FinSHIFT 12.01.2022
Frykten for Apple Pay er på vei å forsvinne
Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Hva er saken?
Sparebanken Vest og datterselskapet Bulder Bank melder at Apple Pay blir en del av tilbudet fra bankene i løpet av de kommende månedene.
Hvorfor er dette interessant?
Ettersom Apple ikke har villet gi Vipps tilgang til NFC-antennen i Iphone, har i prinsippet alle norske banker med betydelige eierinteresser i Vipps nektet å åpne for bruk av Apple Pay.
Sparebanken Vest er største eier i Balder Betaling, som igjen er den nest største eieren i Vipps etter DNB. Derfor er bankens beslutning om å gi opp Apple Pay-motstanden ganske så overraskende, selv om Balder-medeierne Fana Sparebank og Sparebanken Sogn og Fjordane i det stille også har åpnet for Apple Pay.
Sparebanken Vest mener fortsatt at det er svært problematisk at Apple står på sitt.
– ... men vi har etter en samlet vurdering kommet til at tiden nå er inne for å lansere Apple Pay likevel, sier Bulder-sjef Torvald Kvamme til Shifter på vegne av hele Sparebanken Vest-konsernet.
Til og med Sparebank 1-alliansen, som så langt har sagt nei til alle former for Pay-løsninger, uansett om det er fra Apple eller noen annen, er på gli.
Tore Haarberg, direktør for betalingsmarkedet i Sparebank 1 Utvikling mener Apple Pay og andre Pay-løsninger ikke lenger utgjør den samme trusselen mot Vipps som de en gang gjorde.
– Vi vil nok også få slike løsninger i repertoaret om ikke så lenge, sier Haarberg. Skal man tolke ham, ville det nok overraske om Apple Pay ble det første tilbudet fra alliansen.
Hva er konsekvensen?
Det meste tyder utvilsomt på at en majoritet av norske bankkunder i løpet av året vil ha mulighet til å legge inn betalingskortet sitt i en mobil Pay-løsning.
Om det blir så å si alle bankkunder, avhenger hva DNB til slutt velger å gjøre. Men skulle alle andre Vipps-eiere gi opp Apple Pay-motstanden, ville det være rart om DNB skulle tviholde på det opprinnelige veivalget.
I et større perspektiv er det interessant at norske banker synes å ha mistet frykten for at de internasjonale tech-gigantene skal komme inn å stjele betalingsprosessen fra dem.
Det kan se ut til at Vipps, i løpet av pandemien, helt enkelt har vokst seg for sterkt i hjemmemarkedet Norge til at bankene lenger ser det som en trussel at noen kunder skulle foretrekke å bruke Apple Pay i stedet for Vipps.
– Det er blitt nærmere 30 finansforetak som støtter Apple Pay i Norge. Om det blir 31 eller 32 spiller ingen rolle. Det vil ikke rokke ved den posisjonen som Vipps har opparbeidet seg, sier Kvamme.
Den kommentaren hadde vi neppe fått høre i 2019.
Les mer: (+) Medeier i Vipps snur fra Apple-nei til Apple Pay