjonelle banker kan gjøre (typ 24-48 timer). Det gjør de gjennom om be om tilgang til bedriftens erp-system, betalingsløsning eller Google Analytics-konto. Så bruker de sine egne maskinlæringsalgoritmer for å vurdere hvor mye penger det er mulig å låne ut.

Hvorfor er dette interessant?

I en tid der SaaS-modeller og gjentakende inntekter (recurring revenues) er blitt den nye vinen for startups, er det ikke overraskende at det kommer finansieringsmodeller som prøver å benytte seg av fordelene med forutsigbarheten i gjentakende inntekter.

Måten disse selskapene beregner kredittevnen til en bedrift, skiller seg nok ikke vesentlig fra hvordan eksempelvis Aprila går til verks når de skal gi en bedrift kassekreditt, eller når Fundingpartner finner ut om de kan folkefinansiere et «venture debt»-lån. Det som skiller seg ut, derimot, er at RBF-selskapene spesifikt ber om en «cut» av den fremtidige inntekten til låntakeren.

I takt med at interessen for Saas-selskaper har skutt i været, har også interessen for å satse penger på finansieringsselskapene tatt av. Ifølge Sifted hentet de europeiske RBF-selskapene til sammen 671 millioner dollar og i år har nye 220 millioner dollar funnet frem til selskapene.

Hva er konsekvensen?

Etter det FinShift kjenner til, finnes det ingen norske fintech-selskaper som er på vei inn i dette segmentet. Heller ikke i resten av Skandinavia er det flust av selskaper med dette som fokus.

I desember skrev FinShift om svenske ARK Kapital og spansk-amerikanske Capchase som hadde planer om å begynne med «venture debt» i Skandinavia. Begge disse regnes av Sifted som RBFselskaper. Et nederlandsk selskap kalt Levenue skal også ha blikket rettet mot landene litt lenger nord.

Med tanke på hvor mange norske startups som bygger forretningsmodellen rundt en SaaS-løsning, tror vi dog at det bare et spørsmål om tid før de første av disse lånetilbyderne dukker opp i Norge.

Relaterte saker

→ (+) Her er de europeiske utfordrerne på inntektsbasert finansiering (Sifted)
Får utfordrere på «venture debt»
→ (+) Slik får SaaS-selskapene kontroll på «churnen»