REGULERING

Har bevist at «finansielle fingeravtrykk» på blokkjede kan brukes i revisjon

Abendums deltakelse i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse førte til at selskapets opprinnelige «proof of concept» ble bygget om, og at man fikk avdekket et behov for å se på dagens lovgivning på en ny måte.

Stephan Nilsson, daglig leder (t.v.) og Torje Sunde i Abendum hadde stort utbytte av å delta i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse.
Publisert Sist oppdatert

(Oppdatert med kommentarer fra Finanstilsynet.)

Torsdag ga Abendum-gründerne Stephan Nilsson og Torje Sunde sin godkjenning av sluttrapporten fra året i sandkassen. Tiden sammen med tilsynet har vært godt brukt.

Duoen har fått bevist at det ikke finnes noen regulatoriske hinder for ideen om å revolusjonere dagens revisjonsbransje gjennom å innføre trippel bokføring der det tredje leddet skulle bestå av sporbare revisjonsbevis lagt på blokkjeden.

Samtidig avdekket diskusjonene med Finanstilsynet at det var behov for tilpasninger av den opprinnelige planen for at regelverket skulle kunne overholdes.

– Det var jo slike avklaringer som var hele grunnen til at vi var med i sandkassen, sier Stephan Nilsson, som er daglig leder i selskapet.

– Så du mener at deres deltakelse var et skoleeksempel på hvordan en sandkasse skal fungere?

– Det kan man si. Vi har spilt ball frem og tilbake med tilsynet og har hele tiden fått innspill som har tatt oss videre, sier Nilsson.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Ideen kom fra en årsmelding

Medgründer Torje Sunde forteller at opphavet til deres idé kommer fra Finanstilsynets egen årsmelding fra 2019. Der kom det frem at mange av de groveste bruddene fra revisor var en konsekvens av at revisorene ikke klarte å innhente tilstrekkelige med revisjonsbevis.

– Tanken var at hvis vi fikk strukturert bevisene på blokkjeden, ville det være enklere for revisor å hente de bevisene som trengs. Vi ønsket å automatisere mest mulig slik at revisoren kunne komme til dekket bord, forklarer Sunde.

Det viste seg raskt at den tanken ikke var helt i tråd med gjeldende revisjonsstandarder (ISA). Det må nemlig være revisoren som aktiverer bevisinnhentingen, ellers bryter man mot reglene.

Mest mulig automatisering var ikke best

I en verden der nettopp mest mulig automatisering ofte blir fremstilt som en konkurransefordel i forretningsmodellen til en startup, er Abendum et godt eksempel på at ørsmå detaljer kan gjøre en forskjell på fremdrift og bråstopp.

Selv om akkurat den beskjeden var et steg tilbake, endte det med å føre selskapet to skritt frem.

– Gjennom å inkorporere flere trinn i prosessen, fikk vi en ny løsning med bedre arkitektur på, sier Sunde.

Tar hele hovedboken inn i blokkjeden

Kort forklart gikk man fra en løsning der bare «kopier» av en transaksjon, signert av både kjøper og selger ble lagt på blokkjeden, til å legge «finansielle fingeravtrykk» av hele hovedboken til en bedrift på blokkjeden.

– Det betyr at vi trekker ut hver postering i hovedboken og tar et fingeravtrykk eller en kopi av dem, som vi legger på blokkjeden. Det gir økt kvalitet på alle andre bevis i regnskapet, ikke bare fakturaene, sier Sunde.

Den tankemåten gjorde også at man kunne lage løsningen slik at det er revisoren som «trykker på en knapp» og henter ut den nødvendige informasjonen i stedet for å få den ferdig presentert.

Da den problemstillingen var oppklart, dukket det raskt opp en ny. En revisjon handler om en klient som blir revidert og en revisor som reviderer. Den som har fått sitt oppdrag fra klienten er en serviceorganisasjon. Kommer oppdraget fra revisoren, regnes det som utkontraktering.

– Vi kan gjøre begge deler. Så da oppsto spørsmålet «hva er Abendum?», forteller Sunde.

– Det viste seg å være en nøtt å knekke også for erfarne it-revisorer. Det er ingen før oss som har hatt den problemstillingen, sier Nilsson.

Svaret ble til slutt at det avhenger av hvem som har initiativet. Igjen en tilsynelatende triviell avklaring, men noe som kunne skapt problemer hvis det ikke blir oppdaget før på et senere tidspunkt.

– Det viktigste var at vi fikk avklart at man ikke må endre på dagens lovgivning. Man må bare se på den på en ny måte, og gjøre en vurdering fra sak til sak, sier Nilsson.

Finanstilsynet er også godt fornøyd med fjorårets eneste deltaker i sandkassen.

– Abendum har blant annet delt sin kunnskap om blokkjeder. Vi fikk en grundig innføring i hvordan selskapet benytter Bitcoin SV-blokkjeden i sin løsning. mens vi har delt vår kunnskap om revisjonsstandarder. På den måten kan vi si at begge har hatt nytte av sandkasseprosjektet, skriver sandkassekoordinator Vidar Nordtømme i en e-post til Shifter.

– For Abendum kom det avklaringer underveis som endret forutsetningen for dere «proof of concept» Var det en uvanlig sterk konsekvens av drøftinger i sandkassen?

– Et viktig formål med sandkassen er å få økt innsikt i hvordan eksisterende regelverk påvirker nye teknologiske løsninger. Dette har vært en sentral del av prosjektet med Abendum. Vi kan nok forvente at konsekvensene vil variere fra prosjekt til prosjekt.

For Torje Sunde og Stephan Nilsson var konsekvensene åpenbare:

– Dette viser jo hvorfor sandkassen fyller en funksjon. Hadde vi prøvd å begynne å bygge vår software før vi hadde fått alle disse avklaringene, ville vi raskt ha funnet ut at det hadde vært en dyr feil å gjøre, sier Sunde.