FinTECH

Fintech-oppkjøp verdt 18 milliarder kroner endelig i boks

Nå er den svenske open banking-plattformen Tink offisielt en del av Visa.

Daniel Kjellén, gründer og CEO i Tink.
Publisert

I nesten ni måneder har Visa og Tink ventet på godkjennelsen fra EUs konkurransemyndigheter. Denne uken kom den.

Det var i slutten av juni i fjor at det ble kjent at den amerikanske betalingsgiganten hadde rettet blikket mot svenske Tink, og var villige til å betale 1,8 milliarder euro, cirka 18 milliarder kroner, for selskapet. Det skjedde omtrent et halvår etter at Visa hadde måttet gi opp forsøkene på å kjøpe en av de største amerikanske aktørene på området – Plaid.

Tink er et av de såkalte API-aggregatorselskapene som har vokst seg store takket være EUs betalingstjenestedirektiv PSD2. Andre selskaper i denne gruppen er britiske Truelayer, Nets og Aiia, som begge er kjøpt opp av Visa-konkurrenten Mastercard samt norske Neonomics.

Disse selskapene er blitt stadig viktigere når det gjelder å koble sammen transaksjons- og betalingsdata på tvers av finansinstitusjoner. Derfor har de også blitt interessante oppkjøpsmål for Visa og Mastercard.

To blir nå én,

Små endringer utad

Foreløpig vil Tink-kunder merke fint lite av oppkjøpet. Selskapet blir en selvstendig enhet i Visa-konsernet. Tink-gründer og administrerende direktør Daniel Kjellen og resten av ledelsen fortsetter i selskapet.

«Globale nettverk hjelper innovatører å skalere, og Visa har den beste grunnmuren for Tink å bygge videre på. De vil hjelpe Tink med å forsterke selskapets koblinger til mer enn 15.000 finansinstitusjoner og utvikle fremtidens finansielle tjenester», sier Kjellén i en pressemelding fra Visa.

Mange vinnere

Kjellén og medgründer Fredrik Hedberg er rent økonomisk to av de store vinnerne på at avtalene til sist er i havn. Ifølge Breakit eide de litt under ti prosent hver av selskapet. Ventureselskapene Insight Ventures og Heartcore Capital, investmenstselskapet Creades og den svenske serieentreprenøren Niklas Storåkers, som var første eksterne investor i Tink, er andre som tjener godt på salget.

En annen gruppe er de ansatte. Tink har startet flere opsjonsprogrammer for å lokke til seg talenter. Ifølge Breakit har cirka 350 ansatte deltatt i programmene. Disse deler rundt en halv milliard svenske kroner seg imellom.

Blant disse er selskapets eneste nordmann, Vegard Haveland, som i dag er ansvarlig for betalinger i Norden og Baltikum, og som har vært selskapets ansikt utad i Norge.

Shifter har spurt Haveland hva avtalen betyr for ham, men han har ønsker ikke å kommentere det.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*