FinSHIFT 12.01.2022
Grensesprengende norsk lommebok
Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Hva er saken?
Rett før nyttår kom den norske startupen Settle med en oppdatering av sin mobile lommebok-app. Dermed ble det mulig å bruke den for å sende og ta imot penger, men også til å betale med i 25 europeiske land i samtlige valutaer som finnes i landene. Ifølge selskapet når appen potensielt ut til cirka 400 millioner europeiske mobiltelefonnummer.
Mcash-gründeren Daniel Døderleins nye prosjekt kan beskrives som en salgs fusjon av Vipps og valutavekslingsappen Wise.
Det betyr at en norsk bruker kan sende penger til en kamerat i Tyskland (som også har appen selvfølgelig) og bruke egne norske kroner til overforingen mens kameraten mottar euro. Avsenderen kan får vite vekslingskursen med en gang og kan velge om pengene skal trekkes som fra e-pengekontoen i Settle-appen, en egen bankkonto eller et betalingskort som er koblet til appen.
Samme sak for mottakeren. Denne kan velge om betalingen blir igjen på e-pengekontoen eller om den automatisk skal flyttes inn på en bankkonto.
Ettersom butikker også kan koble seg til Settle-systemet er det ikke noe som hindrer at en svensk turist på besøk i Oslo i nær fremtid tar frem appen og betaler for maten i gatekiosken på samme vis som vi nordmenn bruker Vipps på den lokale skolens loppemarked i dag. Bare med den forskjellen at det også skjer en valutaveksling.
Hvorfor er dette interessant?
Grensekryssende betalinger er jo som kjent noe som betalingsverdenen er over middels opptatt av. Muligheten til å få gjennomført betalinger i sanntid fra et land til et annet og fra en valuta til en annen er det mange som vil få til.
P27 vil for eksempel bygge et nordisk clearinghus for å gjøre det. Fredrikstad-selskapet Unite Global ønsker å bli en global hub for grensekryssende betalinger og den dagen Vipps-fusjonen med Mobile Pay og Pivo er i boks, vil det å kunne vippse penger like enkelt til Danmark og Finland, som til en annen nordmann eller norsk nettbutikk stå høyt på agendaen. I tillegg har vi alle andre aktører rundt om i verden som tenker på det samme.
Ja, disse selskapene vil ikke nødvendigvis gjøre helt det samme som Settle, men så vidt FinShift vet, er det faktisk ingen som per i dag lar avsenderen betale i norske kroner og der mottakeren i for eksempel Sverige tar imot svenske kroner samtidig som overforingen blir gjennomført i løpet av noen få sekunder.
Hva er konsekvensen?
Med 65.000 kunder og 1000 butikker kan Settle ikke akkurat regnes som en betydelig aktør i et europeisk perspektiv ennå.
I et fryktelig konkurranseutsatt betalingsmarked gjelder det å løpe fort. Det store spørsmålet fremover blir hvor raskt et selskap på Settles størrelse klarer å vokse.
Daniel Døderleins plan er å få flest mulig banker med seg som samarbeidspartnere, uten at det skal koste bankene noe. Bankene skal markedsføre Settle-appen ut mot sine kunder mot at de får en andel av gevinsten fra enhver inntekt fra kundene, for alltid. Det vil bli som omtrent som Visa og Mastercard legger opp til når de får bankene til å tilby betalingskort.
– Vi mener vi har en nettverksmodell som nå er moden og godt tilpasset det europeiske markedet. Men det er våre partnere, forbrukere og bedrifter som har fasiten på hvordan veksten vår vil se ut over tid, sier Døderlein.
Skulle han lykkes, er det lite tvil om at Norge vil ha fått en fintech-enhjørning.
Les mer: (+) Mcash-gründerens nye mobile lommebok blir europeisk Vipps-løsning