Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Mandag melder EU-kommisjonen at den tar affære overfor Apple på enda et område.
Denne gangen handler det om at den danske EU-kommisæren Margrethe Vestagers konkurranseavdeling har kommet til konklusjonen at Apple har misbrukt sin markedsposisjon gjennom å nekte andre mobile lommebøker å få tilgang til NFC-chipen til Iphone.
Annonse
Dermed har Apple Pay fått en utilbørlig fordel gjennom at Apple Pay har vært den eneste mobile lommeboken som har fått gjennomføre kontaktløse betalinger i Iphone.
Det ble allerede i fjor høst kjent at EU-kommisjonen skulle se nærmere på saken. Det nye nå er at kommisjonen nettopp har sendt et brev med anklager, et såkalt «Statement of objections», til den amerikanske tech-giganten.
Hvorfor er dette interessant?
Frustrasjonen over ikke å kunne bruke Apple-telefonenes NFC-chip var en viktig årsak til at Vipps satset på QR-koder. Da Vipps lanserte QR-kode-satsingen i juni 2020 kunne man mellom linjene skjønne at det var litt av en plan B, fordi Apple ikke åpnet NFC-chipen.
Annonse
Rune Garborg fortalte den gangen at QR-kodene ikke kunne bidra med den forenklingen som Vipps etterstreber, når det gjaldt selve betalingsøyeblikket. «Det går ikke å lage en løsning som er vesentlig raskere enn å betale med kort eller via NFC», sa Garborg da.
I dag er situasjonen en annen. Under pandemien har det vokst frem en rekke nye bruksområder, som gjør at Vipps i alle fall utad, er blitt litt mindre opptatt av tilgangen til NFC-chipen i Iphone.
Annonse
– De siste årene har vist at f. eks. QR er langt mer anvendelig enn NFC i mange brukssituasjoner, så vi er ikke avhengig av de juridiske prosessene i Brussel for å lage enklere løsninger for butikker og brukere, skriver Even Westerveld i en epost til Shifter, som et svar på det siste trekket fra EU.
At kundene i mesteparten av norske banker ikke har kunnet bruke Apple Pay, er en annen konsekvens av at Apple har nektet alle andre å bruke NFC.
Annonse
Hva er konsekvensen?
Prosesser som involverer EU-kommisjonen blir ikke avklarte med det første. Garantert heller ikke denne.
Det må imidlertid sies at EU-kommisjonen ser ut til å ha en god sak her. Det å gi sin egen betalingsløsning eksklusiv rett til å bruke en kommunikasjonsform som i utgangspunkt skal være nøytral, høres litt problematisk ut.
Så spørs det hvor stor effekt en eventuell EU-seier til slutt vil få. Westervelds kommentar over viser at Vipps har gått videre, iallfall delvis, selv om de med sikkerhet sier ja takk til NFC-betaling den dagen muligheten gis.
Og bankenes hardnakkede nei til Apple Pay begynte å så smått å slå sprekker tidligere i vinter, da Sparebanken Vest og Bulder Bank meldte at de ville åpne for løsningen, nettopp fordi de ikke lenger så det som den samme trusselen som for et par år siden.
Margrete Vestager, EU-komissær. Foto: Nicholas Peeters/EU-kommisjonen
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»