Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Diem Association melder at kryptovaluta-prosjektet Diem, som opprinnelig het Libra, er solgt for 182 millioner dollar, drøyt 1,6 milliarder kroner.
Kjøper er investorselskapet Silvergate Bank, som er registrert i delstaten California og er eier av flere kryptovalutaprosjekter.
Annonse
Diem Networks' amerikanske sjef Stuart Levey sa i forbindelse med mandagens kunngjøring at det er fremgang i prosjektet, men at «det er blitt slått klart fast fra vår dialog med føderale finansmyndigheter at prosjektet ikke kan fortsette».
Libra eller Diem var tenkt å bli en såkalt stablecoin, som skulle være knyttet til en kurv av vanlige valutaer.
Valutaen er blitt veldig tett koblet til Facebook, som nå er blitt til Meta, men selv om Mark Zuckerberg & Co har stått i front for prosjektet, har veldig mange kjente amerikanske selskaper vært involvert i prosjekt.
Ifølge ikke navngitte kilder til Bloomberg skal Meta i dag ikke eie mer enn omtrent en tredjedel av Diem Association. Uber, Shopify og Union Square Ventures skal være eksempel på noen av de andre gjenværende 26 medlemmene.
Annonse
Hvorfor er dette interessant?
Da Facebook i 2019 fortalte verden om planene om en kryptovaluta kalt Libra, ble det møtt både med motstand og en viss frykt.
Annonse
Amerikanske politikere var imot planene fra første stund, og har gjort lite for å gjøre livet enklere for prosjekt.
Det faktum at den var tenkt å være en stablecoin, gjorde at den likevel ble tatt mer på alvor enn mange andre kryptoprosjekter. Kanskje bidro den til og med i noen grad til at mer enn en sentralbank i verden fikk en større interesse for digitale sentralbankpenger.
Annonse
For et år siden var ryktene om en nært forestående lansering av Diem fortsatt sterke. Da Shifter intervjuet nåværende sentralbanksjef-kandidat Ida Wolden Bache om Norges Banks planer for en fremtidig «e-krone» og spurte om hva en slik lansering ville bety for Norges Bank, svarte hun:
– Det er et spørsmål vi selv stiller oss. I dag har kryptovaluta en veldig beskjeden stilling i betalingssystemet. Mange kryptovalutaer har vært mer å betrakte som spekulasjonsobjekter. De har ikke vært veldig praktisk anvendbare i betalinger og har hatt store verdisvingninger.
– Libra/Diem, som i utgangspunktet skal ha en mer stabil verdi, koblet til en kurv av valutaer eller en enkeltvaluta, kan være mer attraktiv. Ikke minst om den får et brukervennlig grensesnitt og tilbys på plattformer som mange mennesker allerede er på, svarte Bache.
Men hun hadde likevel liten tro på at den ville utgjøre en reell trussel til etablerte valutaer.
Hva er konsekvensen?
At Meta måtte kvitte seg med Diem, oppsummeres kanskje best av den rutinerte teknologianalyikteren Rob Enderle i Enderle Group i en uttalelse gjengitt i France24.com.
«Ideen om at Facebook skulle lage en kryptovaluta var helt enkelt for mye for myndighetene. De har gjort det klart at de ikke stoler på det Facebook driver med nå, og da var det i hvert fall ikke aktuelt å la dem ta steget inn i pengeverdenen.»
En annen kjent teknologianalytiker, Carolina Milanesi, mener at Diem helt fra begynnelsen var tenkt å bli valuta for det fremtidige metaverset, men at Meta nå overlater hodepinen med å ta en kryptovaluta inn i den virtuelle verden til noen annen.
At salget kommer midt oppi den verste perioden for kryptovalutaverden siden boomen i 2018 overrasker ikke Enderle.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»