Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
De siste månedene har familiebedriften ZData i Laksevåg utenfor Bergen vært gjennom de kanskje største omveltningene siden starten i 1990.
I oktober kom tidligere Monner-topp Jarle Holm inn som den første sjefen utenfor for familien, og i forrige uke byttet selskapet navn til Aritma og forlot alle ordspillskoblinger til familienavnet Seth.
Annonse
For selv om vi snakker om et selskap som har levert overskudd i regnskapene hvert år siden starten (2022 vil bli første gang som ender i minus på bunnlinjen) og er veldig godt posisjonert i en global megatrend som sier at den finansielle dataflyten mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker er går fra en batch-orientert infrastruktur til en sanntidsinfrastruktur. har ikke det å gjøre selskapet mest mulig kjent stått øverst på agendaen.
– Vi har drevet med veldig lite oppsøkende salg. Det har mer vært «salg by accident». Det er gjerne folk som har hørt om oss. «Har du det problemet her, da bør du snakke med ZData», sa tidligere sjef Thor Kristian Seth til Shifter i fjor, og innrømmet at det ikke var den optimale vekstmodellen.
Likevel er over 15.000 selskaper i en rekke land koblet til Aritmas API-baserte plattform. Her i Norge samarbeider selskapet med Uni Micro og Sparebank 1, og på kundelisten finnes selskaper som Azets, Aker-konsernet, Lerøy, DNB Eiendom og Eiendomsmegler 1.
Ifølge Jarle Holm vil mye av hans jobb fremover handle om å å synliggjøre at ZData faktisk har en ferdig «product market fit», en skalerbar infrastruktur, og at det finnes ung, tech-tung kompetanse i huset.
Annonse
Hvorfor er dette interessant?
Første stopp på den virkelige veien ut i verden for selskapet, er Sverige. Det har en logisk forklaring – det bankeide betalingsinfrastrukturselskapet P27 som vil bli en dominerende nordisk aktør, skal begynne med å modernisere det svenske Bankgirot. Det starter med at den den gamle løsningen skal fases ut i løpet av neste år. Det er den første etappen på veien mot en felles nordisk sanntidsinfrastruktur.
Annonse
Jarle Holm mener Aritma har en gyllen mulighet å vise seg frem da det arbeidet begynner. Ifølge Holm har banker, bedrifter og ERP-leverandører i Sverige ikke helt har tatt inn over seg hvor omfattende endringer som skal til når alle skal reimplementere sine integrasjoner med bankene.
– Vi kan håndtere overgangen slik at det ikke blir en risiko for bedriften eller banken. Det er så vidt jeg vet ingen andre som gjør, sier Holm.
Annonse
Hva er konsekvensen?
At det å få sanntidsinfrastrukturen på plass kan føre til mer hodebry enn hva P27 hadde tenkt seg, ville kanskje ikke overraske voldsomt. Opprinnelig hadde P27 som mål å være i gang i 2021, så er oppstartstidspunktet blitt forskjøvet gang på gang.
Om det så er Aritma som tilbyr det som kan kickstarte hele prosjektet, kan bare tiden vise.
En annen ting som skal bli interessant å følge med på fremover, er hvor godt Aritma vil klare å posisjonere seg når det kommer pengesterke svensker på banen.
For en måned siden meldte nemlig det svenske selskapet Atlar, startet av tre tidligere Tink-ansatte. at selskaper hadde hentet 52 millioner svenske kroner til en ny fintech-satsing. Selskapet bygger et API, som gjør at selskaper kan automatisere alle betalingsaktiviteter, avstemning av transaksjoner også videre.
- Det har alltid vært omstendelig for bedrifter å håndtere betalinger, med nye krav fra kunder og en ny infrastruktur for realtidsbetalinger, blir det med dagen verktøy hardt nær umulig, sa sjefen Joel Nordström til Breakit for en måned siden.
Det høres utvilsomt veldig ut som Aritma - med en betydelig forskjell.
Der det svenske selskapet uten å blunke får investorer å bla opp store beløp for noe som fortsatt er på utviklingsstadiet (selskapet ble startet så sent som i år), har Aritma under årene som familiebedrift vært godt fornøyd med å være en lønnsom, godt bevart hemmelighet på Vestlandet.
Den eneste eksterne kapitalen selskapet har hentet var i 2019, da Finstart Nordic gikk inn med 15 millioner. Den gangen ble selskapet verdsatt til 75 millioner kroner. Etter det FinShift kjenner til er de pengene fortsatt ikke brukt opp, siden selskapet frem til i år har levert overskudd på bunnlinjen.
Bilde Fr.v Jarle Holm Tor Kristian Seth, og Janine Ravnanger Seth Foto; Zdata
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»