Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Shortselger-gjengen i Hindenburg Research fant seg i forrige uke en ny målskive - Twitter-gründer Jack Dorseys fintech-selskap Block, der han i dag er sjef.
I to år har Hindenburg samlet informasjon om virksomheten i Block, og konklusjonen er nådeløs. Ifølge rapporten er Block overhodet ikke en disruptiv innovatør (som fintech-selskaper gjerne liker å omtale seg selv som), men et selskap som har tjent på å nærmest legge til rette for svindel av kunder og det offentlige gjennom elendig kundekontroll, som gjør det enkelt å opprette falske kontoer i appen Cash. I tillegg skal selskapet ha gjort alt for å unngå regulering, forkledd dyre lån og høye avgifter som nyskapende teknologi, og lurt investorer med oppblåste brukertall og underkommuniserte kundeanskaffelseskostnader.
Annonse
Resultatet ble ikke overraskende at børskursen til Block falt med oppimot 20 prosent de påfølgende dagene.
Hindenburg ble globalt kjente da det for drøyt to måneder siden kom med en lignende rapport om Indias største familiekonglomerat Adani Group. Den barberte vekk 110 milliarder dollar i børsverdier og gjorde det til det største shorting-angrepet noensinne. Større enn både Enron og Wirecard.
Siden starten i 2020 har Hindenburg sluppet rapporter om cirka 30 selskaper. Alle har falt kraftig på børs rett etter publiseringen. Selv om metodene er omstridte, skal Hindenburg Research ikke ha blitt avslørt med å legge frem informasjon som har vist seg å være feil.
Hvorfor er dette interessant?
Annonse
Kombinert med kollapsen i Silicon Valley Bank og noen andre banker, gikk det amerikanske nettstedet The Information så langt som å kalle de siste ukene for «Fintech’s big wakeup call».
At de store visjonene som er blitt malt opp i fintech-universet de siste årene, kanskje var like lite «Den nye økonomien» som da det samme begrepet ble brukt under dotcom-årene.
Annonse
Ifølge The Information peker den siste utviklingen på at flashete bank- og betalingsapper ikke kan operere med betydelige lavere kostnader enn tradisjonelle banker, som de har påstått. At (den i noen tilfeller bevisste) uviljen mot regulering har gjort dem mer utsatte for svindel, og i stedet for å disrupte den finansielle verden, har de bygget en skyggeøkonomi på toppen av mellomstore og mindre regulerte banker.
«Hele forholdet gjør det på en måte mulig for fintech-selskapene å unngå den regulering som ellers finnes for aktører som tar imot lånesøknader og utfører betalingstjenester», sier Robert Wildhack, analytiker på Autonomous Research til The Information.
Annonse
At det er Block, som tidligere het Square, som blir hengt ut er ikke uten betydning. Det er nemlig et av det mer profilerte fintech-selskapene i USA. De viktigste delene er det opprinnelige Square, som er en betalingsplattform, og Cash, en app som lar det overføre penger til venner direkte, men også til og fra bankkonti egne og andres mot en avgift.
Som Square kjøpte selskapet i 2021 Klarna-konkurrenten Afterpay for rundt 250 milliarder kroner. En avtale som i ettertid er blitt sett på som en stor fiasko. Dessuten eier Block faktisk også den opprinnelig norske Spotify-konkurrenten Tidal.
Hva er konsekvensen?
Block nylig rapporterte fjerdekvartalstall som i og for seg kunne vise til bedre omsetning og bruttofortjeneste enn ventet, men også rapporterte resultat etter skatt på minus 114 millioner dollar, cirka 1,2 milliarder kroner.
Med slike tap liker ikke markedet nyheter som sår tvil om virksomheten. Investorer vil ikke bli fortalt at de kan blitt lurt av altfor optimistiske tall om kunder og virksomhet.
At Block blir fremstilt som et selskap tar veldig lett på lover og regler, eller heller ikke godt nytt, når amerikanske myndigheter også ser ut til å være på offensiven i reguleringsspørsmål.
Og for å avslutte på temaet til den røde tillitstråden i dette nyhetsbrevet.
Det kan ikke være bra for troverdigheten til Block når Hindenburg Research viser hvordan de kan bestille et betalingskort i navnet Donald J. Trump uten å bli stilt en enste spørsmål, at folk som jobber med å stoppe sexhandel uttaler «når det gjelder trafficking i USA, er Cash App den desidert mest refererte plattformen», eller at det finnes er rekke fake-konti i navnet Jack Dorsey hvorav flere skal være satt opp for å svindle Cash App-brukere.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»