FINTECH
EQT Ventures gjør ny investering i svensk «Bill Kill» for bedrifter
Fintech-selskapet Billhop henter 88 millioner svenske kroner for å gå «all in» på å hjelpe store selskaper å betale regningene med kredittkort.
De siste årene har Shifter skrevet en god del om Two og en lang rekke konkurrenter som alle vil ha sin del av det raskt voksende e-handelsmarkedet mellom bedrifter, ofte kalt B2B BNPL. Altså å kunne gi bedrifter muligheter til utsatt betaling på samme måte som de alltid har hatt med en faktura også ved handel på nett.
Billhop kan sies å angripe bedriftsmarkedet fra fullstendig motsatt retning. Deres tjeneste går ut på å la bedrifter å betale fakturaen med kredittkort, noe som heller ikke alltid lar seg gjøre. Men det handler fortsatt om å gi bedriften som skal betale for et kjøp muligheten til å utsette betalingen. I dette tilfellet til kredittkortfakturaen går til forfall, opp til 120 dager senere.
Dermed blir Billhops et alternativ/konkurrent til kassekreditt eller factoring for kortsiktig finansiering.
Startet som på samme måte som Bill Kill
Så hva har dette med Bill Kill-referansen i tittelen å gjøre. Mer enn man kanskje kan tro. Billhop startet nemlig allerede i 2012 og begynte med å tilby privatpersoner muligheten å betale fakturaer med kredittkort. Akkurat som Bill Kill, bygget Billhop seg en trofast skare kunder blant bonusjegerne.
Etter hvert har Billhop mer og mer dreid virksomheten over mot bedrifter, og i sommer besluttet selskapet for ta farvel med alle privatpersoner og småbedrifter på kundelisten.
Tredje emisjonen på 2,5 år
Tilnærmingen har åpenbar falt investorene i smak. Siden februar 2021 har Billhop hentet nesten 240 millioner kroner. I den første runden på 40 millioner kroner var det britiske venture-selskapet Element Ventures hovedinvestorer, I desember samme år fylte Billhop på kassen med nye 110 millioner kroner. Da tok EQT Ventures over stafettpinnen som hovedinvestor, mens Element bidro med et mindre beløp.
Den rollefordelingen holder i seg når Billhop nå får inn 88 millioner kroner i enda en emisjon. Ifølge det svenske tech-nettstedet Breakit står EQT Ventures for cirka 60 prosent av investeringen denne gången. Også nå er Element Ventures med i tillegg til et antall mindre investorer.
Det er andre gang PE-kjempen EQT Ventures går inn med penger i Billhop. I desember 2021 hentet selskapet 110 millioner kroner. Mesteparten av pengene kom da fra EQT, men også det britiske venture-selskapet Element Ventures,
Ifølge Billhop-sjefen Sebastian Andreescu er emsjonen et resultat av sommerens beslutning å bare tilby tjenesten til større bedrifter og et økt internasjonalt fokus, Til Breakit sier han:
«Pengene skal først og fremst brukes til å forberede selskapet på en ekspansjon utenfor Europa. Det er et naturlig neste skritt da våre strategiske samarbeidspartnere er globale aktører som ønsker å selge vår løsning til kunder utenfor Europa.»
Valget å bevege seg bort fra privatmarkedet har kostet. I 2022 omsatte Billhop for 62,9 millioner svenske kroner og fikk et underskudd på 49,8 millioner kroner.