FinSHIFT 08.02.2023

Full krise i australsk «Klarna»-selskap

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Det australske «kjøp nå, betal senere»-selskapet Openpay er i dypt trøbbel. Fredag suspenderte selskapet seg selv fra børsen i Sydney.

Da det skjedde, sto aksjen i 20 australske cent, cirka 1,40 kroner. Det er 96 prosent ned fra toppen i august 2020, da aksjen ble handlet for 4,70 australske dollar.

Mandag kom meldingen at selskapet var satt under administrasjon av restruktureringsselskapet McGrathNicol. Dermed kan Openpay-kundene ikke lenger bruke tjenesten til å handle med, bare betale tilbake på utstående lån, mens McGrathNicol finner ut om det finnes en mulighet å få selskapet på føtter igjen og om det finnes noen verdier igjen i selskapet til kreditorene..

Det er en dramatisk kursendring.

Så sent som i november meldte selskapet om forventet EBITDA-lønnsomhet på månedlig basis til sommeren i år.

Det er heller ikke mer enn en uke siden selskapet la frem tall for andre kvartal i sitt brutte regnskapsår, og var veldig stolte over en omsetningsvekst på 59 prosent. At kontantstrømmen i kvartalet endte på minus 18,2 millioner australske dollar, nesten 130 millioner kroner, og totalt på 37,97 millioner australske dollar i første halvår, ble det snakket om med mindre bokstaver.

Openpays fall er dog ikke helt overaskende. I mars i fjor trakk selskapet seg fra Storbritannia, bare noen uker etter at de lanserte. Og etter å ha rapportert et tap på over en halv milliard kroner for regnskapsåret som endte i juni i fjor, valgte selskapet også å trekke seg fra satsingen i USA,

Det kan være verdt å notere at Openpay faktisk aldri har vært lønnsomt på de nesten ti år som selskapet har eksistert.

Hvorfor er dette interessant?

Australia har de siste årene vært litt av «kjøp nå, betal senere»-selskapenes forjettede land. Nettstedet Saving,com.au fant i 2021 ut at det fantes et 20-tall fintech-selskaper, etablerte banker og noen «big techs» som kunne tilby en eller annen form for utsatt betaling.

Da var fortsatt rentene lave og det var tilnærmet null regulering av BNPL-aktørene i Australia. Siden har rentene fyket i været og Australia har ved siden av Storbritannia vært det landet som har strammet inn mest på reguleringen.

En uke før Openpay kollapset, valgte det nyzealandske BNPL-selskapet Laybuy å trekke seg fra børsen i Sydney.

Grant Halverson, sjef i det australske betalingskonsluentselskapet McLean Roche, og en meget uttalt kritiker av BNPL på Linkedin, er ikke overrasket over utviklingen. Til avisen Financial Review uttaler han:

«Dette viser svakheten med fintech-modellen. Disse selskapene kan ikke tjene penger når renten går opp». På sitt eget Linkedin-konto skriver Halverson at hans egne beregninger viser at det ikke er mulig å finansiere 14-42 dagers betalingsutsettelse når renten går opp til 2,65 prosent.

Hva er konsekvensen?

Skal man ta Halverson på ordet er den eneste anledningen til at de australske BNPL-selskapene har klart seg, fra de to store Afterpay og Zip og hele veien ned til de minste, fordi de har fått komme unna med å brenne investorpenger.

Med det sagt, Halverson er minst like kritisk til svenske Klarna, Affirm og Paypal som han også mener driver uholdbar BNPL-virksomhet.

Så spørs det hvor ille det blir. Er kollapsen i Openpay bare begynnelsen på en kraftig desimering av aktører i BNPL-markedet, eller vil ting stabilisere seg om rentenivået nærmer seg toppen.

Det er fortsatt mange som mener at BNPL er et marked med stort vekstpotensial, og at muligheten for å vente med betaling eller betale i omganger er blitt så etablert at det ikke går å ta bort.

Til og med Vipps bare venter på å få godkjenning for å kjøre i gang med utsatt betaling.

Og apropos det. Det kanskje kan skje nå, ettersom BNPL dukket opp i den nye finansavtaleloven som trådte i kraft ved årsskiftet, Såkalte «buy now pay later»-ordninger er ikke lenger unntatt lovens virkeområde dersom BNPL-løsningen tilbys av en tredjepart. Det fører blant annet til strengere krav om kredittvurdering, samt forklarings- og avslagsplikt overfor kunder som vil betale på den måten.

Relaterte saker

Openpay går under når kreditorene jakter på penger (The Sydney Morning Herald)
Restruktureringsselskap tar over når Openpay stenger (Financial Review)
BNPL - Openpay goes bust (Linkedin-inlegg fra Grant Halverson)
Her er alle BNPL-leverandørene i Australia (Savings.com.au)