Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
I forrige uke kunne Sparebank 1 SR-Bank fortelle at banken legger ned satsingen på Monner Gründer, men fortsetter med den samme typen virksomhet under eget navn.
– Vi har to parallelle merkevarer, som tilbyr mye av de samme tjenestene til de samme kundene. Når vi nå skal prøve å spisse oss litt, få enda høyere vekst og jobbe bedre sammen med kundene, tror vi at vi gjør det best med ett merkenavn, fortalte Øyvind Knoph Askeland til Shifter.
Annonse
Det strategiske valget førte til at Monner-gründer Jarle Holm og markedsjef Marie Moxnes Harfjeld valgte å hoppe av.
Hvorfor er dette interessant?
SR-Bank kom til konklusjonen av Monner-merkevaren ikke var blitt tilstrekkelig etablert for å være et alternativ når det kom til å tilby banktjenester til startups.
Med Shifter-briller på, er Monner derimot et av det mest fremtredende navnene innen norsk fintech. Shifter begynte å skrive om Monner allerede i 2017, før selskapet hadde blitt Norges første folkefinansieringsaktør med konsesjon fra Finanstilsynet.
Annonse
Et søk i Shifters arkiver viser at det er få startups som er blitt omtalt like mange ganger, og blant fintechs er det nok bare Payr, Horde og Huddlestock som kan konkurrere.
Men nå blir navnet altså borte, som et av de første blant de godt over 100 fintech-selskaper som er blitt etablert de siste fem årene. Men rett skal være rett. Det er bare navnet som forsvinner, folkefinansieringsdelen av det opprinnelige Monner, lever fortsatt i beste velgående – men heter nå Monio.
Annonse
– Det er et naturlig grep for å gi crowdfunding-aktøren Monio en helt egen identitet, sa Monio-sjefen Marius Dybdahl da byttet fant sted i desember i fjor.
To måneder senere er altså den andre halvdelen som var opphav til identitetsforvirringen borte. Med tanke på at SR-Bank hele tiden har vært hundreprosentseiere av begge deler av Monner, kan det valget nesten fremstå som litt pussig.
Annonse
Hva er konsekvensen?
Fint lite. Hele den lille utlegningen går mest ut på å minne om at selskaper kommer og går, og at det faktisk er veldig få norske fintech-selskaper som de siste årene har forsvunnet fra kartet. Payr og Harvest Funds, er de eneste selskapene Finshift kommer på i farta.
Det er betydelig færre enn hva ryktet tilsier at det burde gjøre. Googler man «fintech startup survival rates» henviser de fleste, også helt nye artikler, tilbake til en sak i Wall Street Journal fra 2012 (!) som ser at 75 prosent av alle fintechs mislykkes. Nyere artikler som ikke prøver å referere til fintechs, sier at ni av ti går ad undas. Uansett hva, er det langt fra hva som hittil har vist seg å være gjeldende blant norske fintech-selskaper.
Og som sagt, halve Monner lever fortsatt under annet navn, mens den andre ble integrert inn i en bank. Gründeren selv, Jarle Holm innrømmer at det er vemodig å forlate det han var med å skape, men synes utviklingen er helt uproblematisk - nå seks år etter starten.
– Det et er en veldig forståelig beslutning av banken, sa Holm da avhoppet ble kjent.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»