FinSHIFT 26.10.2022

Etterlengtet fusjon for Vipps

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Vipps-sjef Rune Garborg

Hva er saken?

Fredag forrige uke kunne Rune Garborg og Vipps endelig slippe jubelen løs.

Nesten 16 måneder etter at ønsket om å fusjonere med danske Mobile Pay og finske Pivo ble kjent, er fusjonen endelig i mål – om enn i en mer begrenset omfatning enn hva som opprinnelig var tenkt.

For en måned siden satte nemlig EU-kommisjonen foten ned og mente at en fusjon ville føre til en altfor sterk markedskonsentrasjon i Finland. Dermed måtte fusjonskameratene vinke farvel til Pivo og eieren OP Bank.

Siden Mobile Pay uansett er den klart største lommeboken i Finland, var det et levelig offer, ettersom fusjonen deretter raskt kom på plass.

– Dette er faktisk den beste arbeidsdagen min siden Vipps ble lansert i 2015, sa Garborg til Shifter etter at fusjonen var i boks.

Og fulgte opp med:

– Det er fantastisk at det ikke lenger står noe i veien for oss å starte forenklingsarbeidet på tvers av Norden.

Det sammenslåtte selskapet vil få oppimot 11 millioner brukere, ha cirka 400.000 bedrifter og organisasjoner tilknyttet og være ansvarlig for omtrent 900 millioner transaksjoner i året.

Med OP Bank ute av bildet ble eierskapsbrøken i det nye selskapet regnet om. De norske bankene som eier Vipps får 72,2 prosent, opp fra 65 prosent, mens Danske Banks eierandel øker fra 25 prosent til 27,8.

Hvorfor er dette interessant?

Vipps har hatt internasjonale ambisjoner i lang tid. Å være lommebok for 4,5 millioner nordmenn er i det lange løp ikke nok til å stå imot utenlandsk konkurranse.

– Konkurransen innen betaling er global, ikke lokal, og vi trenger et enda sterkere fotavtrykk for å konkurrere med internasjonale aktører. sa Garborg allerede da fusjonsplanene ble kjent.

De siste årene har Vipps hatt en kraftig vekst innen netthandel. i fjor var den på 110 prosent. Det betyr at andelen transaksjoner som gir Vipps inntekter har gått opp fra 33 til 44 prosent. Antallet norske nettbutikker som aksepterer Vipps har også økt fra 3500 før pandemien til 17.000 i dag.

Å løfte den utviklingen opp på nordisk nivå vil være avgjørende for å sikre fortsatte inntekter. Derfor vil det første tiltaket etter fusjonen være mer rettet mot netthandlere enn forbrukere.

Ifølge Vipps-sjefen er suksess på netthandel knyttet til å bygge en løsning der nordiske nettbutikker og tjenestetilbydere får ett integrasjonspunkt med Vipps, ikke ett for hvert land.

– Netthandelen er det avgjørende. Det er her det store potensialet ligger for Vipps. Det er her vi kan få en større del av bedriftsmarkedet enn hva vi har hatt frem til nå. sa Garborg i sommer.

Grensekryssende betalinger, slik at det blir mulig å vippse på tvers av landegrenser, er også noe som skal komme, men det vil komme etter at alt er samlet på en plattform.

Hva er konsekvensen?

Det vil bli et hektisk 2023 for Vipps. I sommer sa Garborg følgende om planene etter en positiv fusjonsbeskjed:

– Vi har lagt en meget ambisiøs plan om å ha migrert lommebøkene til én plattform i løpet av et drøyt år.

Etter hvert vil garantert også diskusjonen om ikke også svenske Swish burde være med, gjenoppstå. En skikkelig nordisk lommebok er det mange som mener er et logisk neste skritt.

Vipps-sjefen er åpen for en slik fremtid, selv om han avviste at Swish hadde vært invitert til samtaler i forkant av den opprinnelige fusjonen. Nå sier han:

– Målet vårt er helt klart å forenkle betaling på tvers av hele Norden. Vår dør er åpen, og Sverige er absolutt velkomne til å bli med på reisen. Så får vi ta dialogen om hvordan og når, sier han.

Om Swish er like åpne for samtaler, er ikke like sikkert. I sommer ble det kjent at betalingsinfrastrukturselskapet P27 i høst skulle påbegynne tester med de 13 banker som er tilknyttet Swish og fra og med neste år vil det være p27 som håndterer betalingsflyten til Swish.

P27 har jo som kjent ambisjoner om å bli nordiske bankers fortrukne avregningssystem for batch-betalinger og sanntidsbetalinger på tvers av landegrensene i svenske og danske kroner, samt euro.

For Swish-sjef Urban Höglund åpner det nye muligheter. «Vårt mål er å gjøre det mulig for folk å «swishe» hvem som helst, hvor som helst. Vi ser store muligheter i grensekryssende P2P-betalinger.»

Relaterte saker

EU sa ja: Vipps og MobilePay blir ny betalingsgigant
EU sa nei – Vipps må sende ny fusjonssøknad
→ (+) Vipps-sjefen: – Her ligger den store muligheten for Vipps
→ (+) Rune Garborg forteller om slagplanen for Europa: Slik skal nye «Stor-Vipps» vinne
Vipps slår seg sammen med dansk og finsk betalingsselskap
Swish-sjef Urban Höglund om betalinger og butikkendringer (P27 Nordic Payments)