Håper Klarna-kupp kan gi fart på kjøp og salg av unoterte aksjer
En svensk plattform for investeringer i unoterte tech-aksjer sikret seg nylig drømmedealen, og kan tilby sine medlemmer aksjer i Europas mest verdifulle fintech-selskap utenfor børs – Klarna.
Tioex har som mål å skape en medlemsbasert markedsplass for kjøp og salg av unoterte aksjer i privateie tech-selskaper. Med et slikt mål er det å få tak i aksjer i Klarna omtrent så kult som det kan bli.
Etter den siste investeringsrunden nå i høst vurderes den svenske fintech-kjempen til nesten 100 milliarder kroner, og sjefen Sebastian Siemiatkowski har uttalt at en børsnotering vil komme i løpet av de nærmeste årene. Sammenlignet med børsverdien på noterte konkurrenter som Paypal og Afterpay er det flere som mener at 100 milliarder faktisk er en ganske lav verdivurdering av Klarna. Så det å få tak i aksjer i forkant av en børsnotering, er noe som lokker både de med mye penger og de med litt mindre.
Vanskelig prosess
Det er den sistnevnte gruppen Tioex vender seg til. Selskapet ble startet i vår av Johan Hägglund, som tidligere har startet edtech-selskapet DigiExam. I et intervju med den Financial Times-støttede nettavisen Sifted, som skriver om startups i Europa, forteller Hägglund om prosessen med å få tak i Klarna-aksjer.
- Det var ekstremt vanskelig å få tak i aksjer, forteller Hägglund, og forklarer at Klarnas aksjeeieravtale slår fast at alle eksisterende aksjeeier har forkjøpsrett på eksisterende aksjer
- Det handler om å skjønne dynamikken bak aksjeeieravtalene. Selv om vi finner en person som er villig å selge, så må vi fortsatt få dem til å velge oss i stedet for noen av de andre aksjeeiere, sier Hägglund til Sifted.
Ifølge den svenske nettavisen Realtid handlet det til slutt om aksjer for et par millioner svenske kroner, som ble fordelt på et 20-tall medlemmer.
Tar godt betalt ved exit
Navnet Tioex kommer av avkastningsmodellen selskapet jobbet ut fra - at investeringen skal ha en potensial på tigangeren i avkastning. Tioex skal tilby investeringer i selskaper som har minst en serie A-runde bak seg og har backing av venture capital-selskaper. Foreløpig er det ikke særlig mange investeringer som er lagt inn på plattformen. Klarna er det gitte toppnavnet, men Tioex har også kunnet tilby medlemmene aksjer i Truecaller.
Tioex er helt medlemsdrevet. Det er gratis å registrere seg og deretter melde sin interesse for hvilke aksjer man ønsker å kjøpe. Minste investeringsbeløp er 25.000 kroner. Et typisk transaksjon innebærer da at Tioex kjøper loss aksjer fra tidlige investorer eller gründere og tar deretter hand om all administrasjon. Medlemmene betaler det aksjene er kjøpt for. Kostnaden kommer ved exit. Tioex vil ta opp til 30 prosent av en eventuell gevinst.
- Jeg synes ikke det urimelig med tanke på jobben vi gjør og risken vi tar, sier Hägglund til Sifted.
Størst i USA
Internasjonalt har selskaper som Tioex vært til stede en stund. Amerikanske Forge Global er størst på området, ifølge Sifted, som også nevner at Nasdaq faktisk har planer i den samme retningen.
I Europa er det den britiske crowdfundingplattformen Crowdcube som leder an etter å ha lansert en handelsplattform for eksisterende aksjeeiere, inkludert ansatte med opsjoner, tidligere i år.
Mer møtesplass enn markedsplass
I Norge gjorde Oslo Børs et forsøk på å lansere markedsplassen Family & friends gjennom datterselskapet NOTC. Den er så langt ikke vært noen suksess. Foreløpig er fire selskaper notert der, og siste transaksjon ble gjort i oktober.
I praksis er derfor Dealflow det nærmeste vi kommer en slik plattform. Bergens-selskapet har laget en markedsplass for kjøp og salg av aksjer i de selskapene som har gjennomført kampanjer på Dealflow, og har foreløpig syv selskaper oppført.
– Vi er mer en møteplass enn en markedsplass i dag. Vi befinner oss et sted mellom Family & Friends og Finn.no, kan du si. Vi så at folk prøvde å selge aksjer via Finn.no og ville lage en litt mer sofistikert møteplass, sier Stine Sofie Grindheim, daglig leder i Dealflow.
Selskapet tar ikke selv aktiv del i transaksjonen, men sjekker i forkant at selger faktisk eier aksjene og har rett til å selge dem.
– Hvor stor har interessen vært siden dere begynte i vår?
– Det har vært flere som har vært interessert i både å kjøpe og selge. Det vanskeligste er at de må møtes på en pris. Vi ser at interessen både for kjøp og salg har tatt seg opp nå utover høsten.
– Tror du at vi vil få se slike mer organiserte markedsplasser i Norge i en nær fremtid?
– Ja, absolutt. Stadig flere privatpersoner får opp øynene for unoterte aksjer både gjennom direkteinvesteringer og aksjebasert folkefinansiering.
– Å sørge for likviditet i annenhåndsmarkedet vil også være viktig for den fortsatte interessen for aksjebasert folkefinansiering.
– Er Dealflow det selskapet som vil bygge et marked for unoterte akjser?
– Vi ønsker absolutt å videreutvikle den møteplassen vi har i dag og se hvordan vi kan legge til rett for en automatisert løsning der det fortsatt er rom for å forhandle om prisen. Vi tror forhandlingselementet er avgjørende for å kunne få aktivitet i et unotert marked.
– Om det vil bety at kjøp og salg også skal gå gjennom Dealflow, vet vi ikke i dag. Det er noe vi må vurdere opp mot hvilke konsesjoner vi må skaffe oss og om det er hensiktsmessig, sier Grindheim.